De helende kracht van emotionele woorden
Emotioneel taalgebruik is een manier om gevoelens en emoties te uiten en tegelijkertijd is het een kanaal dat jou verbindt met een ander persoon.
De wereld van emoties
Bij genegenheid worden onze gevoelens in woorden uitgedrukt en ook non-verbaal. Door middel van woorden en gebaren gaat genegenheid altijd gepaard met emoties; de emotie die ons in staat stelt deze gevoelige woorden te bekrachtigen.
We kunnen ‘genegenheid’ definiëren als alle manieren waarop we onszelf naar iemand anders toe uitdrukken om te laten zien wat we voor hem voelen. En het is precies de gevoelige uitdrukking die de aard en diepgang van de relatie bepaalt en welk belang de relatie heeft voor beide partijen.
Het is wel degelijk zo dat het ons niet is aangeleerd om op deze manier te communiceren. In veel gevallen maken we geen gebruik van deze gevoelige manier van communiceren, omdat we denken dat dit niet belangrijk is. Voor menselijk relaties is het echter juist van essentieel belang.
Het gebruiken van woorden in emotionele relaties zal de relatie vullen met gevoel, hoop en betekenis. Ander vormen van communicatie, hoewel misschien wel interessant, zullen ons emotioneel niet even diep raken als dit soort woorden.
Het is moeilijk om genegenheid uit te drukken
Wanneer we gevoelens hebben voor iemand anders en deze gevoelens uitdrukken, veranderen we de relatie en maken we de relatie bijzonder.
Het is echter vaak moeilijk, vreemd, ongewoon en soms zelfs bespottelijk om dit te doen. Doorgaans hebben we namelijk geleerd om ons innerlijk niet bloot te geven en om onze gevoelens verborgen te houden. Er is ons verteld dat dit een teken zou zijn van zwakte en lijden.
De moeite die we ervaren om genegenheid uit te drukken is dan ook gebaseerd op een misvatting over wat ‘emotionele kracht’ is, alsook het gebrek aan ‘emotionele geletterdheid’. Op basis van deze misvatting en dit gebrek hebben we geleerd hoe we onze gevoelens moeten uiten en onze emoties moeten handhaven.
De pijn die wordt veroorzaakt door jezelf niet uit te drukken
Omdat het ons niet goed is aangeleerd en omdat we deze verkeerde overtuigingen hebben, hebben we vaak de neiging om onszelf sterker en minder gevoelig voor te doen dan we in werkelijkheid zijn en negeren we onze gevoelens, omdat we denken dat we onszelf op deze manier minder blootstellen aan de pijn en het lijden dat wordt veroorzaakt door de mensen die ons kwetsen.
We zullen echter juist pijn voelen wanneer we onze onze gevoelens niet uiten of wanneer we een relatie hebben met iemand die zijn gevoelens niet uit.
De kracht van emotionele woorden
Als we vanaf onze jeugd zouden hebben geleerd om emotionele woorden te gebruiken, zouden we hebben ontdekt welke kracht deze woorden hebben. Zowel door de woorden aan te horen als door ze zelf uit te drukken. Deze woorden bieden ons de kracht om onze innerlijke zelf te laten zien en onszelf op emotioneel vlak te verbinden met iemand anders.
Als we onze ogen dicht zouden doen en het volgende zouden horen:
- ‘Ik houd van je’
- ‘Ik voel me bijzonder door bij je te zijn’
- ‘Ik ben gelukkig met je’
- ‘Jij bent de meest bijzondere persoon die ik ken’
- ‘Ik voel me goed wanneer je naar me luistert’
- ‘Ik voel me belangrijk door naar jou te luisteren’
- ‘Ik ben blij dat ik je heb ontmoet’
- ‘Ik voel me vredig naast jou’
- ‘Ik wil aan je zijde blijven staan’
- ‘Ik wil op je blijven rekenen’
- ‘Ik wens jou het beste toe’
- ‘Ik wil met je knuffelen’
- ‘Ik wil meer weten’
- ‘Ik voel me geliefd door jou’
- ‘Ik voel dat er iemand om me geeft’
Dan zouden we ons velen malen beter voelen…
Misschien passen sommige van deze gevoelige woorden meer bij je dan andere, maar ze zullen er vast en zeker voor hebben gezorgd dat je je anders voelt ten opzichte van de persoon die ze tegen je heeft gezegd of ervoor hebben gezorgd dat de persoon tegen wie jij ze hebt gezegd zich anders is gaan voelen.
De helende kracht
De helende kracht die emotionele woorden hebben gaat verborgen in de heftige emotionele inhoud die wordt overgebracht op de persoon die de woorden aanhoort. Tegelijkertijd voelt de persoon die de woorden uitspreekt de opwinding die gepaard gaat met de woorden die hij uitdrukt. En hier komt de helende kracht van deze woorden uit voort.
Wanneer we genegenheid uitdrukken, maken we emoties los die soms, doordat ze niet worden uitgedrukt, de persoon die ze al die tijd binnen heeft gehouden onderdrukken of blokkeren. Wanneer we genegenheid ontvangen of uitdrukken, voelen we dat we worden verlost en bevrijd van de pijn en het lijden die door deze emoties omhult werden.
Gevoelige woorden helen en verenigen de mensen die ze gebruiken, doordat de emoties en pijnlijke gevoelens die ervoor zorgen dat we zwijgzaam lijden worden vrijgelaten.