Vantage gevoeligheid: we profiteren niet allemaal evenveel van positieve gebeurtenissen

Hoe ervaren de meest gevoelige mensen positieve gebeurtenissen? De kantelgevoeligheidstheorie heeft veel te zeggen over dit onderwerp.
Vantage gevoeligheid: we profiteren niet allemaal evenveel van positieve gebeurtenissen

Laatste update: 14 juli, 2022

Vantage gevoeligheid heeft de laatste tijd veel belangstelling gewekt in de wetenschappelijke gemeenschap. In feite zou het kunnen verklaren waarom bepaalde therapieën of psychologische benaderingen niet bij iedereen werken. Sterker nog, vaak zijn strategieën die gericht zijn op het opwekken van welzijn bij mensen niet voor iedereen bruikbaar.

Dit komt ook overeen met het echte leven. Niettemin zijn we geneigd ervan uit te gaan dat wanneer een ervaring ongunstig is, we die allemaal op dezelfde manier ervaren. Op dezelfde manier zijn we ook geneigd aan te nemen dat elke positieve en vreugdevolle gebeurtenis bij iedereen geluk opwekt. Dit is echter niet het geval.

Als mensen zijn we divers, complex, en hoogst uniek. We weten bijvoorbeeld dat hooggevoelige mensen vooral baat hebben bij positieve ervaringen. Hun emotionele drempel is zelfs zo intens dat ze elke kleine gebeurtenis, omstandigheid, of nuance van enkelvoudige positiviteit op prijs stellen, en hun leven wordt erdoor verrijkt. Hetzelfde gebeurt niet bij persoonlijkheden zonder deze eigenschap.

Vantage gevoeligheid stelt ons in staat meer gepersonaliseerde psychologische steunprogramma’s te ontwikkelen.

woman experiencing Vantage sensitivity
Mensen verschillen in hun reacties op positieve ervaringen: sommigen hebben er meer baat bij en anderen minder.

De theorie van vantage gevoeligheid en de uniciteit van positieve ervaringen

De theorie van vantage gevoeligheid werd bedacht door Michael Pluess, een professor in de psychologie aan de Queen Mary University of London. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is aangetoond dat sommige mensen kwetsbaarder zijn voor tegenslag dan anderen. Het zijn mannen en vrouwen die stressvolle situaties intenser verwerken en die slechtere coping-responsen vertonen.

Maar tot nu toe zijn ervaringen van positieve valentie niet bestudeerd. Leven we dus allemaal op dezelfde manier? Profiteren we allemaal evenveel van schijnbaar gunstige omstandigheden, benaderingen en dynamieken?

Zoals we al eerder zeiden, is het antwoord nee. Onderzoek (Engelse link) heeft aangetoond dat er genetische, fysiologische en psychologische kenmerken zijn die reacties op positieve ervaringen moduleren. Daardoor hebben sommige mensen meer baat bij bepaalde therapeutische strategieën. Laten we het eens nader bekijken.

Dat er mensen zijn die gevoeliger zijn voor ongunstige gebeurtenissen of voor positievere omstandigheden is te wijten aan genetische factoren.

Hooggevoelige mensen profiteren meer van positieve ervaringen

Om de geldigheid van de vantage gevoeligheid theorie te testen, werd een interessant experiment uitgevoerd op verschillende middelbare scholen in Londen. Eerst werden meisjes tussen de 11 en 13 jaar geïdentificeerd die de eigenschap van hooggevoeligheid vertoonden. Later werd een andere groep gemaakt met meisjes zonder deze eigenschap.

Vervolgens werd op verschillende middelbare scholen een programma ontworpen om veerkracht te bevorderen en strategieën te vergemakkelijken om stoornissen zoals depressie te vermijden.

Het doel was de meisjes zo te trainen dat ze konden omgaan met wanhoop, stress, frustratie, ontmoediging, enz. Het programma duurde 12 weken en de resultaten werden 12 maanden later geanalyseerd. Ze waren uiterst significant.

