De beschrijving en kenmerken van sociologie
Een van de kenmerken van sociologie is dat het mensen helpt de wereld om hen heen beter te begrijpen en te verbeteren. Het streeft naar meer egalitaire samenlevingen op het gebied van onder meer gender, religie, migratie en werk.
Deze discipline bestudeert onder andere wat er gebeurt (of is gebeurd) in verschillende samenlevingen, hun groepen en hun sociale leven.
Een socioloog moet een kritische houding hebben ten opzichte van de samenleving. Welke methodieken gebruikt sociologie? Waar en waaraan kan een socioloog bijvoorbeeld werken? Lees verder om erachter te komen.
‘Ik ben niet wat ik denk dat ik ben, en ik ben niet wat jij denkt dat ik ben. Ik ben wat ik denk dat jij denkt dat ik ben.”
De beschrijving en kenmerken van de sociologie
Sociologie is een sociale wetenschap die de samenleving bestudeert en zich ook bezighoudt met de wetenschappelijke analyse van menselijke samenlevingen of regionale populaties.
Zo analyseert het menselijke relaties, hoe mensen met elkaar omgaan in verschillende omgevingen of als reactie op verschillende problemen of uitdagingen (het heeft veel gemeen met de sociale psychologie), en hoe sociale structuren en gemeenschappen ontstaan, enz.
Auteurs als onder meer Karl Marx, Auguste Comte, Beatrice Webb, Max Weber en Talcott Parsons zijn pioniers op dit gebied.
De maatschappij bestudeert de collectieve verschijnselen die voortkomen uit de sociale activiteit van mensen binnen hun historisch-culturele context. Met andere woorden, het houdt altijd rekening met de sociale, culturele en politieke context van de samenleving of bevolking die het analyseert.
Vakgebieden
Sociologie bestudeert de samenleving en menselijk sociaal gedrag. Maar in welke mate? Volgens Giddens et al. (1991), kan de studie van sociologie variëren van het “microscopische” niveau (micro-sociologie), dat interacties en organisaties bestudeert, tot het macroscopische niveau. Dit laatste omvat bijvoorbeeld verschillende systemen en sociale structuren.
Sociologie omvat onderwerpen die variëren van sociale klasse en religie tot geslacht, sociale afwijkingen, gezondheid, economie, strafinrichtingen, internet, onderwijs en wetenschappelijke kennis. Met andere woorden, alles wat te maken heeft met sociaal gedrag en de sferen die direct van invloed zijn op de samenleving en het leven van mensen, individueel of collectief.
Methodologie en kenmerken van sociologie
Sociologie gebruikt een reeks methodologieën om haar onderzoeksobject te onderzoeken. Het maakt namelijk gebruik van interdisciplinaire onderzoeksmethodologieën uit verschillende disciplines en vakgebieden. Allemaal met het doel de oorzaken en ook de betekenissen achter het ontstaan van bepaalde trends in sociaal gedrag te analyseren en te interpreteren.
Specifiek gebruikt de sociologie drie soorten methoden om een samenleving te analyseren:
- Kwalitatieve methoden. Volgens Babbie (2014): “Kwalitatieve eigenschappen zijn de wetenschappelijke observatiemethode om niet-numerieke gegevens te verzamelen.“
- Kwantitatieve methoden. Deze omvatten het systematisch empirisch onderzoek van waarneembare verschijnselen door middel van statistische of wiskundige technieken.
- De vergelijkende methode bestudeert de correlatie tussen een of meer bestudeerde verschijnselen.
Toepassingen
Dit hangt af van het specifieke vakgebied van de sociologie. Zo doen sommige sociologen bijvoorbeeld onderzoek om hun resultaten te kunnen toepassen op sociaal beleid en welzijn. Anderen proberen echter sociale processen te begrijpen.
Carrièremogelijkheden
Sociologen kunnen zowel in de publieke als in de private sector werken. Ze zijn ook sleutelfiguren in de derde sector (niet-gouvernementele organisaties, verenigingen, stichtingen, enz.).
Enkele van de activiteiten die een socioloog kan doen zijn:
- Onderwijzen.
- Trainen binnen organisaties en bedrijven.
- Peilingen houden.
- Marktonderzoek.
- Marketing en communicatie.
- Dynamisering en sociale en culturele bemiddeling.
- Onderzoek.
- Beheren van openbare projecten.
- Personeelszaken.
Zoals je kunt zien, is sociologie een redelijk en veelzijdig vakgebied, omdat het veel gebieden bestrijkt. Bovendien richt het zich op de studie van de menselijke samenleving en omvat het bestuderen, analyseren en begrijpen hoe een samenleving zich gedraagt.
Daarnaast wil de sociologie bijvoorbeeld ook de sociale realiteit verbeteren door haar fenomenen te begrijpen. Vandaar dat haar studie en onderzoek gebieden (en elementen) omvatten die zo divers zijn als onderwijs, werk, gezondheidszorg, genderrollen, stereotypen, mode, racisme, solidariteit, enz.
Kortom, sociologie maakt het mogelijk om de motivaties en het gedrag van verschillende sociale groepen te begrijpen en een geïnformeerd perspectief te krijgen op de wereld om hen heen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Babbie, Earl R. (2014). The basics of social research (Sixth edition edición).
- Barrón López De Roda, A., & Sánchez Moreno, E. (2001). Estructura social, apoyo social y salud mental. Psicothema, 13(Número 1), 17-23. Recuperado a partir de https://reunido.uniovi.es/index.php/PST/article/view/7841
- Española, Real Academia (22 de junio de 2016). Diccionario de la lengua Española. Vigesimotercera edición. Versión normal. Grupo Planeta Spain.
- Giddens, A., Duneier, M., Appelbaum, R. P., & Carr, D. S. (1991). Introduction to sociology. New York: Norton.
- Hogg, M. (2010). Psicología social. Vaughan Graham M. Panamericana. Editorial: Panamericana.