De definitie van een narcist volgens Dr. Brené Brown

Dr. Brené Brown is een gerenommeerd schrijver, academicus en expert op het gebied van menselijke kwetsbaarheid. Ze deelde onlangs haar definitie van een narcist. Ze definieerde het als een beschamende persoonlijkheidsstoornis. We leggen haar redenering uit.
De definitie van een narcist volgens Dr. Brené Brown
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 19 juni, 2023

Een narcist is meer dan een irritante steen in je schoen. Het zijn niet alleen mensen die je dagelijkse routines verstoren. Het zijn figuren die echt moeilijk te begrijpen zijn, hoe hard je het ook probeert. Sterker nog, als je een narcistische vader, moeder, baas of partner in je leven hebt, zul je je waarschijnlijk nooit meer afvragen wat hen beweegt.

Tegenwoordig vinden sommige mensen dat narcisme in de mode is. Ze nemen bijvoorbeeld aan dat de macht van de media en de sociale media een meer individualistische generatie creëert. Studies ondersteunen deze theorie echter niet, althans niet zonder te wijzen op bepaalde belangrijke nuances.

Er is ook een andere inherente realiteit. We zijn vaak geneigd om louter egoïstische eigenschappen te bestempelen als narcistisch gedrag. Daarom moeten we definiëren en begrijpen wat narcistische persoonlijkheidsstoornis precies is en wat het orkestreert.

Dr. Brené Brown is een grote naam op het gebied van psychologie en onderzoek. Zij gaf onlangs enkele interessante inzichten over dit onderwerp. Dr. Brené Brown definieert narcisme als een op schaamte gebaseerde angst om gewoon te zijn.

Collega's in discussie
Narcisten kunnen in elke sociale omgeving wonen.

De definitie van een narcist volgens Dr. Brené Brown

Dr. Brown werd echt bekend nadat ze een nogal verrassende TED-talk gaf over kwetsbaarheid. Sindsdien heeft ze vele succesvolle boeken gepubliceerd. Ze is professor aan de Universiteit van Houston en haar werken over kwetsbaarheid, empathie, moed en schaamte zijn uitstekend.

Onlangs verscheen ze op de podcast van een andere bestsellerauteur en expert op het gebied van vaardigheden, Tim Ferris. Het doel van zijn programma was om de anatomie van de narcistische persoonlijkheidsstoornis bij te werken, te bespreken en beter te begrijpen.

Dit is immers een realiteit die de neiging heeft de meerderheid van ons op de een of andere manier te treffen. Bovendien hebben velen van ons te maken met emotionele wonden veroorzaakt door dit soort persoonlijkheden.

Laten we de ideeën verkennen die uit deze interessante discussie naar voren kwamen.

In narcisme zit weinig eigenwaarde en zelfliefde. In plaats daarvan verbergt het een sluimerend gevoel van minderwaardigheid en schaamte dat lijders koste wat kost moeten compenseren, via grandiositeit.

Narcisme, de meest beschamende van alle persoonlijkheidsstoornissen

Een vaak versterkt idee over narcisme is dat de aandoening gevoed wordt door grote doses zelfliefde. Maar, deze visie komt niet altijd overeen met de werkelijkheid. Dr. Brené Brown stelt in feite dat een van de meest natuurlijke neigingen van narcistische individuen schaamte is.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis wordt gedreven door grootsheid (Engelse link), door de behoefte om vastberaden, perfect en functioneel te lijken. Deze hunkering verbergt echter grote hoeveelheden zelfhaat. Narcisten moeten als het ware teruggrijpen op hun gouden harnas om de gevoelens van onbeduidendheid in hen te camoufleren.

Dr. Brown benadrukt inderdaad dat de narcist grote schaamte en angst voelt. Bovendien proberen ze koste wat kost te voorkomen dat ze gewoon lijken. Ze zijn wanhopig om een kroon op hun hoofd te dragen, zelfs als dat betekent dat ze anderen vertrappen en zoveel mogelijk ongeldig maken om de overhand te krijgen.

Narcisten zijn gemaakt van angsten

Het is duidelijk dat de meesten van ons het moeilijk vinden om narcisten in verband te brengen met de emotie angst. Maar, deze persoonlijkheidsstoornis is wel degelijk geconditioneerd door het gewicht van oneindige angsten en onzekerheden.

In dit verband beweert onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Gerona (Spanje) dat narcisten niet aarzelen om anderen uit te lachen, maar dat ze eigenlijk doodsbang zijn om zelf uitgelachen te worden.

