Zeer relationele mensen

Ben jij iemand die onmiddellijk de behoeften en emoties van de mensen om je heen opmerkt? Kun je het leven niet begrijpen zonder het voortdurend met andere mensen te delen? Zo ja, dan heb je misschien zeer relationele eigenschappen. Lees hier meer.
Zeer relationele mensen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 18 juli, 2023

We leven in een cultuur die de behoefte om onafhankelijk en zelfvoorzienend te zijn verheerlijkt, om lief te hebben zonder gehechtheid en om elke vorm van emotionele afhankelijkheid koste wat kost te vermijden. De verheerlijking van ‘ik eerst’ werkt echter niet altijd. Niet als we als mensen een band met anderen nodig hebben om ons veilig en zelfvoldaan te voelen.

Banden opbouwen met onze partners, families en vrienden maakt ons niet noodzakelijkerwijs emotioneel afhankelijk. Het betekent alleen dat we onze eigen relationele cirkels opbouwen.

Dit zijn de ruimtes waarin we onze angsten verlichten, stress verdrijven, met elkaar omgaan, leren, zorgen en verzorgd worden. Sommigen van ons hebben deze dynamiek echter meer nodig dan anderen.

Sommigen van ons hebben zelfs een grotere neiging om zich met anderen te verbinden. Dit zijn het soort figuren die, om zich voldaan te voelen, altijd iemand aan hun zijde moeten hebben.

Ze verlangen naar gezelschap, gesprekken, emotionele warmte en het gevoel dat ze nuttig zijn. We kunnen ze ook omschrijven als relationele hypochonders. Dat komt omdat ze bang zijn om te falen, anderen teleur te stellen en eenzaam te zijn.

We gaan dit soort persoonlijkheden onderzoeken.

Een zeer relationeel persoon zijn betekent toegewijd en gericht zijn op anderen op een genereuze en nederige manier.

Blije mensen in gesprek
Zeer relationele mensen begrijpen het leven door hun emotionele verbindingen met anderen.

Kenmerken van zeer relationele mensen

Zeer relationele mensen tonen harmonie met anderen. Tegelijkertijd zijn ze echt gevoelig of reactief voor deze interacties. Hoewel ze dagelijkse interacties en verbindingen nodig hebben, kunnen deze situaties soms op emotioneel niveau uitputtend voor ze zijn.

Er is momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat het bestaan van dit persoonlijkheidstype ondersteunt. Het werd voorgesteld door Dr. Melanie Joy (Engelse link). Ze vergelijkt het met de eigenschap van hoge emotionele gevoeligheid.

Ze beweert dat deze individuen relationele stimuli met dezelfde intensiteit verwerken als een hooggevoelig persoon doet met fel licht of harde geluiden.

Dit idee is interessant. Bovendien is het niet de eerste keer dat het opduikt. De hypothese werd namelijk ook voorgesteld in het handboek van 2018, Ergonomics and Psychology: Developments in Theory and Practice.

Nu gaan we de kenmerken van zeer relationele mensen onderzoeken.

Een kenmerk van zeer relationele mensen is hypervigilantie. Ze zijn bang om anderen teleur te stellen. Hierdoor analyseren ze elk gesprek, woord en gebaar.

Het leven is beter als ze iemand aan hun zijde hebben

Het is moeilijk om dit feit te ontkennen. Het is duidelijk dat het hebben van partners, vrienden en families ons leven aangenamer en gelukkiger maakt. Sommige mensen kunnen echter niet tegen momenten van eenzaamheid en hebben constant behoefte aan sociale contacten. Dit uit zich meestal als volgt:

  • Ze voelen de behoefte om elke ervaring met andere mensen te delen, hoe onbeduidend die ook is.
  • Elke gedachte, wens of droom krijgt voor hen meer waarde als ze er met iemand anders over praten.
  • Het zijn zeer toegankelijke mensen, zelfs voor vreemden. Dit maakt het voor hen gemakkelijk om snel vriendschappen op te bouwen.

Daarnaast zijn ze vriendelijk, vertrouwd en bescheiden. Ze bouwen hun gezelligheid op door authenticiteit. Het probleem is dat ze vaak aannemen dat anderen hetzelfde zijn.

