Hedy Lamarr, een prachtig genie

Hedy Lamarr was een vrouw als geen ander. Ze wisselde haar werk als Hollywood-actrice af met het ontwerpen van militaire uitvindingen. In feite was ze op beide terreinen succesvol, ondanks dat ze een onstabiel en moeilijk leven leidde.
Hedy Lamarr, een prachtig genie
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 27 december, 2023

Het leven van Hedy Lamarr bewijst dat de waarheid soms vreemder is dan fictie. Ze was zelfs de eerste vrouw die naakt in een commerciële film verscheen en tegelijkertijd was ze een van de uitvinders van wat we nu kennen als Wi-Fi-technologie.

Ze heeft een ster op de Hollywood Walk of Fame. Daarnaast werd ze postuum opgenomen in de Inventor’s Hall of Fame. Zonder twijfel was ze een vrouw die haar grenzen verlegde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verstrekte ze vertrouwelijke informatie aan de Verenigde Staten in hun strijd tegen Hitler. Bovendien trouwde ze zes keer en bleef daarna 35 jaar vrijgezel.

Elk meisje kan zijn wat men glamoureus noemt, ze hoeft alleen maar stil te staan en dom te kijken.”

-Hedy Lamarr-

Deze combinatie van filmische femme fatale en uitzonderlijk begaafde uitvinder maakte Hedy Lamarr uniek. Door een verwisseling tussen haar meisjesnaam, haar artiestennaam en haar getrouwde namen, wisten velen echter nooit dat de actrice de uitvindster was en vice versa.

Hedy Lamarr

De vroege jaren van Hedy Lamarr

Hedy Lamarr werd geboren in Wenen, Oostenrijk, op 9 november 1914. Ze was het enige kind van een bankier en een pianiste. Ze waren Joods en erg rijk. Toen ze naar school ging, stond ze bekend om haar indrukwekkende intelligentie. Sommige leraren beschouwden haar zelfs als een genie.

Toen ze ongeveer 13 was, werd ze op weg naar school lastiggevallen door een viezerik. Hoewel het nooit bevestigd is, zegt men dat ze daadwerkelijk verkracht is.

Toen ze 16 was, begon ze met een studie bouwkunde aan de universiteit. Ze voelde zich echter aangetrokken tot meer artistieke inspanningen en onderbrak haar studie om in films te acteren.

In de Tsjecho-Slowaakse film Extase had ze een naaktscène. Het was de eerste naaktscène ooit in een commerciële film. Ze werd er echter in geluisd, omdat de regisseur haar vertelde dat hij alleen shots van veraf zou maken. Onnodig te zeggen dat hij haar in close-ups liet zien.

Een privé tragedie

Friedrich Mandl was een industriële magnaat die geobsedeerd raakte door Hedy toen hij de film Extase zag. Daarom zocht hij haar ouders op en regelde een huwelijk met haar. Ze was pas 20. Ze werd echter gedwongen om tegen haar wil met hem te trouwen.

Mandl was een persoonlijke vriend van Hitler en Mussolini. Bovendien maakte hij wapens voor hen. Hij was ook een extreem jaloerse echtgenoot. Ten eerste kocht hij alle kopieën op van de film Ecstasy waarin Hedy naakt was verschenen. Ten tweede liet hij haar zich alleen uitkleden als hij erbij was. Tot slot sloot hij haar op in huis en verbood haar om buitenshuis iets te doen.

Hedy was gedwongen om extreme maatregelen te nemen om aan haar gevangenschap te ontsnappen. Blijkbaar huurde ze een dienstmeisje in dat veel op haar leek. Daarna drogeerde ze het dienstmeisje, stal haar uniform en ontsnapte door een raam met al haar sieraden.

De lijfwachten van haar man achtervolgden haar zonder succes. Het lukte haar zelfs om met de trein naar Parijs te komen, waar ze haar nieuwe leven begon.

Parijs

Een beroemde en succesvolle vrouw

Na een kort verblijf in Parijs ging Hedy naar Londen. Daar ontmoette ze Louis B. Mayer, eigenaar van Metro Goldwyn Mayer. Hedy verkocht al haar sieraden en scheepte in op hetzelfde schip als hij naar de Verenigde Staten. Tijdens de zeven maanden durende reis probeerde ze de filmmaker over te halen om haar als actrice aan te nemen. Uiteindelijk slaagde ze daarin.

Dit is het verhaal van hoe Hedy Lamarr een Hollywood diva werd. Ze maakte bijna 30 films. Sommige daarvan waren extreem succesvol, zoals Samson and Delilah. In deze vroege stadia van haar succes verzocht Hedy om samen te werken met de Verenigde Staten in hun oorlog tegen Hitler. Dankzij haar man had ze toegang tot vertrouwelijke informatie over de nazi’s die ze aan de geallieerden gaf.

Hedy kreeg ook de taak om militaire uitvindingen te doen om te helpen in de strijd tegen de Asmogendheden (alliantie van o.a. Duitsland, Italië en Japan). In feite vond ze van alles uit, van een luchtafweerschild tot enkele luchtvaartmodificaties.

Bovendien legde ze samen met haar vriend George Antheil de basis voor wat we nu kennen als Wi-Fi. Maar hoewel ze hun uitvinding patenteerden, kregen ze er pas in 1997 publieke erkenning voor.

In 1966 werd Hedy gearresteerd voor winkeldiefstal. Ze spande ook een dure rechtszaak aan tegen Warner Bros voor het gebruik van haar naam. Blijkbaar was haar geestelijke gezondheid zwak.

In haar latere jaren sloot ze zichzelf op in haar huis en kwam er nooit meer uit. Ze stierf op 82-jarige leeftijd. Eén van haar drie zonen bracht haar as naar Oostenrijk, waar ze begraven wilde worden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bernal, A. A. (1986). Super-hombre” versus” super-mujer: tiranía y sexo en” Pubis angelical”, de Manuel Puig. Revista iberoamericana, 52(137), 991-997.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.