Lev Tolstoj en zijn Kalender van Wijsheid

"Vriendelijkheid is voor je ziel zoals gezondheid voor je lichaam: je merkt het niet als je het hebt." Leo Tolstoj was niet alleen een groot schrijver, maar ook een opmerkelijke vredesactivist. Hij schonk ons ​​een uitzonderlijk boek om na te denken over de dimensie van wijsheid.
Lev Tolstoj en zijn Kalender van Wijsheid
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 06 juni, 2024

Voor zijn dood was Lev Tolstoj begonnen al zijn bezittingen weg te geven aan de armen. Deze wens werd echter niet gerespecteerd door zijn familie. Vlak voor zijn dood zei hij tegen de artsen die hem omringden: “Er zijn miljoenen mensen op aarde en velen lijden. Waarom staan jullie dan allemaal om mij heen?”

In zijn leven had Tolstoj veel zaden van goedheid gezaaid. Hij zette de luxe levensstijl opzij en richtte liever scholen op voor de kinderen van boeren. Hij gaf ze zelfs zelf les en schreef en redigeerde zowel de boeken die zijn leerlingen bestudeerden. De pedagogie die hij hen bijbracht was uiterst eenvoudig, maar tegelijkertijd krachtig: zichzelf en anderen respecteren.

Een van de bekendste projecten die Tolstoj echter uitvoerde was zijn boek, Een kalender van wijsheid, dat hij in 1906 schreef.

In dit werk verzamelde hij, gedurende meerdere jaren, enkele van de meest lumineuze citaten van vele grote denkers. Het waren het soort zinnen die coëxistentie, liefde en vriendelijkheid ophemelden. In het boek becommentarieerde Tolstoj ze allemaal zelf met zijn eigen individuele gevoeligheid.

Dit laatste boek van Tolstoj, geschreven in zijn laatste 15 jaar, wilde zin geven aan ons leven. En in de wereld van vandaag is zijn lof voor vriendelijkheid relevanter dan ooit.

“Een boek maken voor miljoenen mensen…was onvergelijkbaar vruchtbaarder dan een roman samenstellen van het soort dat enkele leden van de gegoede klasse voor een korte tijd afleidt en daarna voor altijd vergeten wordt.”

-Lev Tolstoj-

Lev Tolstoj
Lev Tolstoj’s meest persoonlijke boek was Een kalender van wijsheid. Het kostte hem 15 jaar om het te schrijven.

Het geschenk dat Lev Tolstoj de mensheid naliet

Een Kalender van Wijsheid was volgens Lev Tolstoj zelf het boek van zijn leven. Het was een geschenk aan de mensen, een bron van kennis die de lezer elke dag kon raadplegen om te leren, geïnspireerd te worden en de wereld te begrijpen via de wijste figuren uit de geschiedenis. Aan het eind van elk wekelijks hoofdstuk nam hij een persoonlijke beschouwing van ongeveer tien pagina’s op.

Interessant is dat de Russische uitgave na de Oktoberrevolutie van 1917 verboden werd. Men deed zijn boek af als te spiritueel en niet voldoende aangepast aan de idealen van het Sovjetregime. Toch wilde Tolstoj in werkelijkheid alleen maar de bevolking intellectueel verrijken. Pas in 1995 zag zijn werk over de lof der vriendelijkheid weer het licht in Rusland.

Van Tolstojs boek zijn duizenden exemplaren verkocht. Inderdaad, tijd bestaat niet in de wereld van boeken en hun boodschappen. Daarom blijven citaten zoals die in dit boek zijn opgenomen eeuwig in staat om de mensheid te verlichten.

Tolstoj leefde een deel van zijn leven gegrepen door de donkerste visioenen door jaren op het slagveld. Naar zijn mening was opvoeding in vriendelijkheid en wijsheid de enige redding voor de mensheid. In feite was dit het geschenk dat hij ons naliet met zijn kostbaarste boek.

1. Wat er ook gebeurt, reageer altijd met vriendelijkheid

“Je moet met vriendelijkheid reageren op het kwaad dat je wordt aangedaan, en je zult in een slecht mens het plezier vernietigen dat hij aan het kwaad ontleent”.

