Gemiddelde penislengte per land: maakt grootte echt uit?

Wat is de gemiddelde penislengte per land? We onthullen de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Ulster (Noord-Ierland) in 116 landen over de hele wereld.
Gemiddelde penislengte per land: maakt grootte echt uit?
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 22 maart, 2023

Wat is volgens jou de gemiddelde penislengte in jouw land? Is de grootte van belang? Wat denk je?

Veel vrouwen zeggen dat niet zozeer de grootte van de penis van belang is, maar het vermogen van de man om hem te gebruiken. Bovendien moeten we niet vergeten dat wat ons echt doet genieten van seks onze band met onze partners is en hoe zij ons behandelen, samen met vele andere factoren.

Sommige onderzoekers hebben echter gesuggereerd dat de grootte van de penis belangrijk is en zij bestudeerden de gemiddelde lengte in verschillende landen. We gaan je vertellen over de 15 landen in de wereld met de grootste gemiddelde penisgrootte, en ook over het land waar de penis het kleinst is.

Daarnaast beantwoorden we de vraag, wat is de grootte van een ‘normale’ penis?

“Seksualiteit verwijst niet alleen naar de seksuele daad, maar omvat ook een bredere dimensie, gerelateerd aan identiteit, geslacht, de rol die we spelen in de samenleving; het heeft te maken met de beslissingen die we in het leven nemen.”

-Karol Cariola-

De gemiddelde penislengte per land

Wat is de gemiddelde penislengte per land? Een wereldwijd onderzoek van de Universiteit van Ulster (Noord-Ierland) onderzocht deze vraag. Het onderzoek werd uitgevoerd in 116 verschillende landen. De resultaten suggereerden dat Afrikanen en Amerikanen de grootste penissen hebben.

Hoewel het onderzoek 113 landen rangschikte, gaan we het hebben over de tien landen met de grootste gemiddelde penisgrootte.

1. Republiek Congo

Volgens het onderzoek hebben de inboorlingen van de Republiek Congo de grootste penissen, met een gemiddelde van 17,93 centimeter.

2. Ecuador

Ecuadorianen staan op de tweede plaats, met een gemiddelde van 17,77 centimeter.

3. Democratische Republiek Congo

De Democratische Republiek Congo (niet te verwarren met de Volksrepubliek), staat op de derde plaats. Haar inwoners hebben een gemiddelde penislengte van 17,33 centimeter.

4. Ghana

Ghana, een land in West-Afrika, staat op de vierde plaats, met een gemiddelde grootte van 17,31 centimeter.

5. Columbia

Het Zuid-Amerikaanse land staat op de vijfde plaats. De gemiddelde grootte van de penis is hier 17,03 centimeter.

6. Venezuela

Een ander Zuid-Amerikaans land, hoewel op de zesde plaats, deelt zijn resultaten eigenlijk met Colombia. Volgens het onderzoek hebben Venezolanen namelijk een gemiddelde penisgrootte van 17,03 centimeter.

7. Libanon

Inwoners van Libanon, gelegen in West-Azië, hebben een gemiddelde penisgrootte van 16,82 centimeter. Deze gegevens plaatsen hen op de zevende plaats.

8. Kameroen

De inwoners van Kameroen, ook bekend als de Republiek Kameroen (gelegen in centraal Afrika), hebben penissen die gemiddeld 16,67 centimeter meten.

9. IJsland

IJsland is het enige land in Europa in de top tien. De gemiddelde grootte is hier 16,51 centimeter.

10. Soedan

Op de tiende plaats staat Soedan, een land in Afrika. Hun penissen meten gemiddeld 16,47 centimeter.

Buiten de top tien

Welke landen volgen op de top tien? Op de elfde tot vijftiende plaats vinden we de volgende:

  • Jamaica: 16,30 centimeter.
  • Panama: 16,27 centimeter.
  • Nicaragua: 16,26 centimeter.
  • Benin (West-Afrika): 16,20 centimeter.
  • Brazilië: 16,10 centimeter.

Gemiddelde penislengte

Nu weet je de 15 landen met de grootste gemiddelde penisgrootte. Maar wat is het wereldgemiddelde? Een groep Britse onderzoekers publiceerde een studie in het British Journal of Urology International. Het analyseerde de penislengte van meer dan 15.000 mannen uit de hele wereld.

Het gemiddelde was 13,12 centimeter lang (in erectie). Daarentegen was de gemiddelde lengte van de slappe penis 9,16 centimeter. Andere interessante resultaten van het onderzoek waren dat 2,28 procent van de mannen een micropenis heeft, terwijl vijf procent van hen een penis heeft die langer is dan 16 centimeter.

De landen met de kleinste penissen

De mannen met de grootste penissen ter wereld zijn volgens het aangegeven onderzoek voornamelijk Afrikaans en Amerikaans. Waar komen de mannen met de kleinste penissen dan vandaan? Volgens dezelfde studie zijn de landen met de kleinste penissen Noord-Korea en Zuid-Korea, met een gemiddelde penisgrootte van slechts 9,66 centimeter.

Ook hierover zijn verschillende onderzoeken gedaan in relatie tot de seksuele sfeer. Hoewel de resultaten enigszins verschillen, nemen Afrikanen de leiding in penisgrootte. Het gemiddelde is 16-20 centimeter in erectie. Aziaten hebben daarentegen de kleinste penissen, met een gemiddelde van 10 tot 14 centimeter in erectie.

Doet grootte er echt toe?

Het debat over de grootte van de penis en zijn relatie tot het seksuele genot van vrouwen lijkt mannen meer aan te gaan dan vrouwen.

Dit bleek uit een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift European Urology. In feite verklaarde de meerderheid van de ondervraagde vrouwen zelfs dat de grootte van het viriele lid van hun partner irrelevant was.

Bovendien suggereerde een andere studie (Engelse link), gepubliceerd in het British Journal of Urology International, dat 85 procent van de vrouwen tevreden was met de grootte en het aandeel van de penis van hun partner.

Bijna de helft van de mannen die deelnamen aan het onderzoek (45 procent) geloofde echter dat hun penissen klein waren, ondanks het feit dat de werkelijke grootte van hun leden gemiddeld was.

Dus, als je een man bent en je maakt je zorgen over de grootte van je penis, is het tijd om aan die bezorgdheid te gaan werken. Het verpest immers alleen maar je seksleven en dat van je partner.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.