8 manieren waarop sociale media ervoor zorgen dat je jezelf gaat haten
Er zijn veel manieren waarop sociale media ervoor kunnen zorgen dat je jezelf gaat haten. Je hebt echter de neiging om het niet te beseffen.
Dat komt omdat platforms als Facebook, Instagram, TikTok en Twitter je vermaken, je verbinden met wie je maar wilt, je informeren en de hele wereld binnen handbereik brengen. Wie had ooit gedacht dat ze negatief en zelfs gevaarlijk zouden kunnen zijn voor je geestelijke gezondheid?
De waarheid is dat ze dat kunnen zijn. Desalniettemin, net als bij andere facetten van dit universum van nieuwe technologieën, hangt alles af van de manier waarop je sociale media gebruikt. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat de impact van sociale media vooral gevaarlijk is bij de jongere bevolking.
Digital natives of de zogenaamde generatie Z (tussen zeven en 23 jaar) wordt het meest geassocieerd met de toename van psychische problemen op dit gebied. Volgens gegevens van kinderziekenhuizen zijn depressie, eetstoornissen (ED) en problemen met het gevoel van eigenwaarde zelfs toegenomen.
Veel kinderen kijken vermaakt naar video’s op TikTok van adolescenten die lijden aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Die overmatige blootstelling heeft ertoe geleid dat ze zelf nerveuze tics hebben ontwikkeld.
Dit is een onbewuste reactie die verband houdt met angststoornissen. Om deze reden is het van cruciaal belang om de risico’s van het gebruik van sociale media te kennen, die soms niet zo duidelijk zijn.
Hoe sociale media ervoor kunnen zorgen dat je jezelf gaat haten
Sommigen beweren dat sociale netwerken de neiging hebben om het slechtste in de mens naar boven te halen. Dat je jezelf gaat haten zelfs. Kritiek, discussies, trollen, nepnieuws en zelfs intimidatie zijn er in overvloed.
Aan de andere kant kan het soms het beste in ons naar boven halen. Het stelt ons in staat om verbinding te maken, geïnspireerd te worden, te leren, te verspreiden en zelfs fondsenwervingscampagnes te starten…
In feite is sociale media gewoon een ander interactiegebied waarvan je moet weten hoe je ermee om moet gaan, zodat het in je eigen voordeel kan werken. Zoals met elk krachtig hulpmiddel, moet je het gebruiken met intelligentie, respect en evenwicht.
Om dit te doen, moet je de risico’s kennen. Een daarvan is om je bewust te worden van de manieren waarop sociale media ervoor kunnen zorgen dat je jezelf gaat haten. Je mentale gezondheid zal het waarderen.
“Internet is een soort hamer. De technologie zelf bepaalt niet hoe deze wordt gebruikt. Het hangt af van de sociale, culturele en economische context waarin de technologie beschikbaar wordt gesteld.”
-Noam Chomsky-
1. Het wekt afgunst op: je wilt wat je ziet
Sociale netwerken zijn vensters op de wereld – maar met filters. Elke dag zie je bepaalde dingen waarmee je je identificeert of die je graag zou willen hebben. Verlangen naar dingen drijft koopgedrag. Het lijkt erop dat Instagram de app is die de meeste jaloezie opwekt bij zijn gebruikers.
De Federale Universiteit van Rondônia (Brazilië) voerde een onderzoek uit (Engelse link) waaruit bleek dat veel jonge mensen die mode-influencers volgen gevoelens van jaloezie ervaren.
2. Je voelt je bedrogen: hoe heb je zo naïef kunnen zijn?
Hoe vaak heb je een nieuwsbericht geloofd dat niet waar bleek te zijn? Om nog maar te zwijgen van die gelegenheden waarbij je, bijna zonder het te beseffen, merkt dat je een soort hoax gelooft die begon op Facebook.
Als je het gevoel hebt dat je het slachtoffer bent geworden van een hoax of een leugen, voel je je niet alleen gefrustreerd. In feite kun je je ook slecht voelen over jezelf omdat je zo naïef bent geweest.
3. Het leven van andere mensen lijkt beter dan dat van jou
Onlangs was er wat verontrustend nieuws over Facebook. Een voormalig medewerker van Mark Zuckerberg onthulde dat managers wisten welke impact Instagram zou hebben op tienermeisjes.
Ze wisten inderdaad dat het zelfrespect van jongeren zou afnemen als gevolg van sociale vergelijking. Ze begonnen hun lichaam, hun levensstijl en elk aspect van hun wezen in twijfel te trekken. Dit is zeker het geval geweest. In feite zijn tieners tegenwoordig geneigd te geloven dat influencers een veel beter leven hebben dan zij. Dit creëert een constant gevoel van zelfhaat.
