De emotional quotient inventory (EQ-i 2.0)

Het hebben van een goede emotionele intelligentie kan doorslaggevender zijn dan het hebben van een geniaal IQ. Hoe wordt het echter geëvalueerd? En hoe kunnen we zien wie goede emotionele vaardigheden bezit?
De emotional quotient inventory (EQ-i 2.0)
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 11 maart, 2023

Je inleven in degenen die je omringen. Sociaal verantwoordelijk zijn. Weten hoe je moet communiceren wat je wilt uitdrukken. Je emoties kunnen reguleren om effectievere en doordachte beslissingen te nemen. Al deze competenties stellen je in staat om met meer succes door het leven te navigeren. Maar hoe weet je of je deze vermogens beheerst of dat je eraan moet werken?

In werkelijkheid zijn er meerdere instrumenten om emotionele intelligentie te beoordelen, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Dat gezegd hebbende, zijn ze niet allemaal geldig of effectief.

In feite zijn veel van deze tests georganiseerd in algemene vragen waarmee vertekende scores worden verkregen. Het zijn de klassieke tests die online te vinden zijn, maar wetenschappelijke nauwkeurigheid missen.

In feite zijn er vele jaren besteed aan een poging om te begrijpen of emotionele intelligentie een wetenschappelijk te meten construct is. Mayer, Caruso en Salovey beschreven het in de jaren negentig en Daniel Goleman populariseerde het daarnaast in zijn boeken.

Sindsdien zijn er veel pogingen gedaan om een geldige test te ontwikkelen om het te evalueren. Tegenwoordig is er de EQ-I 2.0 inventaris. Het is het meest gebruikte en betrouwbare instrument om emotionele intelligentie te meten.

“Emotionele intelligentie definieert een ‘denker met een hart’ die de kunst van sociale relaties waarneemt, begrijpt en effectief beheert.”

-Mayer en Salovey-

Emotional quotient inventory 2.0
De Emotional Quotient Inventory (EQ-i 2.0) is gebaseerd op meer dan twintig jaar onderzoek.

Het doel van de Emotional Quotient Inventory (EQ-i 2.0)

Reuven Bar-On is een Israëlische psycholoog. Hij is een opmerkelijke pionier in het onderzoek naar emotionele intelligentie.

Hij is zelfs een van de bekendste figuren op dit gebied, samen met Daniel Goleman en Mayer, Caruso en Salovey. Bar-On ontwikkelde de oorspronkelijke Bar-On Emotional Quotient Inventory (EQ-i) in 1997.

Deze werd vervolgens door Multi-Health Systems herzien tot de EQ-i 2.0. Tegenwoordig is het een van de meest effectieve en populaire instrumenten voor het meten van emotionele intelligentie.

Dr. Bar-On publiceerde in 2014 een studie (Engelse link) waarin hij zijn oorspronkelijke EQ-i beschreef als een instrument dat tot doel heeft emotioneel en sociaal intelligent gedrag te beoordelen. Dit middel was het resultaat van meer dan 20 jaar onderzoek. Het maakt het gemakkelijker om te begrijpen op welke gebieden individuen uitblinken en waarin ze zich moeten verbeteren.

De EQ-i 2.0 kan worden toegepast vanaf de leeftijd van 16 jaar. De toediening ervan duurt iets meer dan een half uur. Hiermee kan onder andere informatie worden verkregen over de emotionele vermogens die samenhangen met relaties, werk en het leven in het algemeen.

“Een kijk op de menselijke natuur die de kracht van emoties negeert is helaas bijziend.” 

-Daniel Goleman-

EQ-i 2.0 Schalen en subschalen

De EQ-I 2.0 inventaris evalueert 15 competenties. Ze zijn georganiseerd in vijf specifieke gebieden. Opgemerkt moet worden dat dit model voor het analyseren van de emotionele intelligentie van mensen zich niet richt op de gebieden die Daniel Goleman in zijn werk introduceerde. In feite staat Reuven Bar-On bekend om de definitie van het derde grote model van emotionele intelligentie.

Dit zijn de schalen waaruit het instrument bestaat.

1. Zelfperceptie

Zelfperceptie definieert je vermogen om je capaciteiten, vaardigheden en competenties te begrijpen en je ervan bewust te zijn. Het bestaat ook uit de visie die je op jezelf hebt. Het is een essentiële kwaliteit om te weten hoe je je moet gedragen in je relaties en dagelijkse uitdagingen. Deze schaal bestaat uit drie subschalen:

  • Zelfwaardering. De beoordelingen die je over jezelf hebt.
  • Zelfrealisatie. De noodzaak om een goede instelling te hebben voor het verbeteren en bereiken van je vitale doelen.
  • Emotioneel zelfbewustzijn. Bewust zijn en begrijpen wat je voelt, wat er met je gebeurt en wat je nodig hebt zijn fundamentele pijlers van emotionele intelligentie.

2. Interpersoonlijke vaardigheden

Hoe kun je je affectieve relaties verbeteren? Op welke manieren zou je ook succesvoller kunnen zijn op je werk? Hoe moet je omgaan met meningsverschillen, problemen en verschillen met de mensen om je heen?

Interpersoonlijke vaardigheden vormen deze schaal binnen het model van emotionele intelligentie van Reuven Bar-On. Hij bestaat uit de volgende subschalen:

  • Vermogen tot relateren. Competenties die je vaak geneigd bent van nature toe te passen bij interactie met anderen. Sommige mensen worstelen echter met deze vaardigheden.
  • Empathie. Weten hoe je contact kunt maken en daarnaast de emotionele realiteit van anderen kunt begrijpen.
  • Sociale verantwoordelijkheid. Het sociaal verantwoordelijke individu bezit de vaardigheden om de samenleving te verrijken. Als je bijvoorbeeld sociaal verantwoordelijk bent, ben je gevoelig voor het welzijn van anderen. Bovendien beoefen je respect, rechtvaardigheid, altruïsme, enz.

