Hoe impulsiviteit ons kwetst

Hoe impulsiviteit ons kwetst

Laatste update: 28 december, 2017

Zijn er voordelen aan impulsiviteit? Impulsiviteit kwetst ons en de mensen om ons heen. En wat nog erger is, het is iets dat onbewust is en ertoe leidt dat we spijt hebben we onze woorden of acties, maar we kunnen het niet terugdraaien.

Daarom is het belangrijk dat je leert je impulsiviteit te beheersen en beter nadenkt voordat je iets doet.

Als iemand je iets heeft verteld en je reageert met een verkeerd antwoord; als ze je een vraag stellen en je zegt het eerste dat er in je opkomt; als je de eerste bent die een ruzie begint; als er iets mis gaat en je begint met dingen te gooien of je begint te schreeuwen als een klein kind, dan heb je misschien problemen met impulsiviteit.

Je hoeft je daar niet rot over te voelen. Alles in het leven heeft een oplossing (behalve de dood, zoals het gezegde gaat). Als eerste is het goed om te begrijpen dat het niet altijd slecht is om impulsief te zijn want het kan ons helpen niet te verlegen of teruggetrokken te zijn, om te krijgen wat we willen en onszelf te laten horen. Het wordt een probleem als we altijd impulsief zijn en niet alleen maar bij uitzondering.

Er zijn verschillende soorten impulsiviteit of dwangmatige mensen. Onder de laatste vallen bijvoorbeeld diegenen die heel veel kleding en spullen kopen en verzamelen. Dat is een onderwerp voor een ander artikel, maar zowel dwangmatigheid als impulsiviteit zijn manieren om je emoties te uiten of hierop te reageren. We gebruiken woede, kwaadheid, nervositeit of verdriet als iets niet gaat zoals we willen of verwachten of als we niet weten hoe we een probleem moeten oplossen.

Meisje is verdrietig als gevolg van haar impulsiviteit

Onze manier van onszelf uiten kan veel dingen overbrengen. En we presenteren onze woorden en houding niet altijd op de beste manier. Misschien hebben we niet de intentie om iemand te kwetsen, maar dat doen we uiteindelijk toch.

Als jij iemand bent die vaak de eerste steen gooit, als jij antwoordt zonder de situatie eerst te analyseren, als jouw eerste reactie is om kwaad te worden en te vechten, als jij je vaak boos voelt en reageert door wraak of schreeuwen, wees dan voorzichtig. Impulsiviteit kan je lelijk bedriegen.

Verzin geen smoesjes: “Ik ben gestrest”, “Ik dacht niet na”, “Ik heb veel problemen”, “Ik ben van nature impulsief”, “Ik ben ongesteld”… Door de situatie onder ogen te zien en te accepteren dat je een probleem hebt met impulsiviteit, neem je de eerste stap.

Daarna is het tijd voor een actie, geen reactie. Dit betekent dat als je eerste reactie op een prikkel een tegenaanval is, het beter is om te wachten. Je kunt tot tien tellen (of twintig, of dertig) of diep ademhalen. Dit zal je helpen niet te antwoorden of te schreeuwen totdat de ander klaar is met praten.

Hoe kan dit helpen? Nou, het helpt je niet het eerste te zeggen wat er in je opkomt, wat meestal niet passend of juist is.

Soms betekent een pauze van een paar seconden niet dat het gesprek meteen stopt of dat je iets niet hebt begrepen, maar dat je tijd nodig hebt om de informatie op je in te laten werken. Het kan zijn dat je je geest waardeert omdat hij zo snel werkt, maar dat is niet altijd goed.

Als je dingen in perspectief kunt plaatsen, is dit uiteindelijk beter. Als je de tijd neemt om de woorden van anderen en jezelf te analyseren, kun je betere resultaten krijgen. Als impulsiviteit niet het eerste is wat uit je mond of lichaam komt en je op een andere manier reageert, als je nadenkt en je woorden afweegt voordat je spreekt, zal het je lukken.

Tenslotte laat ik je achter met deze reflectie: Denk altijd wat je wil doen voordat je iets doet. Laat impulsiviteit je niet domineren, want anders zal je pad erg donker zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.