Narcisten die kwetsbare trekken vertonen vrezen de volgende acties:

  • Kritiek.
  • Afwijzing.
  • Fouten maken.
  • Onopgemerkt blijven.
  • Onbekwaam lijken.
  • Niet in het middelpunt van de belangstelling staan.

Dr. Brené Brown definieert narcisten ook als individuen met een grote dosis rauwe angst en schaamte

De tekortkoming van een narcist ligt in het niet accepteren van hun kwetsbaarheid

Een van de meest opmerkelijke boeken van Dr. Brené Brown is De kracht van kwetsbaarheid: Leringen over Authenticiteit, Verbinding en Moed (2012). Haar centrale premisse is dat we als sociale wezens gericht zijn op binding en interactie. Onze relaties kunnen dus verbeteren als we werken aan de dimensie van kwetsbaarheid.

In feite beweert Brown dat het vermogen om onze kwetsbaarheid te accepteren en tentoon te stellen meer menselijke en voedende relaties opbouwt. Vanuit dit kader kunnen we authentieker zijn met anderen.

We zijn in staat uit te drukken wat we nodig hebben, kunnen oprechter zijn, en hebben betere hulpmiddelen om ons met elkaar te verbinden met respect, empathie en menselijkheid.

Haar boek gaat ook in op het onderwerp narcistische persoonlijkheidsstoornis. Ze beweert dat individuen met deze eigenschap zich schamen voor hun kwetsbaarheid en die inkleden met agressief gedrag.

Ze zoeken naar macht waarmee ze hun angsten het zwijgen kunnen opleggen. Bovendien overdonderen en vernederen ze anderen op een instrumentele manier om hun eigen onzekerheden en begraven schaamte te stillen.

“Wil je gelukkig zijn? Stop met proberen perfect te zijn.”

-Brené Brown-

Man boos op vrouw
De narcist schaamt zich voor zichzelf. Bovendien moeten ze macht hebben over anderen om hun ego te versterken.

Conclusie

De definitie van een narcist volgens Dr. Brené Brown is een individu dat voortdurend te maken heeft met het gevoel van schaamte. Ze zijn ook geobsedeerd door succes, macht hebben over anderen, en een lichtend baken zijn dat het licht van iedereen om hen heen uitdoet.

Dr. Brown’s vernieuwende ideeën bevestigen het beeld en de anatomie van een van de meest vijandige en problematische aanwezigheden in de huidige samenleving. Ze zijn inderdaad vaak zowel op de werkplek als thuis te vinden. Daarom vragen we ons vaak af hoe we met hen moeten omgaan.

In werkelijkheid kunnen we niet altijd afstand nemen van dit soort mensen. Daarom moeten we, als het niet mogelijk is om volledig met hen te breken, ervoor zorgen dat hun invloed op ons zo minimaal mogelijk is. De grijze rots-strategie is een van de meest interessante.

Deze bestaat uit het niet reageren op het gedrag van de narcist of hem uitdagen, of enige waarde geven aan zijn woorden. Het houdt in dat je koud en afstandelijk bent tegenover degenen die ons willen controleren. Bovendien betekent het weten hoe je grenzen moet stellen en niet toegeven aan hun eisen of ze versterken.

Vergeet niet dat narcisten gedijen op wat anderen hen geven, dus we moeten terugtrekken waar zij het meest naar hunkeren: onze aandacht en validatie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Blasco-Belled, Ana & Rogoza, Radosław & Alsinet, Carles. (2022). Vulnerable narcissism is related to the fear of being laughed at and to the joy of laughing at others. Personality and Individual Differences. 190. 11153610.1016/j.paid.2022.111536.
  • Brown. Brené (2016) El poder de ser vulnerables: ¿Qué te atreverías a hacer si el miedo no te paralizara? (2016). Urano. https://clea.edu.mx/biblioteca/files/original/fd45b5869c49eb7c555fdfa11aaf9b26.pdf
  • Cain, N. M., Pincus, A. L., & Ansell, E. B. (2008). Narcissism at the crossroads: phenotypic description of pathological narcissism across clinical theory, social/personality psychology, and psychiatric diagnosis. Clinical psychology review28(4), 638–656. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2007.09.006
  • Zajenkowski, M., Maciantowicz, O., Szymaniak, K & Urban P. (2018). Vulnerable and grandiose narcissism are differentially associated with ability and trait emotional intelligence. Front. Psychol, 9. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2018.01606/full

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.