Haruki Murakami: een van de beste Japanse schrijvers
Haruki Murakami is een Japanse schrijver die mensen op de hele wereld heeft weten te boeien met zijn eigenaardige literaire stijl. Murakami heeft veel bestsellers geschreven en is een eeuwige kandidaat voor de Nobelprijs.
In zijn boeken vermengt hij basisbegrippen als eenzaamheid, angst en liefdesverdriet door middel van symboliek en prachtige droomachtige epifanieën met het surrealistische.
Wanneer je voor het eerst in een van zijn boeken duikt, gebeurt er iets fascinerends. Je wordt overvallen door het gevoel dat elk van de regels specifiek voor jou en alleen jou is geschreven. Er zijn maar weinig schrijvers die hier net zo makkelijk in slagen als hij.
De hoofdpersonen van Murakami zijn altijd waarnemers. Ze wachten nieuwsgierig af tot dingen hen overkomen: een vreemd telefoongesprek, een verloren kat, een portaal naar een andere dimensie waardoor een geliefde verdwijnt…
Fantastische dingen werken samen met het gewone zonder het magisch realisme van Garcia Marquez te worden. Dit komt omdat je in Murakami’s verhalen alles kunt waarderen alsof je het beleeft in een levendige droom.
Voor Haruki Murakami is schrijven hetzelfde als dromen. Zijn boeken zitten dan ook vol open deuren die leiden naar een ander soort bewustzijn, een wereld van vele mogelijkheden, dieren die profeten worden, en seksualiteit die uitdrijft. Murakami is de David Lynch van letters. Dit maakt zijn werk te eigenaardig voor sommigen en simpelweg te subliem voor anderen.
“Ik droom. Soms denk ik dat dat het enige juiste is om te doen.”
-Haruki Murakami-
Haruki Murakami: een dromer die van jazz houdt
Murakami werd in 1949 geboren in de Japanse stad Kyoto. Zijn ouders probeerden ervoor te zorgen dat hij cultureel ruimdenkend werd. Ze waren beiden docenten literatuur, vandaar dat hij al van jongs af aan toegang had tot veel Amerikaanse boeken en muziek. Hij groeide op met de klassieke Amerikaanse romans van de jaren ’50 en ’60 en hield al als kind van jazz.
Hoewel hij literatuur studeerde aan de Waseda-universiteit, ging hij naar bijna geen enkele les. Zijn leven draaide op dat moment volledig om muziek en het nachtleven van bars in de grote steden. Hij werkte bij een platenzaak en opende later zelfs zijn eigen jazzcafé genaamd Peter Cat in Kokubunji, Tokio.
Hij ontmoette zijn toekomstige vrouw, Yoko, wel op de universiteit. Ze deelde zijn liefde voor muziek en hielp hem tot begin jaren ’80 met zijn bar. Tijdens deze jaren werden ook zijn eerste werken gepubliceerd.
Zijn grootste succes kwam echter in 1986 met Norwegian Wood. Daarna besloot Murakami om aan een nieuw avontuur te beginnen: hij verliet Japan om te gaan wonen in Europa en de VS.
Dystopische universums, vertalingen en een Nobelprijs die niet is gekomen
In 1995 besloot Haruki Murakami tijdelijk terug te gaan naar Japan na de aardbeving van Kobe en de gasaanval van Aum Shinrikyo. Deze tragische gebeurtenissen inspireerden hem om enkele van zijn meest bekende boeken te schrijven, zoals Underground (1997) en Na de aardbeving (2000).
In andere verbazingwekkende werken, zoals Spoetnikliefde, onderzoekt Murakami de aard van genegenheid terwijl hij het verhaal vertelt van de verdwijning van Sumire, een jonge schrijver. In andere romans zoals Kafka op het strand (2002), After Dark (2004) en 1Q84 (2009) betreden we enkele zeer dystopische universums.
Zijn symboliek, reflecties en surrealisme zijn tegelijkertijd in staat om de lezer zowel te vangen als te betoveren. Er zijn maar weinig auteurs geweest die erin zijn geslaagd zo’n specifieke stijl te ontwikkelen die miljoenen mensen verbijstert.
Haruki Murakami is zelfs een van de bestverkopende auteurs. De Nobelprijs heeft hij echter nog nooit ontvangen, hoewel deze wel degelijk binnen zijn bereik lijkt te zijn.
Misschien vind je het ook interessant om te weten dat Murakami tevens heeft gewerkt als Japans-Engels vertaler. Hij vertaalde de werken van enkele van zijn grootste inspiratiebronnen: Raymond Carver, F. Scott Fitzgerald en John Irving.
Op een persoonlijker niveau, houdt Murakami van katten en heeft hij ook een passie voor sport. Hij leidt een actieve levensstijl en neemt zelfs regelmatig deel aan marathons en triatlons.
De stijl van Haruki Murakami
Murakami kwam recent terug op fictie met De moord op Commendatore, een enorme tweedelige roman waarin hij wederom ingaat op zijn gebruikelijke onderwerpen: liefde, eenzaamheid en werk.
Over de hele wereld zijn er mensen te vinden die van deze schrijver houden. In zijn eigen land van herkomst wordt hij echter beschouwd als een buitenlander omdat hij de voorkeur geeft aan de Amerikaanse cultuur boven de Japanse cultuur. Sommigen noemen hem inmiddels zelfs een ‘popschrijver’. Toch blijft hij een hoop mensen fascineren met zijn werk.
Zijn boeken zijn inmiddels vertaald naar maar liefst 42 talen. Hij is dan ook een bestsellerauteur, zelfs in Zuid-Korea en China. Zijn talent om empirische en droomachtige dingen met elkaar te combineren en zijn originele manier om bovennatuurlijke elementen aan verhalen toe te voegen, is iets dat miljoenen lezers in zijn grip houdt.
Ondanks de eigenaardigheid van zijn symboliek kan namelijk iedereen zich er wel mee identificeren: het is een realiteit vol genegenheid, angst en eenzaamheid.
Hoewel niemand weet of hij ooit de Nobelprijs zal winnen, heeft Haruki Murakami met zijn stijl en unieke en merkwaardige werken sowieso mensen over de hele wereld weten te boeien. Eigenlijk heeft hij dus al wat elke schrijver wil: de bewondering van zijn lezers.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Mussari, Mark (2011). Haruki Murakami. Marshall Cavendish.
- Sotelo Navalpotro, Justo (2013). Los mundos de Haruki Murakami. Izana Editores