Hoe kinderen krijgen wat ze willen
“Een kind kan een volwassene drie dingen leren: zich goed voelen zonder reden, altijd ergens mee bezig zijn en met volle overgave weten te vragen om dat waar ze naar verlangen.”
-Paulo Coelho-
Heb je er wel eens over nagedacht hoe goed kinderen zijn in het krijgen wat ze willen? Kinderen zijn voortdurend met ons aan het onderhandelen en dit is soms indrukwekkend efficiënt.
Wil je leren hoe je kunt onderhandelen? Probeer deze vijf technieken te gebruiken die, zoals Alejandro Hernandez ondervond, gewoonlijk door kinderen worden gebruikt om te krijgen wat ze willen.
1. Ze stellen veel vragen
Kinderen vragen en volwassenen veronderstellen. Als een kind een telefoontje krijgt, dan stoppen ze niet tot ze de reden erachter weten. Hoewel ze misschien vrede hebben met elk antwoord dat ze wel plausibel vinden, blijven ze toch doorvragen.
Waar kinderen voortdurend alles vragen, pretenderen volwassenen alles te weten, uit angst om incompetent over te komen.
2. Ze weten wat ze willen en zijn niet bang erom te vragen
Kinderen vragen continu om wat ze willen. Ze weten dat hoe meer ze erom vragen, hoe groter de kans is dat ze datgene wat ze willen zullen krijgen. Als een kind een videospelletje wil, dan wil hij een videospelletje en naar het park gaan of een ijsje eten verandert daar helemaal niets aan.
Volwassenen daarentegen hebben de neiging om stil te blijven, bijna alsof we van anderen verwachten dat ze onze gedachten kunnen lezen en zo weten wat we willen. Soms, zelfs al komt de ander erachter wat er door ons hoofd gaat, ontkennen we het uit angst om hulpbehoevend over te komen.
Als we mensen niet vertellen wat we willen, dan is het moeilijk om het te krijgen. Kinderen zijn hier verbazingwekkend gedreven in, omdat ze geen schaamte kennen als het gaat om het uiten van hun verlangens.
3. ‘Nee’ is geen geldig antwoord en ze nemen nooit genoegen
Voor kinderen is ‘nee’ het begin van een onderhandeling, terwijl voor volwassenen dit woord het einde betekent. Soms genieten kinderen er zelfs van als ze ‘nee’ te horen krijgen; onderhandelen kan tenslotte een leuk spel zijn.
Zelfs als een kind honderden keren per dag ‘nee’ als antwoord krijgt, geeft het zeer zelden op. Kinderen drijven ons tot het uiterste: ze gaan door en door en door. Waarom? Omdat het werkt! Dit is hoe, beetje bij beetje, kinderen krijgen wat ze willen, zelfs als het ze in eerste instantie werd ontzegd.
4. Ze zijn enorm vasthoudend
Hoe lang nog tot we er zijn? Gaat het lang duren? Hoe lang? Ik verveel me… zijn we er al?
We hebben dit allemaal wel eens eerder gehoord. Kinderen dringen aan en geven niet op, volwassenen doen dit niet. Daarnaast weten kinderen, in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, dat als ze iets niet krijgen, ze op een ander tijdstip wel zullen krijgen wat ze willen of iets zullen krijgen dat ze net zo leuk of zelfs leuker vinden.
Dit is volstrekt normaal en als het antwoord ze niet bevalt, dan zullen ze vragen waarom of waarom niet tot ze een antwoord krijgen dat ze leuk vinden. Het hoort gewoon bij hun persoonlijkheid.
5. Kinderen geven niet toe, ze ruilen
Een kind ruilt goed gedrag voor datgene wat het wil, maar staat zelden af of geeft zelden op wat het gevraagd heeft. Terwijl ze onderhandelen, proberen ze het zelfs zo te brengen zodat anderen er ook profijt van hebben. Uiteindelijk is dat waar onderhandelen om draait; het is kinderspel, maar we kunnen er ons voordeel mee doen als we ze hierin nadoen.