Enkaz, de kat gered tijdens de aardbeving in Turkije

Zijn naam is Enkaz en hij is een oudere kat die ongeveer 129 uur vastzat in het puin van de laatste aardbeving in Turkije. Sinds een jonge brandweerman hem heeft gered, wijkt hij niet meer van zijn zijde. Dit is zijn mooie verhaal.
Enkaz, de kat gered tijdens de aardbeving in Turkije
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 01 mei, 2023

Vaak verschijnen er tussen grote wereldschokkende fataliteiten kleine verhalen die een vleugje hoop en zelfs een gevoel van opluchting uitstralen. Het is alsof we voor een moment enige helderheid vinden in alle onzin en wat licht in de duisternis.

Op 6 februari werden we wakker met het nieuws dat een grote aardbeving verschillende gebieden in Syrië en Turkije had verwoest. Sinds die datum houden de bevingen aan en blijft het aantal gewonden en doden stijgen.

De laatste cijfers suggereren zelfs dat de menselijke verliezen meer dan 47.000 kunnen bedragen, hoewel het heel goed mogelijk is dat ze nog hoger uitvallen. Sinds we van de ramp hoorden, zijn we niet gestopt aan die mensen te denken, van wie sommigen onder de meest wonderbaarlijke omstandigheden in leven zijn gebleven.

Het is inderdaad onmogelijk om alle kinderen en baby’s te vergeten die uit het puin zijn gered, uit die immense ophopingen van stof, ijzer en ingestorte muren. De resten van wat nog niet zo lang geleden blokken gebouwen, huizen en woningen waren. Het was vreugdevol om de overlevenden te horen huilen of lachen in de armen van hun redders.

Tussen deze hoopvolle verhalen zitten een paar heel bijzondere verhalen. Sommige betreffen dieren die gered zijn. Eén zo’n echt bijzonder verhaal is onlangs viraal gegaan.

Toen veel van de beelden die we zagen van de ramp in Turkije en Syrië ons een grimmig portret gaven van de ramp, bracht de foto van een kat op de schouders van zijn redder ons hoop.

Chaos na een aardbeving
De reddingsinspanningen bij het zoeken naar mogelijke overlevenden mobiliseerden duizenden mensen en ook gespecialiseerde honden.

De kat gered bij de aardbeving in Turkije

Een van de provincies die het zwaarst door de ramp in Turkije zijn getroffen is Nurdagi, in Gaziantep, in het zuiden van het land. Hier werkte de brandweerman, Ali Cankas, mee aan het reddingswerk.

Deze jongeman, die tot de nationale wielerploeg behoort, maakte deel uit van het team dat 129 uur na de aardbeving deelnam aan de zoektocht naar overlevenden (Engelse link) in een blok gebouwen.

Het was daar dat hij een vies bolletje met lichtgevende ogen vond, wachtend op iemand die het uit de puinhoop van ruïnes, stof en wanhopige eenzaamheid zou halen. Ali haalde deze zwart-witte kat uit het gebouw en gaf hem onmiddellijk eten en water.

Hij was aanhankelijk en was duidelijk het type kat dat behoefte had aan nabijheid. Het soort dat, als ze zich eenmaal aangetrokken voelen tot een mens, die nooit meer verlaat.

Het brandweerteam besloot de kat die uit de aardbeving in Turkije was gered, Enkaz te noemen, wat puin betekent in het Turks. Ze lieten hem op een veilige plaats achter terwijl ze verder gingen met het reddingswerk. Het dier weigerde echter alleen gelaten te worden. Sterker nog, tot ieders verbazing besloot hij op de rug van zijn redder te klimmen. Dat beeld was al snel wereldwijd te zien.

Enkaz, de verdrietige kat die nu een thuis heeft

Enkaz was niet het enige dier dat Ali Cakas redde. Hij wist ook andere katten en een grote hond uit het puin te halen. Om de een of andere reden weigerde Enkaz echter zijn zijde te verlaten.

In feite werd deze kleine kat de mascotte van deze groep brandweerlieden. Ze namen hem onder hun hoede en zorgden voor hem. Het was een bijna onbewuste poging om wat genegenheid te bieden aan een levend wezen dat verdriet in zijn ogen gedrukt leek te hebben.

Het is duidelijk dat Enkaz deel moet hebben uitgemaakt van een familie die van hem hield. Het is ook zeer waarschijnlijk dat die eigenaren nu begraven en levenloos onder de resten van het gebouw liggen. Inderdaad, zijn verhaal is ongetwijfeld getekend door het drama dat besloten ligt onder al die tonnen beton en de resten van uiteengevallen huizen.

De beelden van Ali Cakas en Enkaz gingen in een paar dagen de wereld rond. Sindsdien plaatst deze jonge brandweerman updates over hun leven op zijn Instagram-account. Op dit moment woont deze verdrietig ogende zwart-witte kat met Ali in zijn huis in Mardin, Zuid-Turkije. Als zijn baasjes niet komen opdagen, blijft hij bij zijn redder.

“Als je een kat pijn doet, zul je een moskee moeten bouwen zodat God je vergeeft.”

-Turks gezegde-

Turkije en hun liefde voor katten

Het verhaal van de kat die werd gered tijdens de aardbeving in Turkije is één voorbeeld van een bekend wereldwijd fenomeen. Onze liefde voor katten. Inderdaad, de Turkse metropool Istanbul vereert katten bijna evenzeer als de farao’s van het oude Egypte. Ze zijn overal. In feite domineren ze het landschap, met echo’s van de oude hoofdstad van het Ottomaanse Rijk.

Katten maken evenzeer deel uit van de Turkse cultuur als de veelkleurige tapijten die in elke hoek van elk huis liggen. Sommigen zeggen dat dankzij hen de aanwezigheid van muizen wordt vermeden. Terwijl anderen beweren dat katten een teken van geluk en voorspoed zijn. Bovendien waren ze Mohammeds lievelingsdieren en gaf hij bescherming aan alle katten die hij tegenkwam.

Zonder twijfel heeft Turkije veel waardering voor katten. Het besteedt zelfs een deel van zijn budget aan het voeden en bouwen van schuilplaatsen voor hen. Daarom zullen hopelijk, net als Enkaz, de andere katten die gered zijn van de aardbeving nieuwe gezinnen vinden om hen op te vangen.

Dit is een klein overblijfsel van vriendelijkheid dat wat licht brengt te midden van deze ramp waarvan zovelen zullen worstelen om te herstellen.

Redactie credit: Merih Salmaz / ymphotos Shutterstock.com

Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Knack, J. M., Chen, Z., Williams, K. D., & Jensen‐Campbell, L. A. (2006). Opportunities and challenges for studying disaster survivors. Analyses of social issues and public policy6(1), 175-189.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.