Bestaat er ook een positieve kant van jaloezie?

Het is normaal om te horen dat jaloezie synoniem is met toxiciteit, maar in sommige gevallen kan dit positief zijn en zelfs relaties verbeteren.
Bestaat er ook een positieve kant van jaloezie?

Laatste update: 10 februari, 2024

Jaloezie maakt deel uit van onze menselijke eigenschappen. Er bestaan miljoenen verwijzingen naar jaloezie. Bovendien heeft men het altijd beschouwd als één van de meest vernietigende krachten in het bestaan. Maar is jaloezie alleen iets negatiefs of bestaat er ook een positieve kant van jaloezie?

In de bijbelse mythologie is het jaloezie die de broederband tussen Kaïn en Abel, het eerste broederpaar in de religieuze geschiedenis, verbreekt. De Griekse mythologie vertelt hoe een aanval van jaloezie de Trojaanse Oorlog laat uitbarsten.

In elke cultuur is er wel een mythe of legende die naar jaloezie in zijn vele facetten verwijst. Soms komt het tot uiting als afgunst. Op andere momenten treedt het op in de vorm van buitensporige achterdocht of angst. In het algemeen beschouwen we het als een negatieve emotie die we dus moeten vermijden.

“Jaloezie ontstaat bij hen die van elkaar houden, van het briesje dat voorbij waait, van de zon die op hen schijnt, en zelfs van de aarde onder hun voeten.”
-Miguel de Cervantes-

Het is moeilijk om je een menselijk wezen voor te stellen dat niet minstens één keer jaloers geweest is. Want het is bijna onmogelijk om door het leven te gaan zonder de steek van afgunst of de storm van verliefde achterdocht ervaren te hebben. Soms gebeurt dit op een erg intense manier. Op andere momenten is het niet zo erg.

Deze emoties veroorzaken bij jou de angst je geliefde te verliezen. Ze kunnen leiden tot een narcistisch pijnlijk letsel. Het is helemaal geen aangename ervaring.

Koppels voelen jaloezie tegenover elkaar. Broers en zussen, vrienden en collega’s zijn jaloers op elkaar. Ondanks dat deze emotionele reactie een slechte naam heeft, is het toch de moeite waard om een bepaalde vraag te stellen.

Bestaat er ook een positieve kant van jaloezie? Waar is het positieve aspect dat elke negatieve emotie zou moeten hebben? De waarheid is dat afgunst soms optreedt als een teken van de geestelijke gezondheid van het individu.

We zullen nu enkele situaties beschrijven. Ze kunnen je uitleggen waarover we het hebben.

De positieve kant van jaloezie: als het dient als een waarschuwing

Stel dat iemand beslist heeft om jouw vriendin of je vriend te af te pakken. In theorie zou je je in die gevallen niet onzeker moeten voelen. Want dat zou alleen maar betekenen dat je jezelf of je relatie niet vertrouwt.

Maar het is in de praktijk moeilijk om in deze omstandigheden niet een beetje angst te voelen. In dit geval dient jaloezie als een waarschuwingsteken. Hier zien we dus de positieve kant van jaloezie.

Sommige mensen gaan zelfs zo ver dat ze van een zwakte of een moeilijke periode die je relatie kan doormaken, profiteren. Soms zijn ze gedreven door een oprechte aantrekking tot de persoon die al een relatie  heeft.

Op andere momenten willen ze gewoon aan anderen tonen of bewijzen dat ze iets waarvan een ander houdt, kunnen afpakken. Ze willen laten zien dat ze in staat zijn iets in handen te krijgen dat momenteel aan jou toebehoort.

Dat je in deze gevallen jaloers wordt, is volmaakt begrijpelijk en gezond. Het zorgt ervoor dat je alarmsysteem afgaat zodat je je terrein en je genegenheid kan beschermen.

Elk van ons kan een geliefde persoon of voorwerp verliezen als gevolg van nalatigheid. In dit geval kan jaloezie op deze mogelijkheid wijzen en zal het je de nodige energie geven om alles te doen wat nodig is om dit verlies te voorkomen.

 Share

Positieve kant van jaloezie

Je moet er ook rekening mee houden dat het niet vreemd is dat jij iets hebt dat anderen misschien willen. Dat betekent niet dat die andere mensen de slechteriken zijn. Het maakt jou ook niet tot het slachtoffer van één of andere tactische zet. Je kan gewoon een positie op het werk of een soort voorrecht hebben die afgunst veroorzaakt.

De negatieve kant is als iemand probeert iets te nemen dat van jou is. Als je objectief bewijs hebt dat dit gebeurt, dan is het vanzelfsprekend dat jaloezie zal optreden.

In dit geval weerspiegelt het een houding van voorzichtigheid met de dingen die jij als de jouwe beschouwt en die bedreigd worden. Het is positief omdat het je oproept te verdedigen wat van jou is.

Wanneer jij je niet goed voelt en iemand opschept over zijn welvaart

Dit soort situatie weerspiegelt onvolwassenheid. Maar dat maakt het niet minder vervelend. Het gebeurt wanneer jij door een zware periode gaat en iemand beslist om voor je neus over zijn succes op te scheppen. In deze omstandigheden is het normaal dat je het moeilijk vindt om je hierover gelukkig te voelen.

Want er is een verschil tussen het nieuws van een succes delen en erover opscheppen. Het is dit verschil dat ervoor kan zorgen dat jij je ongemakkelijk voelt.

Hier is jaloezie een vanzelfsprekende reactie op een houding die jij beledigend vindt. Je kan je gevoel dus beschouwen als een positieve kant van jaloezie. Niemand dwingt je, alleen maar omdat je ongelukkig bent, om te stoppen met gelukkig zijn.

Maar het is ook niet attent van iemand dat hij op iets wijst alleen maar om jou een onaangenaam gevoel te geven. Het is in elk geval een gevoel waaraan je niet veel aandacht moet schenken.

Stimuleer het niet, want het is niet de moeite waard. Voel je ook niet slecht omdat je het ervaart. Want het is gewoon menselijk.

Positieve kant van jaloezie

Wanneer je opzettelijk genegeerd wordt

Dit kan in een relatie of met je familie gebeuren. Het kan eigenlijk overal gebeuren. We hebben het hier over wanneer je merkt dat je gevoelens genegeerd worden of de waarde niet krijgen die ze verdienen.

Een voorbeeld is wanneer die belangrijke ander in je leven opmerkt hoe aantrekkelijk een andere persoon eruitziet. Een ander voorbeeld is wanneer je deelneemt aan een teamproject en jouw inspanning niet erkend wordt, maar alleen die van je collega’s.

In dit geval is jaloezie een ongemak dat ontstaat omdat je je ondergewaardeerd voelt. Er is dan een conflict omdat je het nodig hebt dat men jou de erkenning geeft die jij volgens jou verdient. Je wil dat jouw waarde erkend wordt.

Negeer dit ongemakkelijk gevoel niet. Maar maak het ook niet groter. De positieve kant van jaloezie is hier dat het je duidelijk maakt dat jij je bij deze afspraak ongemakkelijk voelt.

In elk geval is het belangrijk dat je niet toestaat dat jouw jaloezie zonder ophouden blijft groeien. Laat ook niet toe dat het je gedrag controleert en bepaalt. Want dit kan veel schade veroorzaken.

In veel omstandigheden kan jaloezie een positieve emotie zijn. Maar vergeet ook niet dat het je ergste vijand kan worden als je niet weet hoe je het moet beheersen.

Positieve kant van jaloezie

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.