Zes vormen van genderdiscriminatie

In dit artikel bespreken we zes vormen van genderdiscriminatie. lees verder om meer te weten te komen.
Zes vormen van genderdiscriminatie
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Het is overal om ons heen. Seksisme of genderdiscriminatie is het vooroordeel of de minachting voor een ander persoon vanwege hun geslacht. Alleen al het feit dat iemand een man of vrouw is, is voldoende reden om op iemand niemand neer te kijken, te stereotyperen of uit te sluiten.

Het grootste probleem is dat deze vormen van discriminatie zo diepgeworteld in ons dagelijks leven zijn dat we ons er vaak niet van bewust zijn. Hoewel de maatschappij kleine stappen onderneemt om dit probleem uit te roeien, is er nog een lange weg te gaan. Laten we eens kijken naar de meestvoorkomende vormen.

De origine van genderdiscriminatie

Gender is een sociale constructie. Daarom moedigen seksistische houdingen stereotypen aan die gebaseerd zijn op overtuigingen, beweringen en dogma’s over genderrollen. Bovendien hebben ze zich beetje bij beetje op sociaal en traditioneel vlak ontwikkeld.

Genderrollen in het dagelijks leven

Denk bijvoorbeeld aan het stereotype beeld van de man als het ‘hoofd van de familie’. Hij biedt de familie financiële zekerheid, terwijl de vrouw wordt verwacht thuis te blijven voor de kinderen. Deze houding is niet alleen ouderwets, maar kan ook schadelijk zijn voor de geestelijke gezondheid.

Maar let op. Hoewel de eerste vorm van genderdiscriminatie die werd geïdentificeerd tegen vrouwen was, is het geen synoniem van mannelijk chauvinisme. Seksisme is niet exclusief tegen vrouwen, maar een vorm van discriminatie die beide geslachten kan treffen.

Het is ook niet iets individueels. Het is compleet ingebakken in onze sociale structuur. Er zijn ontelbaar veel onderzoeken die concluderen dat genderdiscriminatie genormaliseerd is en vaak ongemerkt gebeurt.

We zijn ons er meestal niet van bewust dat we seksistische vooroordelen gebruiken of steunen, omdat we ze niet herkennen als we ze zien. Wat zijn deze vormen van genderdiscriminatie?

Taal en nuancering

Het gaat er niet om dat je je vocabulaire verandert of dure woorden gaat gebruiken die voor meer verwarring zorgen dan dat ze helpen. Vaak manifesteert seksisme zich in banale dingen zoals de taal die we voor elkaar gebruiken. Hoewel een vrouw ‘meisjesachtig’ mag zijn, is een klein jongetje al snel een ‘kleine man’. Waarom zien we dit soort dingen niet?

Goedaardig seksisme

Als je een dat met iemand hebt en je loopt naar het restaurant toe…let er dan op dat je niet overdreven hoffelijk bent! Als een man bijvoorbeeld de deur voor een vrouw open houdt, en weigert als eerste naar binnen te gaan als ze hem hiertoe aanmoedigt, is dit een probleem. Dit wordt goedaardig seksisme genoemd. Helaas is het voor velen een gewoonte.

Dit gedrag om de deur open te houden voor vrouwen kan ook averechts werken. Vaak zien vrouwen dit gedrag als macho of paternalistisch. Soms kan dit ook zo zijn. Als de intentie echter is om beleefd te zijn, wil dit niet zeggen dat de man op de vrouw neerkijkt.

De man betaalt de rekening

Nafluiten

Moet iemand zich gevleid voelen als zijn of haar lichaam in het openbaar wordt beoordeeld door vreemden? Vind jij het prettig als iemand zijn mening over je lichaam luidkeels uit, midden op straat?

Vrouwen lijden het meest onder deze vorm van genderdiscriminatie. Het komt vaak voor dat ze complimenten of beledigingen naar hun hoofd geslingerd krijgen. Hoewel het misschien leuk lijkt om complimenten te krijgen, zijn veel vrouwen bang om alleen op straat te lopen. Het is ongemakkelijk, en soms zelfs agressief.

Genderdiscriminatie op het werk

In Spanje was de loonkloof zo groot dat vrouwen van 8 tot 31 december voor niets werkten. De loonkloof is daar zo groot dat vrouwen gemiddeld 6.000 euro minder verdienen per jaar. Daarom werken ze uiteindelijk bijna 50 dagen gratis. In Nederland verdienen vrouwen gemiddeld 7% minder dan mannen.

Over de gehele wereld zijn er nog meer ernstige gevallen van seksisme. Een van de meest bekende was de zaak rond Harvey Weinstein, een van de grootste ondernemers in de Verenigde Staten. Ontelbare vrouwen beschuldigden de producent van films zoals Pulp Fiction ervan dat hij hen seksueel geïntimideerd zou hebben.

Analisten beweren dat genderdiscriminatie zou kunnen leiden tot een echte culturele verandering.

Genderdiscriminatie

Ontbrekende wetenschappers

Het aantal vrouwelijke studenten in wetenschappelijke beroepen is nog steeds veel lager dan dat van mannen. Denk jij dat dit genetisch of cultureel is? Moeten meisjes met poppen spelen en jongens met lego? Roze of blauw? Diepgewortelde overtuigingen waar we het al eerder over hebben gehad veroorzaken deze polarisatie.

Laten we het eens hebben over een opvallend voorbeeld, namelijk het Matilda-effect. Het is de afwezigheid van erkenning van het werk van vrouwelijke wetenschappers. Sinds 1901 hebben mannen 97% van de Nobelprijzen gewonnen. De oorzaak hiervan is zeker niet het gebrek aan vrouwelijke kandidaten.

Minimalisering in sport

Tijdens het sportgedeelte van het nieuws krijgen vrouwen maar een derde van de tijd. Sommige wijten het aan een gebrek aan geld, maar genderdiscriminatie heeft hier ook mee te maken.

In de wereld van de motorsport dienen vrouwen bijvoorbeeld als decoratie. Daarbij twijfelen velen aan hun vermogen om leiding te kunnen geven aan mannen, zoals bijvoorbeeld Gala Léon, als leider van de Spaanse Tennisbond).

Er worden meer dingen gezegd over hun lichaam, leeftijd of relatie dan wat ze hebben bereikt. Gelijkheid is ongetwijfeld iets dat nog veel te winnen heeft. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.