De impact van OCS op interpersoonlijke relaties

Heb je je ooit afgevraagd hoe de relatie tussen een OCS-patiënt en zijn familie is? Denk je dat deze aandoening het hebben van een partner bemoeilijkt? Ontdek het hier.
De impact van OCS op interpersoonlijke relaties
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 05 juli, 2023

Er wordt niet altijd over gesproken, maar de impact van obsessieve compulsieve stoornis (OCS) op gezinnen, partners en zelfs vriendschappen kan extreem problematisch zijn. Hoewel deze aandoening in een spectrum valt en niet alle patiënten hetzelfde zijn, is het gebruikelijk dat er opmerkelijke uitdagingen opduiken die een grote psychosociale verslechtering kunnen veroorzaken.

Angst, bezorgdheid en opdringerige en hardnekkige gedachtekronkels komen vaak voor bij OCS. Patiënten stellen vaak het geduld op de proef van degenen die met hun obsessieve gedachten en/of geritualiseerd gedrag moeten leven. Ze zien ze als een echte bron van lijden.

Niet iedereen begrijpt dit soort gedrag. Bovendien komt naast onbegrip vaak ook afwijzing voor.

De omvang van de moeilijkheden die een OCS-patiënt ervaart in zijn naaste omgeving hangt altijd af van de mate van zijn stoornis. Degenen die obsessief gedrag vertonen dat te maken heeft met gezondheid of netheid, hebben meestal meer te lijden in hun dagelijkse relaties.

De impact van OCS op de sociale omgeving van de patiënt

Gestreste vrouw
De OCS-patiënt is bang om beoordeeld of bekritiseerd te worden door kennissen of collega’s.

Er zijn grote individuele verschillen in hoe OCS gezinnen, partners of vriendschappen beïnvloedt. Veel patiënten komen in therapie omdat ze moe zijn van de slijtage die hun routines bij anderen veroorzaken en die bronnen van conflicten zijn geworden. In feite kan de sociale achteruitgang van patiënten immens zijn.

Een studie (Engelse link) van Keith D. Renshaw et al, gepubliceerd door Oxford Academic, stelt dat het gebruikelijk is dat OCS-patiënten aanzienlijke problemen ervaren op sociaal en interpersoonlijk niveau. Hoewel deze conflicten lijden kunnen veroorzaken in al hun relaties, komt het gezin het vaakst voor.

Het lijden is gekoppeld aan gevoelens van onmacht. Dat komt omdat degenen die OCS-patiënten willen helpen, niet in staat zijn om dat effectief te doen. In deze gevallen is psycho-educatie de sleutel, zowel voor patiënten als voor hun omgeving. Vervolgens gaan we onderzoeken hoe OCS verschillende sociale sferen beïnvloedt.

1. De impact van OCS op het gezin

De impact van obsessieve-compulsieve stoornis op het gezin is vaak complexer dan wordt aangenomen. Dit komt vooral doordat de aandoening vaak verkeerd gediagnosticeerd wordt. In feite wordt bijna 50 procent van de gevallen verkeerd gediagnosticeerd of onvoldoende behandeld (Glazier et al., 2013, 2015; Perez et al., 2022 – (Engelse link) .

 • De naaste omgeving van de patiënt weet niet hoe hen te helpen.
 • Patiënten met OCS lijden samen met hun ouders en broers en zussen die hun gedrag niet begrijpen.
 • Hun omgeving voert ongepaste patronen uit. Bijvoorbeeld het bekritiseren van de rituelen van de patiënt en het belachelijk maken van zijn gedrag of zorgen.
 • De patiënt voelt zich onbegrepen. Dit versterkt hun angstige gedachten nog meer.
 • Patiënten betrekken hun familieleden erbij zodat ze deel gaan uitmaken van hun rituelen. Dit staat bekend als aanpassing aan de familie. Het bestaat uit het aanpassen van routines zodat de OCS-patiënt zijn dwangmatig gedrag kan integreren.

Veel families passen zich uiteindelijk aan de dwangmatige rituelen van de OCS-patiënt aan, om hen niet tegen te spreken en hen niet nog meer stress te bezorgen. Ze geloven misschien zelfs dat het maar een voorbijgaande fase is.

