Hooggevoelige leiders: hoe zijn ze?

De hooggevoelige leider ontdekt onrechtvaardigheden in zijn team en lost deze op. Ze weten dat emotioneel welzijn van cruciaal belang is bij het overwinnen van uitdagingen en het bereiken van doelen.
Hooggevoelige leiders: hoe zijn ze?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 05 oktober, 2023

Hooggevoelige leiders vinden steeds vaker hun weg naar de werkomgeving van vandaag. De agressieve leidinggevenden en de dwingende, gebiedende en veeleisende leiders zijn verdwenen. De tijden zijn veranderd, onze behoeften zijn anders. Men erkent nu dat leiderschapsstijlen het verschil kunnen maken of bedrijven slagen of falen.

Veel mensen zetten echter vraagtekens bij de hooggevoelige leider. In feite wordt hooggevoeligheid vaak geassocieerd met zwakte en kwetsbaarheid waarin twijfels, stemmingswisselingen en zelfs een gebrek aan besluitvaardigheid de boventoon voeren.

Daarom moeten we van meet af aan duidelijk maken dat hooggevoelige leiders deze bijzondere eigenschap in feite omzetten in hun grootste kracht. Deze leiders zijn niet zwak. Wanneer ze beslissingen nemen, begrijpen ze de behoeften van de omgeving. Ze zijn niet onzeker. Ze zijn zich bewust van het potentieel van hun team en ze begeleiden hen om specifieke doelen te bereiken.

Ook bootsen ze het lijden van anderen niet na. Het zijn mensen die vaardig zijn en weten hoe ze hoge idealen kunnen inspireren om uitdagingen en moeilijkheden te overwinnen.

Een gevoelige leider is bedreven in het emotionele beheer van zijn team. Daarom inspireren ze hen en begeleiden ze hen om steeds hogere doelen te bereiken.

Baas en werknemer

Kenmerken van gevoelige leiders

Hooggevoeligheid is een superkracht die dit soort leiders weten te gebruiken. In de regel gaan hooggevoelige mensen er echter een groot deel van hun leven vanuit dat hun manier van zijn problematisch is. In feite vinden ze het moeilijk om erbij te horen, voelen ze dingen intenser aan en lijkt de wereld over het algemeen een overdreven lawaaierige en harde plek.

Daarom zien hooggevoelige mensen de wereld van ondernemingen en het bedrijfsleven vaak als omgevingen die overprikkeld, stressvol, te snel en te concurrerend zijn. Toch ontdekken ze vaak, als ze zichzelf wat beter leren kennen, dat ze eigenschappen bezitten die hen tot natuurlijke leiders maken.

Dr. Elaine N. Aron e.a. deden onderzoek (Engelse link) dat beweerde dat deze gevoeligheid van zintuiglijke verwerking bij sommige mensen ook een manier is om het voortbestaan van onze soort te bevorderen.

In feite waren deze mensen zich in het verleden, door ontvankelijker te zijn voor hun omgeving, meer bewust van kansen. Dit maakte het voor hen gemakkelijker om bedreven te zijn in het verkrijgen van voedsel, het opsporen van bedreigingen en het aangaan van allianties met mensen om moeilijkheden te overwinnen.

Gevoeligheid is een psychosociaal voordeel. Deze mensen vertrouwen op hun eigen capaciteiten. Bovendien zijn het geen zwakheden, maar hulpmiddelen om zich aan te passen en te overleven.

Laten we eens kijken naar de kenmerken die dit soort mensen definiëren.

Ze zijn idealistisch met sterke morele en ethische overtuigingen

Hooggevoelige leiders zijn mensen met extreem duidelijke idealen. Ze beschikken niet over een geest die alleen gericht is op de doelstellingen van het bedrijf.

In feite worden ze gedefinieerd door hun kennis van hoe ze de doelen van de organisatie in harmonie kunnen brengen met het emotionele welzijn van hun team. Dit houdt alles in, van het verdedigen van hun rechten tot het bevorderen van hun psychologisch welzijn.

Bovendien hebben ze sterke morele overtuigingen, een goed gevoel voor rechtvaardigheid en bevorderen ze een ethische, respectvolle en motiverende werkstijl.

Het zijn goede communicatoren

Alle goede leiders beschikken over uitstekende communicatieve vaardigheden. Ze weten hoe ze moeten converseren, afspraken maken, actief luisteren en op een respectvolle en assertieve manier uitdrukken wat ze willen en verwachten. Daarom is een onmiskenbare waarde van de hooggevoelige leider hun grote sociale invloed op het bedrijfsklimaat en hun goede communicatievaardigheden.

