Zie je donkerste emoties onder ogen om gelukkig te zijn

Zie je donkerste emoties onder ogen om gelukkig te zijn
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Voel je je verdrietig, boos, kritisch of bezorgd? Het goede nieuws is dat het goed is. Je moet sterk zijn om je donkerste emoties onder ogen te zien en het is heel belangrijk voor je geestelijke gezondheid.

Onderzoekers zeggen dat het belangrijk is dat je je donkerste emoties onder ogen ziet, omdat het ruimte biedt om ze te herstellen en daarom gelukkig te zijn. Vergeet niet dat een emotie niet eenvoudigweg een zelfstandig naamwoord is, het omvat nog veel meer.

De waarheid is dat het leven niet altijd alleen maar goed is. Het lijkt logisch om onze meest negatieve emoties en herinneringen te vermijden ten gunste van onszelf. Die donkere emoties en onplezierige herinneringen zijn echter een deel van ons geweest, van ons verleden.

In feite kan ons lichaam onze donkerste emoties opslaan als plaatsen van lijden. En door hen onder ogen te zien, zal zowel fysieke als psychologische pijn eindigen. Dat wil zeggen, het kennen van en omgaan met verborgen en onderdrukte negatieve emoties zoals haat, woede of wrok kan fysieke pijn verlichten.

Uit de meest recente onderzoeken is gebleken dat, om echt gelukkig te zijn, je je donkerste emoties moet accepteren en moet begrijpen dat het leven niet altijd over rozen gaat.

man in de wolken

3 manieren om emoties te beheren

Een studie die werd gepubliceerd in de Australian Journal of Psychology analyseert hoe je je donkerste emoties onder ogen kunt zien en hoe je ze kunt beheren. De onderzoekers vonden drie manieren om ons te helpen ze te beheren: acceptatie, cognitieve afstand nemen en cognitieve verandering.

  • Acceptatietechnieken kunnen mensen helpen hun emoties en hun fysieke en cognitieve sensaties te begrijpen. Acceptatie is de eerste stap om te leren hoe ze hun emoties kunnen beheren.
  • Cognitieve afstand wordt bereikt door dingen vanuit een ander oogpunt te bekijken. Het observeren van gebeurtenissen als een verhalenverteller zou je bijvoorbeeld, met andere woorden, de derde partij maken.
  • De techniek van cognitieve verandering gebruikt een beetje zelfmedelijden. Stel je bijvoorbeeld voor dat je met een zorgzaam persoon praat over je donkerste gedachten en gevoelens. Je kunt een denkbeeldige luisteraar gebruiken om mee te praten en je herinneren aan je eigen sterke punten en copingvaardigheden.

Hoe je je donkerste emoties onder ogen ziet

Wanneer we onze emotionele toestand afkeuren of beschouwen als onaanvaardbaar, is wat we doen het ontkennen van een deel van onszelf. Met andere woorden, we geven er de voorkeur aan om niet aan te pakken wat zoveel pijn heeft veroorzaakt, dus blokkeren we het. Wat we vergeten zijn, is dat een deel van onze identiteit verdwenen is.

Daarom kunnen we ze accepteren, ook al hebben we geen controle over onze gevoelens wanneer we ons schamen. Maar als het ons een slecht gevoel geeft, doen we afstand van die emotie, zodat we het niet nog een keer meemaken. Maar zoals we eerder al zeiden, de ontkenning van onze negatieve emoties weerhoudt ons ervan gelukkig te zijn.

“Een emotie veroorzaakt geen pijn. De weerstand of onderdrukking van een emotie veroorzaakt pijn. “

-Frederick Dodson

Vrouw die geniet van de regen

Leren om je donkerste emoties te accepteren

Met die gedachte bestudeerden onderzoekers van de University of California, Berkeley de hypothese dat de acceptatie van onze donkerste emoties gerelateerd is aan een betere mentale gezondheid. De reden hiervoor is dat acceptatie ons helpt te reageren op negatieve psychologische ervaringen.

Daarom weerhoudt de acceptatie van negatieve emotionele omstandigheden ons ervan om ze als zodanig te labelen. Dit omdat we ze accepteren zoals ze zijn en we ze niet als goed of slecht beoordelen. Op deze manier verminderen we de negatieve associaties die we hebben met die emoties en verbetert onze psychische gezondheid.

Mensen die gelukkig zijn, kunnen hun emoties en gedachten accepteren zonder ze te veroordelen. Met andere woorden, ze kunnen herkennen wat hun emoties zijn en welke gevoelens daarbij horen.

Ze handelen echter niet impulsief naar hun emoties. Ze herkennen hun woede, angsten en jaloezie, evenals hun wrok en frustratie. Maar in plaats van dat ze deze emoties de overhand laten nemen, accepteren ze deze.

“Het is onmogelijk om negatieve emoties helemaal te vermijden, want leven is om tegenslagen en conflicten te ervaren”

-Sauer-Zavala-

Zoals we kunnen zien, maakt de acceptatie van onze duistere emoties ons geen slechte mensen. Het geeft ons eerder aanwijzingen over onszelf. Het is zelfs onmogelijk om dit te doen als we alleen onze positieve emoties in overweging nemen, omdat zelfs onze schaduwen deel van ons uitmaken. We moeten alles accepteren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.