Enkele merkwaardige feiten over stripboeken
Stripboeken zijn veel ouder dan je misschien denkt. Sommige deskundigen beweren zelfs dat bepaalde Egyptische, Griekse of Romeinse muurschilderingen in deze categorie zouden kunnen vallen, omdat ze geïllustreerde reeksen voorstellen met behulp van ketens van vignetten. Bepaalde precolumbiaanse codices doen hetzelfde, dus die zouden ook onder deze classificatie kunnen vallen.
Maar strikt genomen was het eerste stripboek de Bijbel van Velislav. Dit manuscript dateert uit de 14e eeuw en bevat 747 illustraties die het hele Oude Testament weergeven. Men maakte deze strip om het toegankelijker te maken voor het publiek. Er waren toen nog maar weinigen die konden lezen en schrijven.
In feite lijken stripboeken in bijna alle culturen aanwezig te zijn. Het idee om een verhaal te vertellen met behulp van opeenvolgende beelden is al heel lang aanwezig in verschillende samenlevingen. Laten we nu nog een paar merkwaardige feiten noemen over de fascinerende wereld van het stripverhaal.
“ Het werk dat we doen is even veeleisend als dat van de grote schilders, omdat niets wat op de pagina van een strip gebeurt toevallig is. Het moet eerst in je hoofd worden bedacht voordat je het doet.”
Enkele merkwaardige feiten over stripboeken
Eind 19e eeuw verscheen een van de eerste strips. Die werden in een Amerikaanse krant gepubliceerd in New York World, geleid door Joseph Pulitzer. De strip was getiteld The Yellow Kid (Engelse link). Het vertelde het verhaal van een straatkind. Hij was altijd in het geel gekleed en voerde zijn eigen kleine strijd tegen het individualisme en materialisme van de maatschappij.
De cartoon was controversieel in de New Yorkse samenleving. Velen voelden zich onterecht aangevallen en dachten dat de krant overdreef en dat de werkelijkheid niet zo wreed was. Vanaf dat moment begon men de uitdrukkingen, gele journalistiek, en de gele pers te gebruiken om te verwijzen naar het soort media dat een publiek zoekt door controverse op te wekken.
Ook het woord stripboek vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Strips zijn echter overal ter wereld bekend (soms onder andere namen). De industrie wordt tegenwoordig erkend als de negende kunst. In sommige sferen noemt men strips zelfs sequentiële kunst.
De superhelden
Zonder twijfel is het icoon van de komische superhelden Superman. Jerry Siegel, een Amerikaanse schrijver, en Joseph Shuster, een Canadese tekenaar bedachten dit personage. Beiden woonden in Cleveland, Ohio, en ze voltooiden het personage in 1933. Ze boden het figuur aan veel uitgevers aan, maar niemand was ervan overtuigd dat zo’n held zou werken.
Uiteindelijk nam het bedrijf Detective Comics, Inc. het risico en lanceerde het karakter. Ze kochten hem voor 130 dollar. De eerste strip kwam uit in 1938 en werd in zeer korte tijd winstgevend.
Superman is sindsdien verschenen in de pers, radio, televisie, film, internet en videospelletjes. Hij leeft inderdaad meer dan ooit, en is zo belangrijk dat de media elke kleine variatie in zijn karakter als een nieuwswaardige gebeurtenis beschouwen.
Superman werd de inspiratie voor vele andere superhelden. Dat gezegd hebbende, na de Tweede Wereldoorlog waren stripboeken niet meer zo populair, hoewel Superman, Wonder Woman en Batman een flink aantal lezers bleven trekken.
Andere merkwaardige feiten over stripboeken
Over de Tweede Wereldoorlog gesproken, de geboorte van de beroemde Captain America was in 1941, midden in het conflict. Interessant is dat de eerste cover liet zien dat hij Adolf Hitler sloeg. Dit was een gewaagde zet in die tijd. Daarbij vermengde men fantasie en werkelijkheid rond een uiterst sociaal gevoelig onderwerp.
Japanse strips zijn in het Westen bekend onder de algemene naam manga. In feite hebben ze de laatste decennia veel bekendheid gekregen, omdat zowel de personages als de verhalen unieke kenmerken hebben.
Hoewel deze kunst al sinds de oudheid in Japan bestaat, werd ze opnieuw in de wereld geïntroduceerd door Osamu Tezuka. Hij was een fan van de film Bambi, die hij 80 keer zag. Hij was zelfs zo geobsedeerd door het hertje dat hij alle personages in Astroboy, de eerste succesvolle manga, extreem grote ogen gaf. Sindsdien is deze eigenschap in dit soort strips gehandhaafd.
Over manga gesproken, de best verkochte in de geschiedenis is One Piece, hoewel de meeste mensen waarschijnlijk zouden denken dat Dragon Ball en Dragon Ball Z bekender zijn. De langste serie mangastrips is Sazae-San. Die wordt sinds 1969 onafgebroken uitgezonden in Japan. Er zijn meer dan 1.700 afleveringen geweest. Dit is de wereld van de strips: fantastisch hoe je het ook bekijkt.
Uitgelichte afbeelding met dank aan: Felix Lipov / Shutterstock.com
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Gubern Garriga-Nogués, R. (2014). De los cómics a la cinematografía. Espacio, tiempo y forma. Serie V, Historia contemporánea, 26, 377-399.
- Neville, J. F. (1990). The Yellow Kids: Foreign Correspondents in the Heyday of Yellow Journalism: By Joyce Milton. Harper and Row, 1989, 412pp. $22.95, Cloth.