Ze begrijpen de behoeften van mensen

Hooggevoelige leiders hebben daarnaast een onmiskenbaar voordeel. Ze zijn zich extreem bewust van de behoeften en emotionele toestand van de mensen om hen heen. Hooggevoelige leiders kunnen zelfs tussen de regels door lezen. Ze nemen subtiele veranderingen, stress, houdingen die bepaalde problemen voorspellen en disharmonie in werkteams waar.

Ze beschikken over een natuurlijk vermogen om verbale en non-verbale communicatie te lezen.

Hoogsensitieve leiders hebben het vermogen om de emotionele aspecten van werknemers diepgaander te verwerken. Hierdoor kunnen ze moeilijkheden op de werkvloer voorkomen. Bovendien zijn ze bereid om verbeteringsstrategieën aan te reiken en harmonieuzere werkomgevingen op te bouwen.

Sensitieve leiders zijn diepe denkers die zich laten leiden door hun idealen en overtuigingen. Ze weten hoe ze hun perspectieven moeten verdedigen en hoe ze moeilijkheden in menselijke teams kunnen detecteren voordat ze zelfs maar ontstaan. Ze zijn ook bedreven in het kennen van de behoeften van hun klanten.

Ze creëren meer respectvolle, motiverende en gelukkige werkomgevingen

Om het vertrouwen in teams te verbeteren zodat ze hun volledige potentieel kunnen ontwikkelen, is emotionele intelligentie vereist. Sterker nog, hooggevoelige leiders zijn in staat om emotioneel voedende werkomgevingen te creëren.

Ze zijn altijd bereid om hun team vragen te stellen en hen uit te dagen. Ze zullen het met hen oneens te zijn om tot meer innovatieve oplossingen voor problemen te komen. In feite ontkiemt talent alleen als er sprake is van een gunstig, waardig, respectvol en motiverend sociaal substraat.

Vrouw op het werk

Ze beschikken over initiatief, creativiteit en passie

Daniel Goleman beschrijft in zijn boek The Emotionally Intelligent Leader (2009) een type figuur dat in staat is om hun kennis, enthousiasme, creatieve gedrevenheid en empathie op een krachtige en inspirerende manier over te brengen. Dit soort leiderschap is ook aanwezig in de hooggevoelige baas, in die hechte en transformerende manager die zoveel voordelen voor een bedrijf met zich meebrengt.

Een hooggevoelige leider is iemand die zich afstemt op de emotionele realiteit van zijn organisatie en zijn team in een emotioneel positieve richting stuurt voor het algemeen welzijn. Daarnaast zijn het visionairs met hoge creatieve en innovatieve vaardigheden.

Ze weten hoe ze hun passie moeten verspreiden en reproduceren dit met hun gedrag. Met andere woorden, ze beperken zich niet door alleen maar motiverende toespraken te houden. Ze geven het goede voorbeeld.

Tot slot, in een tijdperk van verandering en in een tijd waarin er grote sociale uitdagingen op ons afkomen, hebben we leiders van een ander soort nodig. Mensen met hogere visies en diepere gevoelens. Sterker nog, de kwaliteiten van hooggevoeligheid zouden nu meer dan ooit het allerbelangrijkste kunnen zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Acevedo, B. P., Aron, E. N., Aron, A., Sangster, M. D., Collins, N., & Brown, L. L. (2014). The highly sensitive brain: an fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others’ emotions. Brain and behavior4(4), 580–594. https://doi.org/10.1002/brb3.242
  • Baker, Cassandra. (2018). A Study of Emotional Intelligence and Self Leadership. SAM Advanced Management Journal. 82. 18-28.
  • Black, B.A., Kern, M.L. A qualitative exploration of individual differences in wellbeing for highly sensitive individuals. Palgrave Commun 6, 103 (2020).
  • Compare: Brungardt, C. L.; Gould, L. V.; Moore, R.; Potts, J. (1997). “The emergence of leadership studies: Linking the traditional outcomes of liberal education with leadership development”. The Journal of Leadership Studies. 4 (3): 53–67. doi:10.1177/107179199800400306
  • Daloz Parks, S. (2005). Leadership can be taught: A bold approach for a complex world. Cambridge: Harvard Business School Press.
  • Goleman, Daniel (2009) El líder resonante crea más. Madrid. Debolsillo

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.