4. Je voelt je minderwaardig
Een van de manieren waarop sociale media ervoor kunnen zorgen dat je jezelf gaat haten, is door je potentieel te onderschatten.
Misschien ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in een bepaalde activiteit, zoals fotografie, poëzie, kunst of mode. Op internet heb je echter meestal alleen te maken met uitzonderlijke en uitstekende mensen op deze specifieke gebieden. Vooral Facebook, Instagram en TikTok maken zich hier schuldig aan. Het kan je vaak een ongemotiveerd gevoel geven.
5. Je voelt je constant beoordeeld
Sociale netwerken zijn openbare plaatsen waar velen zich beoordeeld voelen door de tirannie van likes. Dit kan zelfs het simpele feit van het online uploaden van een foto traumatisch maken. Omdat mensen de neiging hebben om kritiek te leveren zonder na te denken. Bovendien blijven ze niet rondhangen om de schade te zien die ze mogelijk hebben aangericht.
6. Je wordt iemand die je niet bent
Dit fenomeen komt vooral veel voor bij de jongsten. Het houdt in dat je een imago moet creëren, een specifiek profiel dat acceptatie en succes genereert.
Selfies en filters zijn de tools waarmee velen voet aan de grond kunnen krijgen in dit digitale universum. Echter, beeld en zelfs identiteit raken daarbij vaak volledig vervormd.
Een van de mechanismen waardoor adolescenten zichzelf gaan haten, is door zich alleen te identificeren met hun virtuele beeld en niet met het echte. In feite accepteren en vinden ze zichzelf alleen leuk door het gebruik van filters.
7. Vloeibare vriendschappen, ghosting, intimidatie: relaties die beginnen met vertrouwen en eindigen in teleurstelling
Wie van ons heeft nog nooit een link via sociale media gecreëerd om later teleurgesteld te zijn? Het is niet anders. In feite, terwijl het echte leven je af en toe een teleurstelling brengt, heeft technologie deze schadelijke gebeurtenissen enorm vergroot.
Daarom is een van de manieren waarop sociale netwerken ervoor kunnen zorgen dat je jezelf gaat haten, wanneer je spijt hebt dat je iemand hebt vertrouwd.
Er zijn bijvoorbeeld veel vloeibare vriendschappen online. Mensen die een tijdje je referentiepunten en dagelijkse steun worden, om uiteindelijk van de ene op de andere dag te verdwijnen.
Dit betekent dat je uiteindelijk een slecht gevoel over jezelf krijgt omdat je iemand te snel vertrouwt die je niet eens persoonlijk hebt ontmoet.
8. Je haat jezelf omdat je niet offline kunt gaan
Sociale netwerken verslinden je tijd. Het is inderdaad een vrij nutteloze manier om je tijd door te brengen door naar Instagram, TikTok of Twitter te kijken.
Je weet bijvoorbeeld dat je je soms slechter voelt op sociale netwerken en dat sommige dagen online vol spanning en haat lijken te zijn. Je weet ook dat veel van wat je ziet vals is, dat deze mensen je het soort geluk verkopen dat ze zelf niet eens voelen en een soort perfectie die niemand bezit…
Echter, daar sta je dan, de openstelling van meldingen, kijkend naar de als dat iemand die je net gaf… Als een zaak van de feiten, een van de manieren waarop sociale netwerken kan je een hekel aan jezelf is wanneer je bewust van je afhankelijkheid van hen geworden.
Het is echter een positieve stap om het te beseffen. Het is een wake-upcall. Een alarmbel die je doet begrijpen dat je misschien beter gebruik moet gaan maken van deze middelen. Dat is het geheim, om ervoor te zorgen dat ze gewoon een vorm van entertainment in je leven zijn, niet je volledige manier van leven.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Furtado, Márcia & Medeiros, Haroldo & Diniz, Joanice. (2020). FEELING OF ENVY ON SOCIAL MEDIA AND THE CONSUMPTION OF FASHION. 9. 258 – 279.
- Sternberg, N. , Luria, R., & Sheppes, G. (2021). Mental logout: Behavioral and neural correlates of regulating temptations to use social media. Psychological Science. https://doi.org/10.1177/09567976211001316
- Twenge, J. M., Haidt, J., Blake, A. B., McAllister, C., Lemon, H., & Le Roy, A. (2021). Worldwide increases in adolescent loneliness. Journal of Adolescence. Advance online publication. https://doi-org/10.1016/j.adolescence.2021.06.006