Trollen op internet, onaangenaam en anoniem gedrag op sociale netwerken

Trollen is een situatie waar we allemaal, in meer of mindere mate, last van hebben gehad op internet. Maar waarom gebeurt het? Hier zijn enkele antwoorden.
Trollen op internet, onaangenaam en anoniem gedrag op sociale netwerken
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 16 november, 2023

Online interacties zijn al lang een realiteit op het internet. Bovendien vormen ze een fundamenteel onderdeel van het leven van mensen. Bovendien proberen sommige mensen, net als op elk ander gebied, online een goede sfeer te creëren, terwijl anderen gaan trollen.

Wat zijn de motivaties van iemand die trolt op internet? Wat halen ze eruit? Het aantal mensen dat te maken krijgt met trolling groeit jaarlijks. Dit verklaart echter niet wat iemand ertoe brengt om dit soort gedrag online te vertonen.

In dit artikel kun je meer te weten komen over een onderzoek dat is uitgevoerd om deze vragen te beantwoorden. Je komt ook meer te weten over enkele andere factoren die verband houden met trollinggedrag. En als je zelf ooit getrolld bent, kun je hier ontdekken waarom het gebeurt.

Trollen op internet

Kind kijkt triest met haar moeder naar haar telefoon

Het woord trolling verwijst naar online gedrag dat erop gericht is te irriteren of schade te berokkenen via berichten op sociale netwerken. Dit kunnen forums, blogs of andere openbare ruimtes zijn. De berichten worden meestal anoniem geplaatst.

De internet trol ontleent zijn naam aan het mythologische wezen met dezelfde naam, dat erom bekend stond mensen kwaad te doen. Er is ook een andere betekenis die uit de visserij komt. Op dit gebied is trollen een techniek die bestaat uit het langzaam slepen van een haak met aas vanaf een bewegende boot.

Als je deze definities gebruikt, lijkt het misschien alsof mensen die dit soort gedrag vertonen gewoon onschuldige grappen maken of kattenkwaad uithalen. Maar dat is niet zo. In feite is trollen asociaal gedrag dat een nachtmerrie kan worden in het leven van de slachtoffers.

Hoe zien trollen op internet eruit?

Nieuw onderzoek (Engelse link) dat onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Social Media and Society werpt licht op de motieven en persoonlijkheidskenmerken van internet trollen. Het was in feite vanwege de toenemende prevalentie van trolling dat de onderzoekers deze analyse ondernamen. Ze wilden leren hoe ze het konden voorkomen en corrigeren.

Het onderzoek bestond uit een online enquête die werd ingevuld door meer dan 400 Reddit gebruikers. Uit het onderzoek bleek dat mensen met duistere persoonlijkheidstrekken zoals narcisme, machiavellisme en psychopathie – in combinatie met sadisme – meer geneigd waren om te trollen op internet.

Vrouwen die deelnamen aan het onderzoek beschouwden trolling als disfunctioneel. Mannen zagen het echter eerder als functioneel.

Verrassend genoeg dachten de trollen die dit provocerende gedrag vertoonden en gebruikers in nutteloze gesprekken leidden, niet dat ze iets onaanvaardbaars deden. Ze dachten gewoon dat het wijzen op de tekortkomingen en fouten van anderen in een openbare omgeving een plezierige ervaring was.

Is eerlijk zijn hetzelfde als trollen?

Het lijkt misschien dat de oplossing voor dit soort gedrag ligt in het beperken van de meningen van gebruikers over andere leden van een online gemeenschap. Uit het onderzoek bleek echter dat er geen correlatie bestaat tussen openhartig online zijn en trollinggedrag.

Er is één aspect dat het verschil bepaalt tussen een gezond debat en trolling. Het is het feit dat degenen die het laatste doen zich niet druk maken over hoe hun woorden en daden anderen kunnen beïnvloeden. In feite zijn ze meer bezig met het verbeteren van hun eigen ervaring dan met het creëren van een positief klimaat.

Wat te doen in een trolling situatie

?

Meisje kijkt op haar telefoon

Iedereen, of bijna iedereen, die deelneemt aan online gemeenschappen is wel eens iemand tegengekomen die de omgeving probeert te verpesten. Het kan ook zijn dat ze andere mensen rechtstreeks lastigvallen of beledigen. Het is een situatie die woede en frustratie veroorzaakt en vaak resulteert in wat de trol wil: beantwoord worden.

Experts hebben een reeks uiterst nuttige tips gegeven om te voorkomen dat situaties escaleren wanneer de trol de online gemeenschap probeert te provoceren. Hier zijn ze:

  • “Voed de trol niet.” Deze mensen willen anderen bij hun spel betrekken zodat ze door kunnen gaan met beledigen en lastigvallen. Daarom kun je ze het beste negeren en meteen rapporteren.
  • Onthoud wie je bent als je verbinding maakt met internet. Vaak leidt anonimiteit tot ongeremd offensief gedrag. Dit komt omdat de gesprekspartner niet aanwezig is en er dus minder consequenties zijn. Daarom adviseren de experts dat als je bepaalde ideeën of persoonlijkheden tegenkomt die je niet goed vindt, bedenk dan dat je ze persoonlijk niet zou beledigen.
  • Leer een constructief gesprek te herkennen. Er is niets mis met het presenteren van tegengestelde standpunten, zolang het maar met respect gebeurt. Als dit niet het geval is, kun je het gesprek het beste beëindigen.
  • Klagen. Vandaag de dag ligt de meest effectieve oplossing voor trollen in het verbinden van consequenties aan hun acties. Sociale platforms hebben namelijk meestal mechanismen om ze te verbannen. Bovendien kunnen ze in gevallen van intimidatie juridisch worden aangegeven.

De goede sfeer op internet

Hoewel de trol een kwaadaardige en vreemde figuur lijkt, zijn we allemaal in staat om online giftig te zijn. We doen het misschien zelfs onbewust. Dit komt omdat sociale netwerken net stadspleinen zijn waar iedereen tegelijk kan praten en niemand ze tegenhoudt.

Daarom is het belangrijker om iets bij te dragen aan online gemeenschappen in plaats van ze te veroordelen. In feite moeten we werken aan het creëren van veilige, positieve ruimtes, waar geen plaats is voor activiteiten als trolling en intimidatie. Dit is ieders verantwoordelijkheid, zowel in de fysieke als in de virtuele wereld.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bargh, J. A., McKenna, K. Y. A., Fitzsimons, G. M. (2002). Can you see the real me? Activation and expression of the “true self” on the Internet. Journal of Social Issues, 58(1), 3348https://doi.org/10.1111/1540-4560.00247
  • Bergstrom, K. (2011). “Don’t feed the troll”: Shutting down debate about community expectations on Reddit. com. First Monday16(8).
  • Brubaker, P. J., Montez, D., & Church, S. H. (2021). The Power of Schadenfreude: Predicting Behaviors and Perceptions of Trolling Among Reddit Users. Social Media+ Society7(2), 20563051211021382.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.