De vijf meest invloedrijke boeken over psychologie

De vijf meest invloedrijke boeken over psychologie

Laatste update: 03 september, 2017

Het wetenschapsgebied van de psychologie wordt steeds populairder, dit omdat veel mensen steeds meer geïnteresseerd raken in hun geestelijke gezondheid en de problemen die ermee geassocieerd worden. En dit is niet meer dan logisch, elk gebied waar de psychologie betrekking op heeft, heeft op de een of andere manier tenslotte invloed op ons.

Psychologie is relevant voor werk, marketing, menselijke relaties, liefde, emotionele gezondheid, lichamelijke gezondheid, geestelijke gezondheid, enzovoorts. Het is aanwezig in ieder zijn leven en beïnvloedt alles om ons heen, wat ook de reden is dat mensen zich er steeds bewuster van worden en er steeds meer in geïnteresseerd raken.

Boeken over psychologie zijn geweldige onderzoeksgidsen geworden, en niet alleen voor deskundigen. Ze zijn geschreven voor iedereen die het misschien wel interessant vindt om een beter begrip van het menselijke handelen en zichzelf te krijgen.

Vandaag zullen we de vijf meest invloedrijke boeken over psychologie met je doornemen die geschreven werden voor het grote publiek:

1. Ons onfeilbare denken

Daniel Kahneman won een Nobelprijs voor het werk dat hij verrichtte voor dit boek. In 2002 won hij als eerste psycholoog de Nobelprijs voor de Economie. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke moderne auteurs.

Zijn boek Ons onfeilbare denken is een baanbrekende tekst over het rationele model dat we gebruiken om beslissingen te nemen, en dan vooral economische beslissingen. Door gebruik te maken van eenvoudig taalgebruik en veel voorbeelden, heeft de auteur door middel van psychologie zijn stempel weten te drukken op het gebied van de economie, politiek en geneeskunde.

Boeken Over Psychologie

In dit boek, dat een enorm internationaal succes was, vind je een revolutionaire visie op hoe de hersenen beslissingen nemen. Kahneman presenteert twee tegenstrijdige denkmodellen, een intuïtief en emotioneel model, en een langzamer, rationeler en logischer model.

“We overschatten vaak hoeveel we begrijpen over de wereld en we onderschatten vaak de rol van het toeval in gebeurtenissen.”

-Daniel Kahneman-

2. Emotionele intelligentie: emoties als sleutel tot succes

Dit is een van de meest bekende boeken over psychologie, aangezien het het grote publiek kennis heeft laten maken met het concept van emotionele intelligentie. De auteur, Daniel Goleman, maakte gebruik van toegankelijk taalgebruik om uit te leggen hoe onze emoties ons leven beïnvloeden en hoe het hebben van een juiste relatie met onze emoties ook een vorm van intelligentie kan zijn.

Dit type intelligentie kan worden gevoed door hulpmiddelen die ons helpen om meer stabiliteit, harmonie en geluk in ons leven te bereiken. Dit boek is dan ook een aanrader voor iedereen om te lezen.

“Als je jouw emotionele vermogens niet onder controle hebt, als je geen zelfbewustzijn hebt, als je niet in staat bent om jouw verontrustende emoties te controleren, als je geen empathie kunt voelen en effectieve relaties kunt hebben, dan maakt het niet uit hoe slim je bent, je zult niet heel ver komen.”

-Daniel Goleman-

3. Liefhebben – een kunst, een kunde

Liefhebben – een kunst, een kunde is een vitale bron geworden om een beter begrip te krijgen van wat het inhoudt om lief te hebben en hoe je kunt leren liefhebben. De auteur, Erich Fromm, voert een grondige analyse uit van onze affectieve en seksuele interacties, waarbij hij licht werpt op bepaalde populaire, maar onjuiste overtuigingen over het onderwerp.

De Duitse filosoof beschouwt de liefde als een kunst, en als dusdanig vereist het toewijding en kennis om het in de praktijk te kunnen brengen en ervan te kunnen profiteren. Volgens Fromm zorgt de maatschappij ervoor dat we de liefde beschouwen als mechanisch en vluchtig, net zoals de maatschappij verantwoordelijk is voor de gedachte dat liefde spontaan moet zijn en moeite- en zorgeloos.

Boeken Over Psychologie

“Als we willen leren liefhebben, dan moeten we op dezelfde manier te werk gaan als dat we te werk gaan wanneer we welke andere kunst dan ook willen leren, laten we zeggen muziek, schilderen, houtbewerking, of de geneeskunde of ingenieurswetenschap.”

-Erich Fromm-

4. Wie heeft mijn kaas gepikt?

Dit boek dat geschreven werd door Spencer Johnson leert ons een waardevolle les: alles verandert, en dingen waarvan we eens dachten dat ze waar en volledig zeker waren, kunnen overbodig worden en niet langer van nut zijn.

In Wie heeft mijn kaas gepikt? vertelt Johnson een verhaal door middel van metaforen, waarbij hij kaas gebruikt om alles dat je misschien wilt bereiken te representeren (zaken zoals geld, geluk, succes, liefde etc.) en een doolhof om realistische situaties te representeren (onvermogen, tegenslagen, onbekende en gevaarlijke plekken etc.)

“Het vroeg opmerken van kleine veranderingen helpt je om je aan te passen aan de grote veranderingen die nog komen moeten.”

-Spencer Johnson-

5. De zin van het bestaan

In dit boek doet Viktor Frankl verslag van zijn eigen verschrikkelijke ervaringen in een concentratiekamp gedurende de Tweede Wereldoorlog. De psychiater gebruikt het leed dat hij en zijn medegevangenen moesten doorstaan als een voorbeeld.

Hij laat zien hoe zelfs in de meest extreme en wanhopige situaties de mens het vermogen heeft om zich boven zijn lijden te verheffen, om de hoop te bewaren door middel van de wil om te leven. Hij bespreekt het belang van het vinden van betekenis in het leven en de motivatie om gelukkig te zijn ondanks onze moeilijkheden, zelfs als we om ons heen niets anders dan lijden zien.

“Ik durf te stellen dat er niets in de wereld is dat een mens zo effectief kan helpen om zelfs de meest verschrikkelijke omstandigheden te overleven als de wetenschap dat ieder leven een betekenis heeft.”

-Viktor Frankl-

Zeven geweldige voordelen van lezen


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.