De controle behouden wanneer dingen fout gaan
Ook jij hebt vast weleens situaties meegemaakt waarin grijze wolken ervoor zorgden dat je de lucht niet kon zien of een storm ervoor zorgde dat je nooit eens van de zon kon genieten. Ellende gaat altijd gepaard met een ondraaglijk gevoel, een gevoel dat je zelfs je ergste vijand niet toe zou wensen.
Je moet weten dan niet ‘alles’ slecht is. Je wordt geliefd door de mensen om je heen en je bezit over de kracht om naar buiten te treden en door te duwen. Zelfs als je denkt dat je deze kracht verloren bent, blijft je hart kloppen en blijven je hersenen denken, waardoor ze je kunnen helpen obstakels te vermijden.
Het laatste wat je moet doen is je rust verliezen. Wanneer je ontspannen bent, is het namelijk makkelijker om je hoofd koel te houden en na te denken over wat voor jou de beste optie is.
Gebruik de volgende tips om je innerlijke rust te bewaren tijdens de ergste momenten in je leven.
1. Herken de aanwijzingen die jouw lichaam je geeft
Wanneer je spanning voelt, dan komt dit doordat je lichaam je een aantal waarschuwingstekens geeft. Het is dan ook belangrijk om goed op te letten wanneer je spieren bijvoorbeeld gespannen zijn of je hart sneller klopt dan normaal, je ademhaling versneld is of je lichaamstemperatuur stijgt en je overmatig begint te zweten.
We ervaren niet allemaal dezelfde aanwijzingen en daarom is het belangrijk om te leren om deze aanwijzingen wanneer ze opduiken zo snel mogelijk te herkennen.
2. Adem diep in en uit
Om je hoofd in vrijwel elke situatie koel te kunnen houden, is het belangrijk om te weten hoe je je ademhaling kunt controleren, met name in situaties waarin je het gevoel hebt alsof de wereld om je heen in elkaar stort. Wanneer we onder druk staan, gaat ons stressniveau omhoog, waardoor onze ademhaling de duidelijkste uiterlijke aanwijzing is van problemen.
Dit komt doordat het lichaam het vecht-of-vluchtmechanisme aan het voorbereiden is. Doe je ogen dicht en adem heel langzaam in en uit. Houd de lucht vijf seconden vast in je longen en laat hem dan heel langzaam weer los. Herhaal deze eenvoudige oefening zo vaak als je nodig hebt. Je zult langzaam aan verschillen beginnen te merken in je lichaam. Je zult meer ontspannen zijn.
3. Ga op zoek naar dingen om te doen
Wanneer je met een probleem zit, lijkt het alsof alles in je leven hier om draait. Wanneer je echter al je energie richt op de dingen die fout gaan, kan de situatie in feite nog slechter worden. Wanneer je geconfronteerd wordt met moeilijke situaties, is het soms beter om je gedachten bezig te houden met andere dingen. Het maakt namelijk niet uit hoe vaak je de situatie nagaat in je hoofd, het enige wat je hier mee bereikt is meer zorgen, verdriet en depressie.
Doe waar je zelf zin in hebt, zoals luisteren naar muziek, een boek lezen, een film kijken, een ijsje halen of de planten water geven. Negeer het probleem niet. Als het mogelijk is om er iets wezenlijks aan te doen, doe dit dan vooral; wanneer een situatie echter niet kan worden opgelost, zorg er dan voor dat het je niet volledig beheerst.
Het is ook goed om je lichaam bezig te houden met een vorm van lichaamsbeweging; op deze manier wordt de negatieve energie die zich in je lichaam opstapelt namelijk vrijgelaten. Probeer te gaan zwemmen, boksen, dansen, fietsen, wandelen of zelfs touwtje springen. Er is geen enkele reden waarom je thuis zou moeten blijven zitten om naar het plafond te staren en aan je vingers te pulken.
4. Kauwgom kauwen
Dit lijkt misschien een beetje vreemd, maar het is eigenlijk een zeer interessante ontspanningstechniek. Wat doen mensen vaak wanneer ze zich vervelen, depressief zijn of zich zorgen maken? Ze eten een hoop. Als je jezelf dus liever niet wilt volproppen met alles wat je in de koelkast hebt liggen, probeer dan eens te kauwen op een beetje suikervrije pepermuntkauwgom. Dit zal ervoor zorgen dat je geen drang voelt om te eten en daarnaast ook je zenuwen kalmeren.
5. Speel
We zouden deze activiteit kunnen combineren met tip vier, maar er is in dit geval echter wel een uitzondering. Het idee is dat je jezelf op dezelfde manier vermaakt als toen je nog een kind was, met iemand die niet ouder dan zes of zeven jaar oud is. Wie? Dit kan je eigen kind zijn, een nichtje of neefje, een peetkind, een broertje of zusje, de zoon of dochter van een vriend(in) of een buurkindje.
Let goed op hoe deze kinderen zich laten gaan in het park, hoe alles hun aandacht trekt, de dingen waar ze om lachen… en probeer dit zo veel mogelijk na te doen. Na afloop zul je zeker moe zijn, maar je zult ook gemoedsrust ervaren en goed gehumeurd en blij zijn. Wat vooral belangrijk is, is dat je tijdens het spelen al je zorgen en problemen even zal vergeten.
6. Ontwikkel een beter gevoel voor humor
Lach om de dingen die jou overkomen, zelfs als anderen hierdoor zullen denken dat je gek bent. Probeer de zonnige kant in te zien van slechte dingen. Dit is absoluut niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Lach elke dag om jezelf.
7. Neem je tijd
Wanneer je lichaam gespannen is, gaat je hart sneller kloppen. Je kunt niet helder nadenken over wat er gebeurt en je wilt handelen zonder de situatie eerst te analyseren. Verwacht niet dat je op dat soort momenten een antwoord zult vinden op de vragen die door je gedachten spoken of de vragen die anderen hebben. Het is beter om de tijd te nemen die nodig is om na te denken en vervolgens op een later moment met een antwoord te komen.
8. Praat met een ‘buitenstaander’
Dit kan een psycholoog zijn of iemand met wie je niet verbonden bent of die niets te maken heeft met het probleem waar je op dat moment mee zit. Het moet iemand zijn met wie je goed kunt praten, maar die niet door het onderwerp naar binnen zal worden getrokken. Door van buitenaf zicht op de situatie te krijgen, kan het makkelijker zijn om oplossingen te vinden die voorheen helemaal niet in je op zouden zijn gekomen.
9. Probeer je te bedenken wat anderen zouden doen
Als je bewondering voor iemand hebt, misschien een familielid of zelfs een beroemdheid, probeer je dan eens in te beelden hoe deze persoon zichzelf succesvol uit deze situatie zou weten te krijgen. Wat zou hij doen? Wat zou hij denken? Wat zou hij zeggen? Probeer hetzelfde te doen als wat je denkt dat deze persoon zou doen: handel, denk en praat op een soortgelijke manier.