Enkele mythes over alcohol en cannabis ontkrachten
Verslavingen hebben ernstige complicaties voor de gezondheid, maar ook juridische of sociaal-economische gevolgen. Volgens het Bureau voor Drugs en Misdaad van de Verenigde Naties (UNODC) sterven elk jaar ongeveer vijf miljoen mensen in de wereld als gevolg van tabaksgebruik, 2,5 miljoen door alcoholmisbruik en bijna 200 duizend door illegale drugs. We gaan enkele mythes over verslavingen ontkrachten, meer bepaald over het gebruik van alcohol en cannabis.
Het feit dat een stof natuurlijk is, betekent niet noodzakelijk dat de effecten ervan op het lichaam onschadelijk zijn. In feite kunnen natuurlijke stoffen uiterst schadelijke effecten hebben op onze gezondheid. Dat komt omdat ze veranderingen veroorzaken in de natuurlijke werking van de hersenen.
De mythes over alcohol en cannabis ontkrachten
Hieronder onderzoeken we enkele van de mythes die dagelijks te horen zijn over alcohol en cannabis.
Drugs gebruiken is iets anders dan verslaafd zijn
Er liggen meerdere factoren ten grondslag aan de relatie tussen drugsgebruik en verslaving. Het risico om een verslaving te ontwikkelen kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door iemands biologische constitutie, sociale context en leeftijd of ontwikkelingsfase. Hoe meer risicofactoren, hoe groter de kans dat het gebruik van drugs een verslaving wordt.
Misschien heb je wel eens horen zeggen dat alle jongeren drugs gebruiken. Dat is inderdaad een wijdverbreide overtuiging. Dat is echter volkomen onjuist, want de meeste jongeren vermijden het gebruik ervan en degenen die het wel doen, doen dat meestal alleen in een sociale omgeving.
Mythes en feiten over alcohol
Alcohol is een stof die het centrale zenuwstelsel onderdrukt en de hersenfuncties geleidelijk afremt. Toch neemt men algemeen aan dat het een stimulerende stof is. Dat komt omdat het in het begin van de inname euforie en ontremming veroorzaakt. Maar de effecten zijn totaal het tegenovergestelde, en het veroorzaakt tekorten in het vermogen tot zelfbeheersing.
Alleen in het weekend alcohol drinken veroorzaakt geen schade aan het lichaam
Hoe vaak heb je deze uitspraak gehoord? Waarschijnlijk ontelbare keren. De schade die alcohol veroorzaakt hangt echter af van de manier waarop iemand het consumeert. Daarom geldt: hoe groter de consumptie, hoe groter de schade.
Sporadische alcoholconsumptie is heilzaam
Dit is een van de meest opvallende en foutieve beweringen over alcoholconsumptie. In feite is nu bekend dat elke consumptie een risico inhoudt. Als gevolg daarvan is het het gezondst om het drinken van alcohol helemaal te vermijden.
Mythes en feiten over cannabis
Cannabis is een drug die wordt gewonnen uit de cannabis sativaplant. Daarvan oogst men hasj en marihuana. Een van de ernstige gevolgen van de consumptie van deze stof is het potentieel om stoornissen zoals schizofrenie te veroorzaken.
Cannabis is een natuurlijke, ecologische en ontspannende stof
Het feit dat een stof natuurlijk is, betekent niet dat ze ongevaarlijk is. In feite zijn zowel tabak als cocaïne natuurlijk en bestaat er geen twijfel over hun schadelijke effecten op de gezondheid. In het geval van cannabis kan het de hersenchemie onomkeerbaar veranderen.
Het roken van een joint is minder schadelijk dan het roken van tabak
Het is al vaak gezegd, maar de waarheid is dat cannabis veel van de kankerverwekkende en mutagene stoffen bevat die tabak bevat. Bovendien bevat het tot 50 procent meer ervan.
De manier waarop iemand cannabis consumeert is ook van invloed. Zo wordt het gewoonlijk gerookt zonder filter en zijn de inhalaties dieper. Daardoor nemen de risico’s op kanker toe. Het bronchodilaterende effect van cannabis is namelijk evident en bevordert de opname van verschillende giftige stoffen.
Net als tabak is cannabis ook schadelijk voor de mensen in de omgeving van de roker van marihuana of hasjiesj. Zij worden in feite passieve rokers.
Volgens het Ministerie van Volksgezondheid zijn er talrijke wetenschappelijke studies die aantonen dat het voortgezette gebruik van cannabis verslaving kan veroorzaken, vooral wanneer het tijdens de adolescentie wordt geconsumeerd.
Er zijn veel mythes rond verslavingen aan alledaagse stoffen zoals alcohol. Om niet ten prooi te vallen aan ongegronde overtuigingen is het nuttig om de websites van gespecialiseerde instanties te bezoeken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
-
Portal Plan Nacional sobre Drogas – Información sobre Drogas y otras conductas adictivas. (s. f.-b). https://pnsd.sanidad.gob.es/ciudadanos/informacion/home.htm
-
Mitos. (s. f.). Drogas. https://drogues.gencat.cat/es/ciutadania/mites/