Wanneer onwetendheid praat, lacht intelligentie

augustus 11, 2017 in Psychologie 0 gedeeld
Vrouw met Rood Gezicht

Wanneer mensen soms stil blijven als er kritiek, afgunst of provocatie is, wil dat niet altijd duiden op een gebrek aan argumentatie of moed. Het is alleen dat wanneer onwetendheid praat, intelligentie stil blijft, lacht en wegloopt.

Maar we weten allemaal dat kalm blijven wanneer je kritiek of verachting ontvangt niet bepaald makkelijk is. Volgens een onderzoek gepubliceerd in USA Today voelt 70% van de mensen zich gekwetst door kritiek, 20% reageert er boos op en slechts 10% reflecteert erop en laat het gaan wanneer het niets dan onwetendheid reflecteert.

Wanneer onwetendheid benijdt en bekritiseerd, houdt intelligentie zijn mond, luistert en lacht. Want uiteindelijk is de ziekte van de onwetende persoon zijn eigen onwetendheid.

Een van de redenen waarom het zo moeilijk is om kritiek te accepteren, is omdat mensen de behoefte hebben om zich geaccepteerd en bevestigd te voelen. Kritiek is het verlies van deze subtiele, persoonlijke balans bij elkaar gehouden door trots. Maar wanneer kritiek is gebaseerd op een diepe onwetendheid, is er geen risico voor jouw zelfconcept.

We zouden allemaal moeten accepteren dat sommige betogen het simpelweg gewoon niet waard zijn. Wanneer er oren zijn die niet luisteren en bekrompen denkers die niet te overtuigen zijn door uitleg, dan is het beter om niets te zeggen, te lachen en het te laten gaan.

Luisteren
Onwetendheid is het zaadje van intolerantie

Laten we beginnen door te focussen op de betekenis van onwetendheid. We bedoelen niet een gebrek aan cultuur of kennis. De meest verderfelijke vorm van onwetendheid is het soort dat een gebrek heeft aan intimiteit, empathie en de gevoeligheid om zich te verplaatsen in andermans schoenen; het soort dat ervan houdt om minachtende waardeoordelen te verkondigen.

Het hoogste niveau van onwetendheid is wanneer je iets afwijst waar je niets vanaf weet. Wanneer je zelfs weet dat je feiten of informatie mist, maar dat je er de voorkeur aan geeft je energie te wijden aan het behouden van je positie, in plaats van de informatie te vinden. Deze attitudes zijn de zaadjes van intolerantie en onbeschaafdheid, wat de meesten van ons vroeg of later weleens ervaren.

Het lastigste onderdeel is dat onwetendheid soms voortkomt in onze nabije omgeving. Bij vaders, moeders en andere nabije familieleden, die alles en iedereen beoordelen zonder te weten of de moeite te nemen om te leren over hun interesses of behoeftes. In deze gevallen doen intolerantie, kritiek en beledigingen echt pijn.

Hart op de Rug

Maar naarmate de tijd vordert, helen de wonden en word je volwassener en uiteindelijk begrijp je veel dingen. Je ziet in dat mensen niet veranderen en dat mensen niet gaan van een plek van onwetendheid naar kennis, omdat ze het gewoonweg niet willen. In de aanwezigheid van al deze gedragingen is er geen andere optie dan te accepteren dat het een verloren strijd is. Behoud je waardigheid en kalmeer je ziel. Begrijp dat het uiteindelijk beter is om te zwijgen, te lachen met intelligentie en om afstand te creëren tussen jou en hen.

Wanneer intelligentie verplicht is om te reageren

Het is niet altijd mogelijk of juist om te kiezen voor stilte wanneer er minachtend of onjuist wordt gereageerd. Soms is het verplicht om als intelligentie te reageren om zijn integriteit te verdedigen. Want soms is het nodig om je stem te verheffen op een assertieve, veilige en moedige manier, om duidelijk je grenzen aan te geven.

Het is goed om te reageren in de volgende situaties:

  • In het geval van manipulators. Als de stem van onwetendheid de grens van respect overschrijdt en kleineert met als doel om zichzelf te definiëren en om macht te verwerven, moet je reageren.
  • Je moet nooit een manipulator laten denken dat hij de controle heeft. Onderbreek hun commentaar, hun beledigingen en hun bijtende sarcasme zo snel mogelijk, gelijk bij het minste of geringste.

Manipulatie

Er zijn ook te veel professionele vernederaars in de wereld. Mensen die op zoek zijn naar een moment om anderen te vernederen, zowel openlijk als privé, om macht te verwerven. De wortel van dit gedrag ligt soms bij afgunst.

Je kunt een vernederaar niet verslaan door hem terug te vernederen, tegen hem te schreeuwen of door gewelddadig te zijn. Hetgeen wat hem overwint, is onverschilligheid, wat laat zien dat hij geen macht over jou heeft. Je zal voor eens en voor altijd aan hem duidelijk maken hoe je denkt over zijn gedrag. Wees direct, behoud oogcontact en wees erg assertief.

Tot slot weten we allemaal dat het meest schadelijke type onwetendheid zaadjes kan planten op jouw pad. Maar het is niets dan onkruid. Denk goed na over welke gevechten de moeite waard zijn en welke niet, want het belangrijkste is om je innerlijke rust te behouden.

Wees behendig, verstandig en wees je ervan bewust dat bekrompen denkers nooit grote dromen zullen begrijpen en dat sommige oren doof zijn voor intelligente woorden.

Bekijk Ook