Het verband tussen cognitieve luiheid en sociale media

Als je niet de moeite neemt om te denken en ook kritisch te denken, is het makkelijker voor je om het slachtoffer te worden van bepaalde valse informatie. Een positie die betekent dat je kwetsbaarder bent voor het soort manipulatie dat de reguliere media in stand houden.
Het verband tussen cognitieve luiheid en sociale media
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Iedereen bezit het fabelachtige vermogen om te redeneren. Maar hoewel je denkt dat je het in werkelijkheid niet zo goed doet, en soms wordt je meegesleept door cognitieve luiheid.

Dit subtiele defect betekent in feite dat je je analysecapaciteit op stand-by laat en de barrières verlaagt die filters en beperkingen opleggen aan elke leugen en manipulatie die je tegenkomt.

Dit onderwerp is relevanter dan het op het eerste gezicht lijkt. In feite weten we uit de psychologie en neurowetenschappen dat denken een cognitieve investering vereist die zich vertaalt in energieverbruik.

Er worden inderdaad meerdere belangrijke functies geactiveerd. Bijvoorbeeld aandacht, analyse, synthese, vergelijking, oordeel, etc. Toch zijn je hersenen luier dan je denkt.

Je brein geeft er de voorkeur aan om tijd te besparen. Om deze reden laat het zich meeslepen en functioneert het op de automatische piloot. Helaas betekent dit dat het lui alles accepteert, hoe bevooroordeeld of bevooroordeeld die informatie ook is.

Dit kan gevaarlijk zijn. Want als je niet denkt zoals je zou moeten, accepteer je valse informatie en behandel je het als waar. Inderdaad, hij die aan niets twijfelt, is een slachtoffer van alles…

Een van de dingen waarin experts het meest geïnteresseerd zijn, is begrijpen waarom mensen de neiging hebben om verkeerde informatie of kwaadaardige informatie te geloven. Cognitieve luiheid kan een deel van het probleem zijn.

Filmmenu op mobiel dat de impact van cognitieve luiheid weergeeft

Wat is cognitieve luiheid?

Cognitieve luiheid definieert een beperkte mentale focus als het gaat om het verwerken van de informatie die je ontvangt. Het heeft niets te maken met je IQ. Daarom zijn er extreem intelligente mensen die op een bepaald moment of in een specifieke omstandigheid hun cognitieve hulpbronnen verminderen. Bovendien gebeurt dit ons allemaal.

Het gebeurt bijvoorbeeld wanneer je gebruik maakt van stereotypen of vooroordelen. Met andere woorden, je hersenen vereenvoudigen de informatie die je ontvangt om je tijd en energie te besparen. Dit vertaalt zich in extreem veelvoorkomende en bekende gevaarlijke realiteiten.

Zo ging onlangs een publiek figuur viraal omdat hij op zijn Twitter-account publiceerde dat er vrijwilligers nodig waren om de lava van de La Palma-vulkaan op de Canarische Eilanden (Spanje) te verzamelen.

Binnen enkele minuten vlogen er talloze beschimpingen, kritiek en memes rond. Dat komt omdat maar weinig mensen kritisch genoeg nadachten om te beseffen dat dit account vals zou kunnen zijn…

Als je niet goed nadenkt, triomfeert de leugen

We moeten proberen te begrijpen waarom mensen zo vatbaar zijn voor het geloven van foutieve en valse informatie. Omdat het probleem niet alleen ligt bij degenen die het bedrog plegen of de massa proberen te manipuleren.

Wat we moeten weten, is wat ons allemaal zo kwetsbaar maakt voor deze frequente vallen. Bovendien hoeveel schade ze werkelijk aanrichten.

Als iemand je vertelt dat “je niet denkt”, zul je je waarschijnlijk gekwetst voelen. De waarheid is echter dat je niet goed denkt. Je laat je meeslepen door cognitieve luiheid omdat de wereld om je heen – vooral op sociale media – te complex is. In feite ontvang je bijna elke seconde nieuwe informatie en afbeeldingen. Daardoor heb je geen tijd om alles zorgvuldig te verwerken.

In 2019 deed Yale University (VS) een onderzoek (Engelse link) naar waarom mensen nepnieuws geloven. De onderzoekers speculeerden dat het antwoord zou zijn dat we alleen geneigd zijn iets te geloven in de trant van wat we al dachten dat mogelijk waar zou kunnen zijn. De resultaten kwamen echter niet overeen met deze hypothese.

De studie suggereerde zelfs dat we lui zijn en dat we het moeilijk hebben om analytisch te redeneren, ongeacht waar de informatie vandaan komt.

Je houdt je denk- en analysecapaciteiten liever vast voor andere specifieke taken. Als je naar je mobiel kijkt, doe je dat om jezelf af te leiden, te ontspannen of plezier te hebben. Je kijkt en leest zonder na te denken en dit doet je geloven in volledig gemanipuleerde realiteiten.

Cognitieve luiheid

Wat is de oplossing? Omkeerbaar denken versus cognitieve luiheid

Cognitieve luiheid verblindt je voor het bewijs en maakt leugens zegevieren. Hoewel we als mensen allemaal de vaardigheden hebben om bepaalde gevaren te detecteren die onze overleving waarschijnlijker maken, heeft het digitale tijdperk ook in dit opzicht een revolutie teweeggebracht.

In feite zijn vijanden niet fysiek om je heen, ze bewonen je elektronische apparaten. Als je met deze ontspannen manier van denken om wilt gaan, moet je omkeerbaar denken activeren. Deze benadering definieert uw vermogen om op een bidirectionele manier te redeneren.

Dat wil zeggen, omkeerbaar redeneren stelt je in staat om informatie vanuit meerdere perspectieven te behandelen. Het helpt je ook om problemen op te lossen vanuit verschillende benaderingen, hoe tegenstrijdig ze ook zijn.

De sleutel ligt in het wegwerken van die slordigheid, die starre benadering. In feite is cognitieve luiheid als het oversteken van een weg die alleen voor je uitkijkt en vergeten dat het echte gevaar aan beide kanten zit. Open daarom je ogen en doe die broodnodige inspanning om te voorkomen dat je door leugens wordt overspoeld.

Jean Piaget definieerde omkeerbaar denken als een eigenschap van echte intelligentie. Dankzij dit vermogen verwerk je informatie vanuit een breder perspectief en blijf je nooit bij je eerste optie of het voor de hand liggende.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bago B, Rand DG, Pennycook G. Fake news, fast and slow: Deliberation reduces belief in false (but not true) news headlines. J Exp Psychol Gen. 2020 Aug;149(8):1608-1613. doi: 10.1037/xge0000729. Epub 2020 Jan 9. PMID: 31916834.
  • Pennycook G, Rand DG. Lazy, not biased: Susceptibility to partisan fake news is better explained by lack of reasoning than by motivated reasoning. Cognition. 2019 Jul;188:39-50. doi: 10.1016/j.cognition.2018.06.011. Epub 2018 Jun 20. PMID: 29935897.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.