In feite bleek dit programma verrijkender te zijn voor de meisjes met hooggevoeligheid. Ze ontwikkelden goede vaardigheden om met veel van de psychologische dimensies die een depressieve stoornis bemiddelen om te gaan.

Anderzijds vertoonden een aantal adolescenten zonder de hoogsensitieve eigenschap wat de deskundigen schierweerstand noemden. Met andere woorden, ze hadden niet zoveel baat bij een programma en therapeutische strategie die gericht was op het opwekken van psychologisch welzijn. In feite was er een grote variabiliteit te zien.

Hoogsensitiviteit en resistente mensen

Onderzoek naar hoogsensitiviteit heeft de genetische eigenaardigheden van hoogsensitieve mensen aan het licht gebracht. Aan de ene kant weten we dat deze mensen stressvolle en ongunstige gebeurtenissen met grotere intensiteit verwerken. Ze kunnen geblokkeerd raken of lijden aan toestanden van grotere angst of hulpeloosheid.

Anderzijds kan de hoogsensitieve bevolking baat hebben bij programma’s die gericht zijn op het aanleren van vaardigheden om hun emoties te beheersen. Het is ook bewezen dat ze kleine ervaringen en positieve prikkels op een meer betekenisvolle manier beleven.

De bevolking zonder de hooggevoelige eigenschap (80 procent van de samenleving) beleeft gebeurtenissen met een positieve valentie echter niet altijd op een bevredigende manier.

Er is ook geen 100 procent garantie dat bepaalde therapeutische benaderingen voor hen van nut zullen zijn. Sommige mensen vertonen inderdaad wat we nu kennen als vantage resistentie of een geringe gevoeligheid voor ervaringen met een positieve bedoeling.

Er zijn kwetsbare mensen die hulpeloos reageren op moeilijkheden. Er zijn ook mensen die niet reageren zoals verwacht in prettige, positieve omstandigheden en voor therapeutische doeleinden.

Zonnebloem
Mensen verschillen ook in hun reacties op positieve ervaringen.

Waarom reageren we niet allemaal op dezelfde manier op dezelfde omstandigheden?

Als een groep mensen wordt blootgesteld aan een onaangename, stressvolle of zelfs dramatische situatie, zullen ze niet allemaal op dezelfde manier reageren. Hetzelfde gebeurt in ontspannen en zelfs vreugdevolle situaties. Er zijn er die ze volledig afwijzen, er zijn er die er niet bijzonder van genieten. Daarnaast zijn er die ze magisch en onvergetelijk vinden.

Waarom is dat? Welke mechanismen maken dat twee broers en zussen verschillend reageren op dezelfde gebeurtenis? De sleutel ligt in genetische en neurologische factoren. Het is algemeen bekend dat er veerkrachtige persoonlijkheden zijn en mensen die kwetsbaarder zijn.

Met de vantage theorie van gevoeligheid hebben we ontdekt dat kwetsbaarheid niet alleen verwijst naar een grotere emotionele impact bij stressvolle gebeurtenissen. In feite zijn ook degenen die niet reageren op positiviteit en die niet profiteren van strategieën die gericht zijn op het bieden van hulp of welzijn, kwetsbaar. Dit lijkt erop te wijzen dat er iets mis is.

De kantelgevoeligheidstheorie is betrekkelijk nieuw. Daarom is meer onderzoek nodig om voor iedereen passende steunstrategieën te ontwerpen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • de Villiers, Bernadette et al. “Vantage sensitivity: a framework for individual differences in response to psychological intervention.” Social psychiatry and psychiatric epidemiology vol. 53,6 (2018): 545-554. doi:10.1007/s00127-017-1471-0
  • Pluess, M., & Belsky, J. (2013). Vantage Sensitivity: Individual Differences in Response to Positive Experiences. Psychological Bulletin, 139(4), 901-916.
  • Pluess, M., & Boniwell, I. (2015). Sensory-Processing Sensitivity predicts treatment response to a school-based depression prevention program: Evidence of Vantage Sensitivity. Personality and Individual Differences, 82(0), 40-45.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.