De beste boeken over vroeg- en voorschoolse educatie voor ouders

Opvoeden is geen gemakkelijke opgave. We hebben geen handleiding onder onze arm die ons vertelt hoe we ouders moeten zijn, maar in ruil daarvoor zijn er boeken over voor- en vroegschoolse educatie op de markt die ons kunnen helpen bij deze belangrijke taak.
De beste boeken over vroeg- en voorschoolse educatie voor ouders

Laatste update: 28 januari, 2024

De menselijke ontwikkeling is een continu proces dat nooit stopt. De vroege kinderjaren zijn echter bijzonder belangrijk in deze evolutie. In dit opzicht hebben ouders een enorme en waardevolle kans om de groei van hun kinderen te bevorderen. Boeken over vroeg- en voorschoolse educatie zijn geweldige bronnen.

De taal is meestal eenvoudig en je kunt de inhoud gemakkelijk aanpassen, omdat ze ontworpen zijn om te helpen in elke ontwikkelingsfase. Het artikel van vandaag gaat over vijf boeken over voor- en vroegschoolse educatie die bijzonder de moeite waard zijn.

Boeken over vroeg- en voorschoolse educatie voor ouders

Deze boeken zijn geweldig om de wereld van je kleintjes te benaderen. Ze helpen je om ze beter te begrijpen, zodat je ze de tools kunt geven die ze nodig hebben voor een evenwichtige ontwikkeling.

Anti-Bias Education in the Early Childhood Classroom: Hand in Hand, Step by Step onder redactie van Katie Kissinger

Deze titel wordt zelf omschreven als een gids voor intelligent onderwijs. Daarom is het een interessant boek om in het hoofd van de kleine te kruipen en verschillende gedragsmodellen te begrijpen.

Het is niet alleen een boek dat je helpt bij de opvoeding van de kleintjes, maar het bevat ook methoden en strategieën om hun ontwikkeling te bevorderen. Het is de bedoeling dat ze hun volledige potentieel ontwikkelen door sociale vaardigheden aan te leren waarmee ze zich op hun gemak voelen in verschillende omgevingen.

Vader en dochter

Effective Practices in Early Childhood Education: Building a Foundation, door Dr. Sue Bredekamp

Dit boek vestigt je aandacht op belangrijke onderwerpen die mensen vaak vergeten, zoals bijvoorbeeld actief luisteren. Dit komt omdat volwassenen niet altijd naar kinderen luisteren. Het is dus essentieel voor een allesomvattende en gepersonaliseerde opvoeding.

Sue Bredekamp stelt een transformatie van communicatie voor, waarbij de bestaande scheidslijnen tussen school en gezin worden weggenomen, zodat vader en moeder, evenals andere actoren in de intieme omgeving van het kind, prioritaire medewerkers en echte opvoeders worden.

Happy Children van Alicia Bandera, een van de boeken over voor- en vroegschoolse educatie

Deze auteur schrijft vanuit haar eigen ervaring. Haar doel om het te delen is dat andere ouders er hun voordeel mee kunnen doen.

Het boek is eenvoudig te begrijpen en kan ook nuttig zijn voor mensen in het onderwijssysteem, zowel formeel als informeel. Het legt de natuurlijke verovering van autonomie op een didactische manier uit, evenals het belang van het bereiken van elke mijlpaal in de ontwikkeling van elk kind. Het gaat als het ware over het schrijven van hun eigen pad.

Het hart van ouderschap: Raising an Emotionally Intelligent Child door John Gottman

John Gottman is een van de pionierende kinderpsychologen die zich richtte op de opvoeding van kinderen. Zijn boek is een masterclass over hoe je kinderen kunt opvoeden op basis van twee essentiële elementen: genegenheid en intelligentie.

Gottman biedt  (Engelse link) voor de opvoeding van kinderen, besprenkeld met de nodige richtlijnen zodat de opvoeder, of dat nu een ouder of een professional is, de sleutels heeft die hem leiden naar het identificeren van tekortkomingen, behoeften, verlangens en gevoelens van de kindertijd tot de adolescentie.

Moeder en zoon

How to Talk so Kids will Listen, and Listen so Kids will Talk door Adele Faber en Elaine Mazlish

Dit boek is een bestseller in de vroegschoolse educatie. Het succes ligt zowel in het onderwerp als in de manier waarop de auteur het gestructureerd heeft. Het bevat namelijk effectieve hulpmiddelen voor het opzetten en onderhouden van vloeiende communicatiekanalen, zowel vanuit het standpunt van de ouders als van de opvoedingsprofessionals.

De auteurs richten zich op het schrijven van een handleiding voor het oplossen van de meesvoorkomende problemen voor ouders, begeleiders en opvoeders.

Daarnaast laten ze zien hoe om te gaan met negatieve gevoelens bij kinderen. Ook hoe je boosheid kunt uiten zonder het dictaat van woede of wrok te volgen, hoe je ze kunt laten meewerken aan verschillende taken en doelen en hoe je grenzen kunt stellen en handhaven. Met andere woorden, hoe je ouders of opvoeders kunt zijn zonder de communicatie te belemmeren.

Concluderend zijn dit enkele van de beste boeken (Engelse link) over vroeg- en voorschoolse educatie op dit moment. Op hun pagina’s vind je hulpmiddelen en methoden om dagelijkse problemen aan te pakken. Ken jij nog andere boeken die we aan de lijst moeten toevoegen? Deel ze dan in het commentaarveld!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.