Met welke woorden kan je elk meningsverschil beëindigen?

Met welke woorden kan je elk meningsverschil beëindigen?

Laatste update: 28 februari, 2018

Sommige mensen denken dat “meningsverschillen de dood van een gesprek betekenen”, net als Emil Ludwig. Maar anderen geloven dat discussies zelfs iets goeds kunnen zijn, en bovendien onvermijdelijk. Is dit zo? We proberen in dit artikel enkele antwoorden te vinden. We gaan namelijk op zoek naar de zinnen en woorden die een meningsverschil beëindigen.

Professor Javier Escrivá Ivars is directeur van de Masters in Huwelijk en Gezin aan de Universiteit van Navarra en hoogleraar aan de Universiteit van Valencia. Hij gelooft dat discussiëren goed is, maar dat een gevecht afbrekend werkt. Daarmee bedoelt hij dat we in een discussie bepaalde regels niet mogen overtreden. Dit is vooral belangrijk als we niet willen dat deze uitwisseling van meningen destructief wordt. En om dit te kunnen doen zijn er bepaalde zinnen die uitermate handig kunnen zijn.

“Soms is een confrontatie nodig, en ik vind dat goed.”

-Louis Bourgeois-

Met welke woorden kan je een meningsverschil beëindigen?

We zullen je nu enkele uitdrukkingen voorstellen waarmee je een discussie in de kiem kan smoren voordat het een gevecht wordt. Maar er bestaan uiteraard geen magische toverstokken die alles kunnen oplossen. Vergeet dus niet wat je het beste kan doen als een gesprek verhit raakt. Doe net als professor Excrivá Ivars zegt en probeer je nederig en gul op te stellen. Vergeet ook nooit hoe belangrijk empathie is.

Dit zijn onmisbare hulpmiddelen als je je leven, je relaties en je discussies oprecht wil verbeteren. Want anders kan een heel gewoon gesprek plotseling enorm veel schade aanrichten

Als wat je zegt, juist is…

Dit is een zin die aantoont dat je erkent dat jij en de andere persoon punten van gelijkenis hebben. We gaan dus in een discussie, op een moment van conflict, de afstand tussen ons en de ander niet aanmoedigen. We zullen integendeel proberen nabijheid en wederzijdse overeenstemming te stimuleren.

Mensen die met een kop koffie een meningsverschil beëindigen

Gebruik deze zin in elk geval alleen maar wanneer je echt akkoord bent met datgene waarmee je zal zeggen akkoord te zijn. Zoals Escrivá zegt, klamp je niet enkel vast aan strohalmen in de hoop dat je gelijk krijgt. Want op die manier zal het niet werken, of toch niet zoals jij wil. Zorg er dus voor dat je echt akkoord bent met de argumenten waarop je de nadruk legt. Aanvaard ook nederig je fouten zodat je samen echt tot een overeenkomst komt.

Ik voel me (zo) wanneer jij zegt…

In ons leven hebben we de meeste discussies met mensen die dichtbij ons staan. Het gevolg is dat, net omdat ze zo belangrijk zijn, deze momenten van misverstanden heel wat ongemak en botsende emoties doen ontstaan. Waarom dan niet openlijk zeggen wat je voelt?

In een discussie is het belangrijk dat we onze gevoelens met de andere persoon delen. Als iets wat de andere persoon zegt, je kwetst, moet je dit laten weten zodat je in staat bent om het gesprek op een positieve manier te voeren. Doe dit ook zodat de kwestie niet uit de hand loopt.

Deze verklaring tijdens een discussie betekent dat we verantwoordelijkheid nemen en ons bewust zijn van hoe we ons voelen. Maar let op dat je de schuld niet bij anderen legt. Je kan uitdrukking geven aan je ongemakkelijke gevoel zonder de vinger te wijzen.

Het spijt me dat ik je boos maak. Zeg me hoe je je voelt, zodat ik jou beter kan begrijpen…

Dit is nog een zin die een discussie in een andere richting kan sturen. Misschien lijkt het standpunt van de ander jou echt absurd. Maar als je bijvoorbeeld met de ander gaat spotten of hem belachelijk gaat maken, dan veroorzaak je meer schade dan goed.

Als je anderzijds probeert empathie te tonen en de gevoelens van de persoon met wie je discussieert, probeert te begrijpen, dan kan je zien vanwaar ze komen. Op die manier kan je de situatie beter analyseren en werkelijk begrijpen wat er aan de hand is. Je zal inzien waar het probleem vandaan komt en hoe jullie samen tot een overeenkomst kunnen komen en oplossingen kunnen vinden.

“Onthoud dat elke discussie minstens drie standpunten bezit: het jouwe, dat van de andere persoon en dat van iedereen anders.”

-Napoleón Hill-

Mensen die samen een meningsverschil beëindigen

Waarom proberen we elkaar niet te ondersteunen?

Professor Escrivá Ivars beveelt nog een andere nuttige zin aan die je in een discussie kan gebruiken. Soms kun je het beste de nadruk leggen op waar jullie het over eens zijn en jullie verschillen aan de kant schuiven. Op die manier zal de luisteraar inzien dat je een eerlijke persoon bent die oprecht een overeenkomst wil bereiken en geen gevecht wil beginnen.

Hier toon je dat je positief bent en niet de bedoeling hebt om in kwesties te graven die jullie alleen maar uit elkaar halen. Eigenlijk is deze aanpak erg nuttig om een verbaal gevecht om te vormen tot een samenwerkende relatie.

Ik heb fouten gemaakt en ik ben mij daar heel erg bewust van

Een perfecte persoon bestaat niet. We zijn allemaal onvolmaakte wezen en zullen dus fouten maken. Een discussie is dan ook ongetwijfeld het perfecte moment om onze fouten te erkennen. Dit geldt vooral als je deels verantwoordelijk bent voor het veroorzaken van de op handen zijnde situatie.

Om dit te doen kan je best eerlijk en nederig zijn. De andere persoon zal zonder twijfel dankbaar zijn. Toch is het niet gemakkelijk om je fouten toe te geven, vooral niet op verhitte momenten. Maar probeer het toch want het zal de moeite waard zijn.

Hebben jij en de belangrijke persoon in je leven of een gezinslid voortdurend meningsverschillen? Vind je het niet fijn om te discussiëren of denk je dat je die hele beproeving wat aangenamer kan maken? Wees dan moedig genoeg om deze zinnen ook in de praktijk om te zetten. Maar doe het op een eerlijke manier en vanuit het hart. Na verloop van tijd en na wat oefenen zullen je discussies verbeteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.