7 overtuigingen die je van groei weerhouden
Er bestaat een populair gezegde waar je inmiddels waarschijnlijk wel van hebt gehoord: “het zit allemaal in je hoofd.” Zelfs als dat waar is, lijkt het erop dat sommigen onder ons de grote waarheid hierachter uit het oog verliezen. Gedachten beheersen namelijk je leven, in voor- en tegenspoed. Bepaalde overtuigingen kunnen je zelfs van groei weerhouden.
De overtuigingen die je van groei weerhouden
Hier volgt een voorbeeld dat dit duidelijk demonstreert. Beeld je eens in dat iemand blindelings gelooft in voorwerpen die geluk brengen. Op een dag raken ze zo’n voorwerp kwijt en lijkt opeens alles in hun leven mis te gaan. Kan een ketting of armbandje echt de koers van iemands leven bepalen? Als je hier rationeel over nadenkt, zul je waarschijnlijk zeggen van niet. Maar degene die zo’n sieraad draagt en echt in de kracht hiervan gelooft, zal hier geen seconde aan twijfelen.
Van buitenaf is het makkelijk om te zien hoe zo’n overtuigingen je van groei weerhouden. Mensen die in zulke dingen geloven ervaren het echter niet zo. Er zullen meer dan genoeg mensen zijn die hun vertrouwen niet in zo’n voorwerp stellen, maar wél andere vormen van bijgeloof hebben.
“Het is gemakkelijker om te geloven dan om na te denken. Daarom bestaan er meer gelovigen dan denkers.”
-Anoniem-
1. Ik mis iets
Dit is een van de overtuigingen die je van groei weerhouden omdat het simpelweg het doel niet raakt. Het is een typische gedachte van mensen die zichzelf niet mooi, intelligent of rijk genoeg vinden. Ze zijn er dan van overtuigd dat het missen van dat ene ding de oorzaak is van hun ongelukkigheid.
Dat is natuurlijk een groot misverstand. Het zorgt er alleen voor dat hun aandacht afgeleid wordt van het daadwerkelijke probleem: hun onvermogen om zichzelf te accepteren. Externe factoren kunnen geen geluk garanderen. Bovendien bezit elk individueel mens een unieke combinatie van positieve en negatieve eigenschappen.
2. Denken dat het beter is om niet te voelen
Intense gevoelens ervaren laat zo zijn sporen. Bij sommigen veranderen deze sporen echter in wonden. Het enige dat deze mensen willen is dat er een einde aan de lijdensweg komt. Dat verlangen is zo sterk dat ze zelfs zo ver gaan het besluit te nemen om te ‘stoppen met voelen.’
Dat is natuurlijk onmogelijk. Wat er in feite gebeurt is dat ze hun gevoelens zodanig dempen dat het lijkt alsof ze er niet meer zijn. Maar op deze manier worden ze ook beroofd van een groot aantal geweldige ervaringen. Bovendien kan iemand op deze manier ook niet leren omgaan met het leed dat hij vroeg of laat in het leven zal vinden.
3. Ervan uitgaan dat beter zijn dan alle anderen geluk zal brengen
In dit geval zijn anderen objecten waar je jezelf mee vergelijkt. Ze zijn een algeheel meetmiddel voor je ego. Als je ze verslaat, ben je blij met jezelf. Als je dat niet lukt, voel je je gefrustreerd en geïrriteerd. Dit soort denkwijzen kunnen je van groei weerhouden omdat ze je leren relaties met anderen te zien als wedstrijden. Niemand is beter of slechter dan een ander.
4. Mijn leven is moeilijker dan die van alle anderen
Dit wordt ook wel met ‘slachtofferrol‘ aangeduid. Het is een foutieve overtuiging waardoor je altijd het idee hebt in een slechtere situatie te leven dan alle anderen. Je denkt dat je de enige bent die zoveel lijdt of de enige bent met zoveel problemen.
Het is een egocentrische overtuiging waarmee je probeert je leed en frustratie goed te praten. Het feit is dat iedereen blijdschap en leed ervaart in zijn leven. Het is onmogelijk om te meten hoe intens deze momenten zijn voor ieder mens apart.
5. Denken dat iets krijgen je geluk zal bezorgen
Geluk is bovenal een houding en intern gevoel. Het is niet afhankelijk van een ding of gebeurtenis. Het staat eerder gelijk aan het vaststellen van een goede balans in je leven. Het vraagt ook van je dat je bescheidenheid, optimisme en hoop leert te ontwikkelen.
Je zult niet meer of minder gelukkig zijn vanwege iets dat van buitenaf komt. Dat is een van de overtuigingen die je van groei weerhouden. Je zult je niet beter in balans voelen — tenminste niet op een stabiele, blijvende manier — door een nieuwe auto of partner. Geluk is in jezelf te vinden, of nergens.
6. Jezelf ervan overtuigen dat leven gelijk staat aan leed
Misschien heb je hier wel eens van gehoord: je kunt je problemen niet kiezen, maar je kunt wel kiezen of je je er iets van aantrekt of niet. Sommigen zien moeilijkheden als een uitdaging, als een kans om zichzelf tot het uiterste in te zetten. Anderen zien ze als iets puur negatiefs.
Dat tweede geval is een overtuiging waardoor je niet kunt groeien. De aanname dat lijden normaal is, dat je er geen keuze in hebt, dat leven een grote zee van verdriet is, dat je enkel van een ongemak naar het andere beweegt… Dit werkt je alleen maar tegen. Mensen die dit soort dingen geloven, denken uiteindelijk zelfs dat een positieve voordoening slechts een voorteken is dat er verder alleen maar slecht nieuws aan zit te komen.
7. Geloven dat iets of iemand je leed kan verklaren
Er zijn mensen die besluiten hun frustraties of grenzen te verklaren door externe factoren als excuus te gebruiken. Ze denken dat als het niet aan hun ouders, hun werkeloosheid, of de onrechtvaardigheid van de wereld had gelegen, ze heel gelukkig zouden zijn geweest. Het is vanuit hun optiek de schuld van de rest van de wereld dat ze zich van binnen zo slecht voelen. Dat is echter niet waar. Mensen hebben het geweldige vermogen om obstakels te overwinnen — zolang ze hier moeite voor doen.
Zoals je kunt zien is het gemakkelijk om opgesloten te worden door overtuigingen die je van groei weerhouden. Zonder dat je het door hebt, interpreteer je alles door de bijbehorende, gekleurde bril. Uiteindelijk kom je hierdoor vast te zitten en verlies je de brede horizon die je omringt uit het oog. Sta niet toe dat dit gebeurt.