Zeven tips om je ruzievaardigheden te verbeteren

Zeven tips om je ruzievaardigheden te verbeteren

Laatste update: 03 april, 2017

Vind jij dat ruzie maken gezien kan worden als een kunstvorm? Dat misschien niet, maar ruzie hoeft ook weer niet altijd over te gaan in een zeer ongemakkelijke situatie. Je hoeft dus niet altijd je best te doen om ruzies te voorkomen en uit de weg te gaan. Het is gewoon belangrijk om rustig te blijven en je gezond verstand erbij te houden. Zoals Noel Claraso ooit eens zei: “Velen schreeuwen en blijven ruzie maken tot de andere persoon ophoudt. Ze denken dat ze die ander hiermee hebben overtuigd, maar ze hebben het altijd mis.” Dit is een zeer onjuiste, maar toch zeer veelvoorkomende conclusie.

Vergeet niet dat je ruzie nog zo vervelend kan vinden, maar dat het in sommige gevallen gewoon onvermijdelijk is. Of het nu met een familielid is, een partner, een vriend, collega of misschien zelfs je baas. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruzie niet onaangenaam wordt. Het zou moeten blijven bij een beleefde uitwisseling van verschillende standpunten.

Tips om je ruzievaadigheden te verbeteren

Als menselijke wezens zullen we op sommige momenten nu eenmaal onenigheden met anderen hebben. Dit is vooral onvermijdelijk in veel gevallen die vragen om een beetje assertiviteit. Op dit soort momenten kan het heel behulpzaam zijn om duidelijke standpunten te hebben. Hierdoor zul je namelijk voorkomen dat je dagenlang zit te tobben over dingen die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk voor je zouden moeten zijn:

  • Onthoud dat het van belang is om altijd rustig te blijven. Gek genoeg vinden niet veel mensen het leuk als iemand anders lekker een potje tegen ze begint te schreeuwen. Hier kun je van op aan. Waarom zou jij dan ook degene zijn die schreeuwt? Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te snel overstuur raakt en dat je altijd ontspannen probeert te blijven, in een ondersteunende omgeving. Onthoud dat een ruzie simpelweg een situatie is waarin twee mensen tegenover elkaar staan omdat ze er verschillende standpunten op nahouden.
Woordenwisseling
  • Op de juiste manier ruziemaken, is hetzelfde als iets bouwen of creëren. Je kunt zelfs een heleboel leren van een goed gesprek, zelfs als je het totaal niet eens met met het standpunt van de ander. Waarom probeer je het verschil niet te overbruggen? Waarom richt je je niet gewoon op de dingen die jullie wel met elkaar gemeen hebben, in plaats van voortdurend te ruziën en onderscheid tussen jullie te creëren?

“Je kunt beter discussiëren over een probleem in plaats van het op te lossen, dan het probleem oplossen in plaats van erover te discussiëren.”

-Joseph Joubert-

  • We begonnen dit artikel met een zeer wijs citaat van Noel Claraso. Interessant genoeg wijst het vermogen om je op tijd uit de ruzie terug te trekken, in plaats van de ruzie te laten escaleren, op een duidelijke overwinning. Als je niet tot een overeenkomst kunt komen, dan is het ook niet nodig om het gesprek over te laten gaan in beledigingen, geschreeuw of laster. Je kunt dan het beste gewoon op je tong bijten en jezelf richten op iets productievers.
  • Je mening aan iemand anders opdringen, is iets heel anders dan op een gepaste manier ruzie maken. Het gesprek zou moeten worden geleid door begrip en wederzijdse overeenstemming.
  • Tijdens elke discussie is het noodzakelijk om actief te luisteren. Monologen, hoe goed ze ook onderbouwd kunnen zijn, hoeven niet geaccepteerd te worden door de luisteraar. Het is veel productiever om begrip op te brengen voor de standpunten van een ander dan om in staat te zijn deze standpunten in contrast te brengen met je eigen standpunten. Op die manier zullen jullie raakvlakken en wederzijds begrip kunnen vinden.
  • Vergevingsgezind zijn en je excuses aan kunnen bieden, zijn de perfecte hulpmiddelen voor een goede ruzie. Deze hulpmiddelen zijn voorval van belang bij ruzies tussen partners, vrienden en familieleden. Het heeft helemaal geen zin om iemand in een positie te dwingen waarbij niemand zich op zijn gemak voelt. Let op de dingen die jullie beiden fout hebben gedaan, zet deze dingen recht of probeer ze terug te draaien.
Omhelzing
  • Om op de juiste manier ruzie te maken, is het belangrijk om sommige zinnetjes te allen tijde te vermijden. Zeg bijvoorbeeld nooit ‘Ik zei het toch’, ‘Ik wist het wel’, ‘Dit kan jij toch niet begrijpen’ of ‘Stel je niet zo aan’, ‘Als je zou hebben gedaan wat ik je had gezegd dan…’, ‘Jij bent ook zo onwetend’. Met andere woorden: probeer geen dingen te zeggen waarvan je weet dat ze die andere persoon enorm zullen kwetsen. Dit is een grove fout die je moet zien te voorkomen als je niet wilt dat de situatie naar afloopt.

Goed ruzie maken is niet hetzelfde als winnen

Om goed ruzie te kunnen maken, is het belangrijk om te onthouden dat de situatie altijd een gesprek moet blijven. Het is geen concurrentie. Laten we de geweldige uitspraak van de Franse schrijver Joseph Joubert niet vergeten: “Het doel van elke discussie zou niet overwinning, maar vooruitgang moeten zijn”.

Ruzie

Beide mensen kunnen zichzelf evenveel verrijken als ze in staat zijn om een positieve en opbouwende houding aan te houden tijdens de ruzie. Als beide mensen echter steeds afstandelijker worden, dan zal dit wederzijdse voordeel overgaan in woede, onmacht en zelfs razernij.

“Als je vaak ruzie maakt om je wijsheid te bewijzen, dan zul je al snel je onwetendheid bewijzen.”

-Muslih-Ud-Din Saadi-

Vergeet dus niet dat er aan een goede ruzie nooit negatieve aspecten verbonden hoeven te zitten. Dit kun je vermijden door dit soort situaties vanuit de juiste houding te benaderen. Met geduld, begrip en de bereidheid om te leren van anderen en je eigen standpunten te verrijken zal alles een stuk eenvoudiger zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.