3. Zelfexpressie

Velen van ons hebben behoefte aan verbetering van onze emotionele zelfexpressie. Het is inderdaad niet gemakkelijk om te weten hoe je uitdrukt wat je voelt, vraagt om wat je nodig hebt, of moeilijke emoties communiceert als je ze voelt zonder anderen te schaden. Dit is een levenscompetentie die een beslissende schaal in de EQ-i configureert (2). Hij bestaat uit de volgende subschalen:

  • Assertiviteit. Het vermogen om met respect en op een constructieve manier te communiceren wat je denkt/voelt en wilt.
  • Onafhankelijkheid. Niveau van autonomie. De mate waarin je emotioneel niet afhankelijk bent van anderen.
  • Emotionele expressiviteit. Effectief zijn bij het uiten van je emoties, zowel verbaal als non-verbaal.

4. Besluitvorming

Meestal wordt ons niet geleerd hoe we goede beslissingen moeten nemen. In feite leer je dit soort dingen meestal met vallen en opstaan, met een flinke dosis reflectie en daarnaast zelfbewustzijn.

Weten hoe je moet beslissen door reflectie, analyse en zelfs intuïtie vormt een beslissende dimensie van het EQ-i (2.0). De subschalen ervan zijn als volgt:

  • Probleemoplossing. Bij uitdagingen of moeilijkheden is het essentieel dat je zowel je impulsen als je emoties weet te reguleren. Alleen dan zul je in staat zijn je problemen, of ze nu groot of klein zijn, met succes aan te pakken.
  • Impulsbeheersing. Sommige mensen raken er door hun persoonlijkheidstype aan gewend om impulsief te reageren op bijna alle gebieden van hun leven. Dit leidt vervolgens tot aanzienlijke spijt. Daarom zul je, als je emotioneel vaardig bent, deze dimensie onder de knie hebben.
  • Weten hoe je de werkelijkheid moet contrasteren. Je moet namelijk een goede competentie ontwikkelen om de werkelijkheid objectief te filteren en niet zozeer via je emoties.

Reuven Bar-On is de enige psycholoog die optimisme formuleert en opneemt als kritische variabele in zijn model van emotionele intelligentie. Hij beweert dat deze dimensie essentieel is voor het omgaan met problemen.

5. Stressmanagement

Het feit dat het EQ-i 2.0 deze dimensie bevat verrijkt het middel en maakt het uiterst bruikbaar. In de wereld van vandaag moeten we immers allemaal weten hoe we onze staten van stress kunnen begrijpen en reguleren.

Emotionele intelligentie leert je onder andere hoe je irrationele gedachten kunt temperen. Bovendien helpt het je de interne toestanden te reguleren waardoor je de controle over je leven verliest.

  • Flexibiliteit. De flexibele geest weet zich aan te passen aan onzekerheid en elke uitdaging. Daarom vermijdt het blokkades of vermijdingsgedrag.
  • Stressbestendigheid. Of je het nu leuk vindt of niet, stress hoort bij het leven. De sleutel ligt in het weten hoe je het kunt reguleren voordat omstandigheden je overweldigen.
  • Optimisme. Met een positieve en vooral ook hoopvolle houding kun je elk soort probleem beter het hoofd bieden.
Brain with a heart symbolizing the Emotional Quotient Inventory 2.0
Met de instrumenten om emotionele intelligentie te evalueren kunnen we ontdekken aan welke gebieden we veel meer moeten werken.

De betrouwbaarheid van de EQ-i (2.0)

De EQ-i 2.0 werd eerst ontwikkeld en toegepast op de Amerikaanse bevolking. In de loop der jaren is e.e.a. echter in alle landen gevalideerd. Tegenwoordig is het het meest gebruikte instrument om emotionele intelligentie te meten.

De EQ-i (2.0) is in feite een consistente test met een goede validiteit die in elke cultuur effectief is. Bovendien wordt hij vaak gebruikt in onderwijsinstellingen en vooral in werkomgevingen. Het maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om de leiderschapsvaardigheden van werknemers te verbeteren. Het kan zelfs ook de prestaties van werkteams optimaliseren.

Concluderend is de EQ-i (2.0) een gemakkelijk toe te passen instrument dat uiterst nuttige informatie kan opleveren. Bovendien informeert het je op welke gebieden je moet verbeteren om te investeren in je welzijn en geluk.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bar-On, R. (2004). The Bar-On Emotional Quotient Inventory (EQ-i): Rationale, description and psychometric properties. In G. Geher (Ed.), Measuring emotional intelligence: Common ground and controversy. Hauppauge, NY: Nova Science.
  • Bar-On, R. (2006). The Bar-On model of emotional-social intelligence (ESI). Psicothema, 18 , supl., 13-25.
  • Butler, C. J., & Chinowsky, P. S. (2006). Emotional intelligence and leadership behavior in construction executives. Journal of Management in Engineering, 22(3), 119-125.
  • Day, A. L., Therrien, D. L. & Carroll, S. A. (2005). Predicting psychological health: Assessing the incremental validity of emotional intelligence beyond personality, Type A behaviour, and daily hassles. European Journal of Personality19(6), 519-536.
  • Van Zyl, Casper. (2014). The psychometric properties of the Emotional Quotient Inventory 2.0 in South Africa. South African Journal of Industrial Psychology. 40. 10.4102/sajip.v40i1.1192.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.