Wat we van dieren kunnen leren

Wat we van dieren kunnen leren

Laatste update: 11 januari, 2017

We zijn geneigd te denken dat mensen anders zijn dan dieren en we zijn ervan overtuigd dat het onze verantwoordelijkheid is om hen dingen te leren. Maar het tegenovergestelde is eigenlijk waar! De lessen die we van onze huisdieren en andere dieren kunnen leren zijn ontzettend waardevol.

Als je thuis een hond of een kat hebt, dan is het misschien makkelijker om je in te denken wat ze je zoal zouden kunnen leren. Het dierenrijk herbergt echter vele verborgen lessen. Wil je weten welke dit zijn? Koeien, hamsters, ganzen en zalmen zijn slechts enkele van de leraren die in dit artikel worden opgenomen.

Het gezelschap van honden

Honden zijn de dieren die het dichtst bij ons staan en we kunnen ontzettend veel leren van hun houding en manier van leven. Een hond wordt tenslotte niet voor niets ‘de beste vriend van de mens’ genoemd.

Ten eerste kunnen we van honden veel leren over loyaliteit en gezelschap. De meeste honden zullen hun baasjes nog geen seconde uit het oog verliezen. Voor hen is er maar één baas en die zullen ze dag en nacht volgen, zelfs als ze helemaal niet zoveel aandacht krijgen van diegene. Je ervaart dit waarschijnlijk wanneer je thuiskomt en je beste vriendje bij de deur zit te wachten, al kwispelend met zijn staart.

Zodra je een hond hebt, zul je nooit meer alleen zijn. Hij zal er altijd voor je zijn, ook al is hij moe, ook al is het laat. Als je laat wakker blijft om te leren of te werken, zal hij rondjes draaien om je voeten. Als je ziek bent, zal hij aan je bed komen staan. Als je tv kijkt, zal hij bij je voeten komen liggen.

Honden zijn tevens in staat te begrijpen wat er met je aan de hand is zonder dat hier woorden bij aan te pas hoeven komen. Daarom zeg ik: de volgende keer dat iemand in je familie of vriendenkring zich verdrietig, moe of overweldigd voelt, bied hem dan jouw gezelschap aan, net zoals je hond dit doet bij jou. De steun die je hem geeft zou zomaar precies kunnen zijn wat hij nodig heeft.

Meisje met Hond

De wijsheid van ganzen

Als je wat wilt leren over teamwork, let dan eens op het systeem dat ganzen gebruiken wanneer ze vliegen. Om te beginnen vliegen ganzen niet in hun eentje, ze vliegen in zwermen, tot ze uiteindelijk hun bestemming bereiken. Ook vliegen ze in een v-formatie om de luchtweerstand te verminderen. Zo kunnen ze met minder moeite toch verder komen.

Wanneer een gans zijn plekje in de formatie even verlaat, keert hij snel weer terug naar de groep, omdat hij zich beseft dat hij niet alleen kan vliegen. De gans die voorop vliegt is de eerste die moe wordt, omdat hij de meeste wind opvangt, maar hij is ook degene die verantwoordelijk is voor het begeleiden van de andere ganzen. Zodra hij aan kracht verliest, verplaatst hij naar achteren en neemt de tweede gans het over. Ze maken nooit ruzie en hebben nooit smoesjes; ze houden zich simpelweg aan de gevestigde orde.

De ganzen achterin maken geluiden om de ganzen die voor hen vliegen aan te moedigen. Als één van hen ziek wordt of gewond raakt, dan wordt deze tussen twee van zijn vrienden geplaatst tot ze een veilige plek bereiken, waar ze wachten tot de gans ofwel herstelt ofwel sterft om vervolgens weer terug te keren naar de formatie.

Ganzen leren ons hoe belangrijk het is om de mensen om ons heen te helpen, of het nu gaat om onze familie, onze vrienden of onze collega’s. Een sterk ondersteunend netwerk helpt ons om samen vooruit te komen en om grotere stappen te maken.

Het enthousiasme van koeien

Vaak genoeg wanneer we iets proberen te leren of lezen schreeuwt ons hoofd het uit omdat het zo lastig is. Zodra je dat obstakel echter overwint en nieuwe kennis verwerft, zul je een prachtig gevoel ervaren dat wetenschappers het ‘beloningssysteem’ noemen. Het is het proces van het genieten van de voldoening zodra je iets eenmaal bereikt hebt.

In het geval van koeien is bewezen dat ze ontzettend enthousiast worden wanneer ze iets bereiken. Wanneer ze een bepaalde taak verbeteren of iets nieuws doen, gaat hun hartslag omhoog en worden hun bewegingen sneller. Elke keer dat ze iets moeilijks voltooien is het alsof ze tegen zichzelf zeggen ‘Eureka, ik heb het gedaan!’

We kunnen het voorbeeld van koeien dan ook volgen en zelf ook enthousiast worden elke keer dat we iets bereiken. Het overwinnen van een moeilijke strijd of het bereiken van een doel zouden we moeten vieren. Onze inspanningen verdienen dit.

De vriendschap van schapen en dolfijnen

Als jij dacht dat jouw relatie met je beste vriend de sterkste in de wereld was, dan is dat omdat je niet weet hoe schapen en dolfijnen leven!

Schapen en dolfijnen hebben een geweldig besef van vriendschap, iets wat zij voortdurend laten zien. Ze zijn zelfs bereid om voor een vriend te lijden of te sterven. Ze zorgen ervoor dat niemand moe wordt of gewond raakt tijdens de dagelijkse activiteiten, ze geven elkaar eten en ze beschermen elkaar tegen roofdieren en gevaar.

Sommige dierenvrienden blijven vele jaren samen. Zeezoogdieren zijn een goed voorbeeld van onvoorwaardelijke vriendschap (daarom wordt de dolfijn ook gebruikt als symbool van echte vriendschap). En hier is iets wat je waarschijnlijk nog niet wist: bultrugwalvissen herenigen zich met hun vrienden als de zomer begint!

Dolfijn

Het altruïsme van chimpansees

Je kent vast wel het bekende en ongelooflijke verhaal van Tarzan, de baby die gered werd door een aap die hem vond in zijn wiegje nadat zijn ouders in de jungle omkwamen.

Dit fictieve verhaal heeft een kern van waarheid. Primaten kunnen ontzettend altruïstisch of vrijgevig zijn en het maakt ze niet uit tegenover wie of wat ze ervoor moeten doen. Zo kunnen ze een bange vriend helpen, een baby opvoeden wiens moeder is overleden, aan de zijde van een gewonde vriend blijven en zelfs medeleven tonen aan hen die lijden of bijna doodgaan.

Wat dieren ons vertellen

Voor we tot het einde komen van dit verhaal… let eens op deze motiverende uitspraken die de dieren ons zouden vertellen als we ze konden begrijpen of als zij Nederlands konden spreken. Dit zal je helpen om zowel persoonlijk als sociaal te groeien.

  • “Geef niet zomaar op.” – Zalm
  • “Doe aan dagelijkse lichaamsbeweging.” – Hamsters
  • “Doe meer dutjes.” – Katten
  • “Werk hard.” – Mieren
  • “Oordeel of discrimineer niet.” – Honden
  • “Zorg voor je kinderen totdat ze dit zelf kunnen.” – Vogels

–Afbeeldingen met dank aan Virginia Monteverde


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.