Het intellectuele nalatenschap van Umberto Eco in 13 citaten
De grootse Italiaanse schrijver en filosoof, Umberto Eco, is helaas overleden. Deze prachtige geest laat echter een grote emotionele en intellectuele nalatenschap achter voor zijn tijdelijke volgers en zij die in de toekomst zich in zijn gedachten kunnen vinden.
Het is troostend om van zulke prachtige creaties zoals De naam van de roos, De slinger van Foucalt, Het nulnummer of De begraafplaats van Praag te kunnen genieten. Het was de eerste van deze lijst, gepubliceerd in 1980, waardoor hij populair werd. Een meesterwerk waarin het mysterie van de geschiedenis, legendes en intriges van de Italiaanse middeleeuwen.
Hij had een passie voor schrijven dat kritisch is op het moderne leven, sociale netwerken, cultuur en journalisme en moedigt kritisch denken aan. Daarom wordt hij beschouwd als een van de meest heldere geesten in Europa van de vorige eeuw.
Citaten van Umberto Eco
Zijn levensverhaal, gevuld met succes en erkenning, heeft ons geweldige gedachten om over na te denken en hem te herinneren geleverd. Daarom geloven we dat het een goed eerbetoon zou zijn om een paar van zijn meest beroemde citaten te bekijken. Hier zijn er een paar:
- “Sociale netwerken geven je het recht om een heel legioen idioten toe te spreken, die voorheen alleen maar spraken na een glas wijn, zonder de gemeenschap te schaden. Ze werden toen snel het zwijgen opgelegd, maar hebben nu hetzelfde recht om te spreken als bij een Nobelprijs. Het is een invasie van imbecielen.”
- “De wereld is vol dierbare boeken die niemand leest.”
- “Boeken zijn niet gemaakt voor degenen die erin geloven, maar om onderzocht te worden. Als we een boek beschouwen, moeten we ons niet afvragen wat het zegt, maar wat het betekent.”
- “Wat is filosofie? Mijn excuses voor mijn triviale conservatisme, maar ik kan geen beter antwoord vinden dan de definitie van metafysica van Aristoteles: een reactie op een wonder.”
- “Als men stopt met het geloven in God, betekent dat niet dat ze nergens in geloven. Ze geloven in alles.”
- “Wijsheid is niet het vernietigen van idolen, maar het niet meer creëren van nieuwe.”
- “Liefde is wijzer dan wijsheid.”
- “Niets is schadelijker voor de creativiteit dan de woede van inspiratie.”
- “De ware held is per ongeluk een held. Hij droomt ervan om een eerlijke lafaard te zijn net zoals ieder ander.”
- “Monsters bestaan omdat ze deel uitmaken van een goddelijk plan en in het verschrikkelijke aanzicht van monsters wordt de kracht van de schepper getoond.”
- “Alle dichters schrijven slechte poëzie. Slechte dichters publiceren het, goede dichters verbranden het.”
- “Het is geen nieuws dat de kranten haalt, het zijn de kranten die zelf het nieuws bepalen en de wetenschap hoe ze vier verschillende mededelingen samen kunnen voegen betekent dat ze een vijfde mededeling aan de lezer voorstellen.”
- “Vandaag, als de namen vals zijn en corrupte mensen tevoorschijn komen, of als er meer bekend is, interesseren mensen zich nergens meer voor en gaan alleen de Albanese kippendieven nog de gevangenis in.”
De naam van de roos, van literaire bestseller tot filmsucces
Het was zijn fictieve roman De naam van de roos die er in slaagde om Umberto Eco beroemd te maken in de literaire wereld. Het boek verkocht zo goed dat Jean-Jacques Annaud en een groep Italo-Frans-Duitse producenten voorstelde dat de detective-avonturen van de Franciscaanse William van Baskerville, gespeeld door Sean Connery, naar het grote scherm gebracht moesten worden.