Myers en Briggs: twee huisvrouwen die de psychologie veranderden

De Myers & Briggs persoonlijkheidstest is een van de meest gebruikte ter wereld. Maar achter dit instrument schuilt een verhaal van liefde voor kennis en het trotseren van traditionele gebruiken.
Myers en Briggs: twee huisvrouwen die de psychologie veranderden
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 28 mei, 2023

Als we Myers & Briggs noemen, is de kans groot dat je niet weet over wie we het hebben. Aan de andere kant, als we de MBTI noemen, zou je dit waarschijnlijk herkennen als het acroniem voor een van de beroemdste persoonlijkheidsbeoordelingstests.

In feite is de MBTI een van de meest gebruikte persoonlijkheidstests ter wereld. Dit ondanks het feit dat velen het als ongeldig beschouwen omdat ze geloven dat het niet wordt ondersteund door voldoende wetenschappelijk bewijs. Dit instrument, ontworpen door Myers & Briggs, is echter uitvoerig bestudeerd en er is zeker bewijs voor de geldigheid ervan.

Achter deze populaire test schuilt een heel interessant verhaal. Myers & Briggs waren de achternamen van een moeder en dochter. Het waren twee huisvrouwen die, hoewel ze geen psychologen waren, lang geleden de evaluatie ontwierpen. Ze konden zich niet voorstellen dat het instrument tientallen jaren later door meerdere organisaties over de hele wereld gebruikt zou worden.

“Briggs en Myers behoorden tot de eersten die waarnamen hoe hongerig de massa was naar eenvoudige antwoorden op het probleem van zelfkennis.”

-Merve Emre-

Myers & Briggs

Myers & Briggs verwijst naar Isabel Myers en Katharine Briggs. Zij waren respectievelijk dochter en moeder. Het verhaal begint met Katharine, een vrouw die in 1875 in de Verenigde Staten werd geboren. Ze was intellectueel nieuwsgierig. Ze kwam zelfs uit een familie van academici en toonde al snel een grote neiging tot studeren en lezen.

In die tijd geloofde men echter dat intellectuele activiteit het voortplantingsvermogen van een vrouw kon schaden. Ondanks dit feit leerde Katharine zichzelf, ging naar de universiteit en behaalde een graad in landbouw. Later werd ze lerares. Maar er werd van haar verwacht dat ze gewoon zou trouwen en kinderen zou krijgen.

Uiteindelijk trouwde ze toch met een natuurkundige genaamd Lyman Briggs. Hij steunde de intellectuele avonturen (Spaanse link) van zijn vrouw. Ze had zelfs een kamer in huis als haar studeerkamer. Isabel was hun enige dochter en werd het ‘object’ van haar moeders onderzoek.

Portretten
Het idee van het uitvoeren van deze evaluaties is het begrijpen van de persoonlijkheid, gebaseerd op de theorieën van Carl Jung.

Een laboratorium aan huis

Uit de geboorte van Isabel ontstond het duo Myers & Briggs. Katharine vond het een goed idee om met haar eigen dochter in haar eigen huis een onderzoekslaboratorium te beginnen. Ze noemde het het Kosmisch Laboratorium voor Babytraining.

Katharine vond dat het ouderschap (Spaanse link) wetenschappelijk onderbouwd kon worden en stond zichzelf toe ‘kleine experimenten’ met haar dochter uit te voeren. Ze wijdde zich vooral aan het observeren van Isabel’s gedrag.

Het resultaat hiervan was het Dagboek van een gehoorzaamheids- nieuwsgierigheidsmodel. Daarin schreef ze de reacties van haar dochter op bepaalde prikkels op, ter illustratie van hoe ze haar kleine meisje tegelijkertijd gehoorzaam en nieuwsgierig wist te maken.

Haar intellectuele rusteloosheid bracht haar ertoe het boek Psychologische typen, van Carl Jung, te ontdekken. Vanaf dat moment werd het een naslagwerk voor haar. Bovendien knoopte ze een correspondentie aan met Jung zelf.

Na vijf jaar studie meende Myers dat het de moeite waard zou zijn om een vragenlijst te ontwikkelen, zodat mensen hun persoonlijkheidstypes volgens Jungs theorie konden identificeren. Ze voerde haar plan uit.

Myers & Briggs Persoonlijkheidstest
Tegenwoordig wordt de Myers & Briggs vragenlijst in honderden bedrijven over de hele wereld toegepast.

Isabel en de voortzetting van het werk

Ondertussen vertoonde Isabel soortgelijke gaven als haar moeder. Ze was een geboren onderzoeker. Ze studeerde Politieke Wetenschappen op de universiteit, maar net als Katharine duurde het niet lang voordat ze besloot te gaan trouwen. Ook was het huwelijk, net als haar moeder, geen belemmering voor haar intellectuele bezigheden.

In feite ging Isabel door met het werk dat haar moeder was begonnen. Ze was klaar met het vormgeven van de MBTI of Myers & Briggs Type Indicator. Deze was gebaseerd op de door Carl Jung opgestelde persoonlijkheidstypen. Isabel droeg haar eigen observaties bij aan de vragenlijst.

De jonge vrouw dacht dat de test beter zou werken als hij refereerde aan alledaagse situaties, zodat mensen zich gemakkelijker konden identificeren. Vanaf dat moment begon de vragenlijst populair te worden. Isabel was ook buitengewoon geïnteresseerd in het schrijven van fictie. De MBTI hielp haar zelfs om een van haar personages vorm te geven in een roman die ze in 1929 publiceerde.

De MBTI of Myers & Briggs Type Indicator begon gebruikt te worden door inlichtingenpersoneel in de Verenigde Staten. Vervolgens gingen veel bedrijven hem gebruiken, evenals verschillende universiteiten. Tegenwoordig gebruiken verschillende organisaties het instrument nog steeds, maar weinigen kennen de geschiedenis erachter.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.