Ze voelen onmiddellijk aan wat anderen nodig hebben

Een kenmerk dat de zeer relationele persoon definieert is sociale intelligentie. Een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door de Universiteit van Cambridge (VK) definieert deze competentie als het vermogen om alle sociale interacties te begrijpen en er effectief op te reageren.

Een andere opvallende eigenschap die zeer relationele mensen definieert, is weten wat anderen voelen en nodig hebben. In feite vertonen ze niet alleen een hoog emotioneel inlevingsvermogen, maar aarzelen ze ook niet om aan de behoeften van een ander te voldoen.

Als ze bijvoorbeeld merken dat iemand zich zorgen maakt of zich verveelt, zullen ze snel hun houding of gesprek veranderen om hun welzijn te verbeteren.

Ze zorgen buitensporig goed voor hun relaties

Zeer relationele mensen kunnen vaak in een toestand van grote bezorgdheid terechtkomen. Het zijn het soort mensen dat, nadat ze afscheid van iemand hebben genomen, mentaal het hele gesprek doorneemt. Ze analyseren elk gebaar en woord op zoek naar elke nuance die betekent dat ze de ander op de een of andere manier hebben beledigd.

Dit soort relationele hypochondrie die zoekt naar fouten en problemen wordt verklaard door hun voortdurende zorg om elke relatie te verzorgen. Maar deze inspanningen kunnen leiden tot obsessie en ook blindheid. In feite zijn ze in staat om te zien wat ze doen, maar niet hoe anderen hen behandelen.

Een zeer relationeel persoon wordt gedefinieerd door angstige gehechtheid.

Ze kunnen niet omgaan met meningsverschillen en interpersoonlijke conflicten

Zeer relationele mensen ervaren elk meningsverschil, hoe klein ook, met grote gêne. Iemand hoeft hen bijvoorbeeld alleen maar tegen te spreken of subtiele kritiek te leveren om hen een slapeloze nacht te bezorgen. Deze emotionele reactiviteit op conflicten bezorgt hen enorm veel leed. Bovendien is het extreem moeilijk voor hen om te reguleren of te beheersen.

Als ze op een bepaald moment een relatie of vriendschap moeten beëindigen, duurt het vele maanden (of zelfs jaren) voordat ze over de breuk heen zijn. Ze blijven hangen in hun gedachteloop en proberen te begrijpen waarom bepaalde dingen zijn gebeurd.

Ze ervaren emotionele uitputting

Zeer relationele mensen nemen alle verantwoordelijkheid in elke relatie. Deze constante neiging om voor de relatie te zorgen en behulpzaam te zijn, betekent dat het sterk relationele individu zichzelf afschildert als een redder die elke situatie oplost en op elke behoefte anticipeert. Daardoor voelen ze zich vaak emotioneel uitgeput.

Daarbij komt dat ze geen filters hebben. Daardoor laten ze iedereen toe in hun leven. Dit onvermogen om grenzen te stellen, leidt vaak tot gevoelens van teleurstelling.

Vermoeide vrouw
Zeer relationeel zijn, vertaalt zich vaak in grote emotionele uitputting.

Wat schuilt er achter zeer relationele mensen?

Zijn zeer relationele mensen over het algemeen gelukkig? In feite zijn ze in dit opzicht vergelijkbaar met hooggevoelige mensen. Ze genieten er intens van om hun leven met anderen te delen en elke emotionele verbinding die ze maken is magisch. Maar hier hangt een prijskaartje aan.

De problemen liggen in hun onvermogen om grenzen te stellen, hun verlatingsangst en hun angstige hechtingsstijl. In feite zijn deze persoonlijkheden als ruwe diamanten. Ze zijn aantrekkelijk door hun goede communicatieve vaardigheden, empathie en nederigheid.

Ze hebben echter bepaalde emotionele hiaten waar ze aandacht aan moeten besteden en die ze moeten helen als ze een vol en gelukkig leven willen leiden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Olexiy Ya Chebykin (2008) Ergonomics and Psychology: Developments in Theory and Practice (Ergonomics Design and Management. CRC Press
  • Kihlstrom, J., & Cantor, N. (2000). Social Intelligence. In R. Sternberg (Ed.), Handbook of Intelligence (pp. 359-379). Cambridge: Cambridge University Press. doi:10.1017/CBO9780511807947.017

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.