De Krimoorlog had een diepgaande invloed op de schrijver van Oorlog en Vrede. Het vernietigde zijn waarden en hij onderging een diep persoonlijke crisis die plaats maakte voor een daaropvolgende persoonlijke revolutie. In feite was Tolstoj een exponent van geweldloos verzet. Dit perspectief inspireerde later figuren als Gandhi en Martin Luther King.

Met zijn ideologie en gevoeligheid verdedigde Tolstoj de noodzaak om altijd met vriendelijkheid te reageren op agressieve handelingen. Hij geloofde dat respect, tolerantie en integriteit voorkomen dat het kwaad (Engelse link)  zijn macht bestendigt.

2. Ware liefde

“Liefde is pas echt als iemand zichzelf kan opofferen voor een ander. Alleen wanneer iemand zichzelf vergeet ter wille van een ander, en leeft voor een ander schepsel, kan alleen dit soort liefde ware liefde genoemd worden…”

Liefhebben is zorgen voor, respecteren en deactiveren van egoïsme, een kwaliteit die diep in de mens geworteld is. Ware liefde betekende voor Lev Tolstoj dat we ons via activisme en vaste inzet konden aanbieden aan wie we ook voor ons hebben.

Sterker nog, hij beoefende het zelf, door zich te wenden tot de meest behoeftigen en een leven van luxe op te geven om het beste van zichzelf aan anderen aan te bieden.

3. Vriendelijkheid maakt ons helderder

“Vriendelijkheid verrijkt ons leven; met vriendelijkheid worden mysterieuze dingen helder, moeilijke dingen worden gemakkelijk, en saaie dingen worden vrolijk”.

Hebben vriendelijkheid en intelligentie met elkaar te maken? In werkelijkheid is wijsheid nauwer verbonden met vriendelijk gedrag dan intelligentie. Wijsheid wordt begrensd door entiteiten als een goed oordeel, sereniteit, de empathische geest en ethisch gedrag.

Lev Tolstoj had geen ongelijk toen hij erop wees dat vriendelijkheid ons in staat stelt de werkelijkheid helderder te zien. In feite is het vanuit het prisma van menselijkheid, eerlijkheid en verdraagzaamheid dat wijsheid zich uitbreidt en belangen en egoïsme in de marge laat.

Handen vasthouden
We kunnen allemaal ons hoogste niveau van menselijke moraliteit bereiken als we dagelijks vriendelijkheid beoefenen.

4. Bied aan wat je zoekt te ontvangen

“Niets kan ons leven, of het leven van andere mensen, mooier maken dan eeuwigdurende vriendelijkheid”.

De meesten van ons zijn buitengewoon duidelijk over wat we van anderen willen ontvangen: respect, begrip, erkenning, genegenheid en vriendelijkheid. Dat gezegd hebbende, vergeten we soms dat we niet kunnen eisen dat ze ons iets aanbieden dat we zelf niet aan hen geven. Lev Tolstoy wijst er in Een kalender van wijsheid op dat niets belangrijker is in de wereld dan vriendelijkheid.

Tolstoy herinnert ons eraan dat het goede naar ons toekomt als we vriendelijkheid in ons hart integreren en dagelijks uitoefenen. In feite is voor de grootste sociale transformaties vaak maar een klein vonkje vriendelijkheid nodig. Bovendien kost vriendelijkheid niets, en het beoefenen ervan kan onze hele werkelijkheid veranderen.

Tolstoj wijdde meer dan 15 jaar van zijn leven aan het schrijven van dit boek. Het was het belangrijkste van al zijn projecten, een eeuwig geschenk voor educatieve doeleinden dat heeft gediend als een inspirerende gids voor de mensheid. Het is een gekoesterde erfenis van kalmte, wijsheid, tederheid en geluk. Kortom, het is een boek dat het lezen meer dan waard is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Tolstoi, Leon (2017) Calendario De La Sabiduría. MARTINEZ ROCA
  • Porché, François (1958). Tolstói: retrato psicológico. Buenos Aires: Losada.
  • Rolland, Romain (2010). Vida de Tolstói. Acantilado.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.