2. De impact van  OCS op vrienden, kennissen en collega’s

OCS-patiënten hebben vaak een laag zelfbeeld. Ze kunnen ook last hebben van heimelijke depressie door het gewicht van hun angsten en onbehandelde obsessieve gedachten. Dit betekent dat het extreem moeilijk voor hen is om gezonde sociale relaties op te bouwen.

 • Ze voelen zich gediscrimineerd door kennissen of collega’s.
 • Ze lijden aan grote onzekerheid in hun dagelijkse interacties met kennissen en collega’s.
 • Ze worden geconditioneerd door gevoelens van schaamte. Ze maken zich zorgen dat ze veroordeeld, uitgekozen of bespot worden vanwege hun obsessies of rituelen.
 • Ze vinden het moeilijk om vriendschappen te onderhouden. In feite schommelen ze vaak tussen de behoefte aan nabijheid en bevestiging van anderen en het verlangen naar afzondering.
 • Ze vinden het moeilijk om een baan te houden. Dit komt omdat ze het moeilijk vinden om punctueel en productief te zijn. Ze zijn ook bang om door hun bazen of collega’s te worden aangewezen of gestigmatiseerd vanwege hun gedrag.
 • Veel mensen met OCS lijden in stilte over het feit dat ze niet kunnen integreren in hun sociale omgeving en niet zo effectief handelen, reageren en presteren als anderen.

3. De impact van OCS en affectieve relaties

De impact van obsessieve-compulsieve stoornis op affectieve relaties is vaak problematisch. De OCS-patiënt heeft de neiging om aan elke relatie te twijfelen, hoe solide die ook is. Ze ervaren voortdurende twijfels en zijn niet in staat om van de liefde te genieten.

 • Ze worden verder gedefinieerd door een complexe combinatie van angstige en vermijdende gehechtheid. Met andere woorden, ze verlangen naar constante versterking van hun partner, maar de angst om in de steek gelaten te worden drijft hen ertoe om hen te vermijden en zich van hen te distantiëren.
 • Dit chaotische gedrag put hun partner uit. Het is dan ook geen verrassing dat ze vaak in de steek gelaten worden en uit elkaar gaan. Deze scenario’s veroorzaken voortdurende wonden die patronen van angst, bezorgdheid en piekergedachten verder aanmoedigen.
 • Veel OCS-patiënten ontwikkelen relatie-OCS. Dit betekent dat hun partner al hun tijd in beslag neemt en dat ze geobsedeerd door hem raken. Bovendien krijgen ze verlatingsangst en de aanhoudende en zelfdestructieve behoefte om hun partner eindeloze tekenen van genegenheid te geven.

De persoon die lijdt aan relatie OCS is niet in staat om een baan te houden of zich op iets anders te concentreren dan zijn partner. Ze combineren hun obsessieve gedachten met verlatingsangst. Ze voeren ook rituele gedragingen uit om hun angst los te laten.

Vriend die een ander ondersteunt
Als je een kennis hebt met OCS, moet je eerst weten wat hun stoornis inhoudt om hen te kunnen helpen.

Hoe kun je de OCS-patiënt helpen?

Hoe kun je helpen als je familie, partner, vriend of kennis bent van een OCS-patiënt? Het belangrijkste dat je moet weten is wat hun stoornis inhoudt. Psycho-educatie over OCS draagt ertoe bij dat de maatschappij een gevoeliger beeld krijgt van deze realiteit. Daarnaast biedt het bepaalde ondersteunende richtlijnen.

Geef ze de ruimte om zich zorgen te maken zonder hun obsessies te versterken

Sommige families en partners versterken de rituelen van de OCS-patiënt. Bijvoorbeeld door hen te helpen hun eten op kleur te sorteren. Je moet je echter niet aanpassen aan hun dwangmatige gedrag en je routines niet voor hen veranderen. Het beste is om hen de ruimte te geven om over hun angsten en obsessies te praten, maar zonder hun rituelen te vergemakkelijken.

Sta niet toe dat ze ontwijkend gedrag ontwikkelen

Een vriend of kennis met OCS vermijdt misschien steeds meer verantwoordelijkheden en eenvoudige taken. Ze vertonen vermijdingsgedrag dat hun angst aanwakkert. Maak het hen in dit opzicht niet gemakkelijk. Redeneer met hen en steun hen zodat ze niet in een hardnekkige ontwijkingslus terechtkomen.

OCS is behandelbaar. Moedig patiënten aan om gespecialiseerde hulp te zoeken

De impact van OCS op interpersoonlijke relaties kan immens zijn. Dit kan de patiënt in een toestand van grote psychosociale uitputting brengen waarin andere comorbiditeiten zoals depressie de kop kunnen opsteken. Als je een familielid, partner of kennis hebt met OCS, stuur hem of haar dan aan op professionele hulp.

Gedragstherapie met responspreventie is uiterst effectief bij de behandeling van deze aandoening. Volgens een onderzoek (Engelse link) van de Northwestern University (VS) wordt deze methode ondersteund door goed wetenschappelijk bewijs. Het maakt het voor de patiënt gemakkelijker om de stoornis te begrijpen en zijn angst te verminderen, zodat hij dwanghandelingen of rituelen kan vermijden.

De patiënt aan OCS moet een therapeutische reis ondernemen, zodat hij veel van zijn angsten kan loslaten en een gezondere mentale aanpak kan ontwikkelen. Per slot van rekening verdient iedereen het om gelukkige en bevredigende relaties op te bouwen. Misschien kun jij de helpende hand zijn die je geliefde begeleidt naar een beter welzijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Cain, N. M., Ansell, E. B., Simpson, H. B., & Pinto, A. (2015). Interpersonal functioning in obsessive-compulsive personality disorder. Journal of personality assessment97(1), 90–99. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25046040/
 • Doron, G., Derby, D., Szepsenwol, O., Nahaloni, E., & Moulding, R. (2016). Relationship Obsessive-Compulsive Disorder: Interference, Symptoms, and Maladaptive Beliefs. Frontiers in psychiatry7, 58. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4834420/
 • Fischer, M. S., Baucom, D. H., Abramowitz, J. S., & Baucom, B. R. W. (2022). Interpersonal emotion dynamics in obsessive–compulsive disorder: Associations with symptom severity, accommodation, and treatment outcome. Couple and Family Psychology: Research and Practice. Advance online publication. https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fcfp0000218
 • Glazier, K., Swing, M., & McGinn, L. K. (2015). Half of obsessive-compulsive disorder cases misdiagnosed: vignette-based survey of primary care physicians. The Journal of clinical psychiatry76(6), e761–e767. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26132683/
 • Law, C., & Boisseau, C. L. (2019). Exposure and Response Prevention in the Treatment of Obsessive-Compulsive Disorder: Current Perspectives. Psychology research and behavior management12, 1167–1174. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6935308/#:~:text=Overall%2C%20about%2050%E2%80%9360%25,to%20be%20maintained%20long-term.
 • Solem, S., Haaland, A., Hagen, K., Launes, G., Hansen, B., Vogel, P., & Himle, J. (2015). Interpersonal style in obsessive compulsive disorder. The Cognitive Behaviour Therapist, 8, E29. doi:10.1017/S1754470X15000719
 • Renshaw, Keith D. and others. (2023). ‘ The Role of Family and Social Relationships in OCD and Spectrum Conditions’, in Gail Steketee (ed.)The Oxford Handbook of Obsessive Compulsive and Spectrum Disorders, Oxford Library of Psychology (2011; online edn, Oxford Academic, 18 Sept. 2012). https://doi.org/10.1093/oxfordhb/9780195376210.013.0035, accessed 26 Apr. 2023.
 • Tibi, L., van Oppen, P., van Balkom, A. J. L. M., Eikelenboom, M., Emmelkamp, P. M. G., & Anholt, G. E. (2019). Predictors of treatment outcome in OCD: An interpersonal perspective. Journal of anxiety disorders68, 102153. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31704634/
 • Walseth, Liv & Haaland, Vegard & Launes, Gunvor & Himle, Joseph & Håland, Åshild Tellefsen. (2017). Obsessive-Compulsive Disorder’s Impact on Partner Relationships: A Qualitative Study. Journal of Family Psychotherapy. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08975353.2017.1291239?journalCode=wjfp20

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.