Waarom we gekwetst worden in relaties

Waarom we gekwetst worden in relaties

Laatste update: 21 april, 2018

Relaties zijn zo ingewikkeld! Vol plezier, angst, hoop, pijn, nostalgie, haat … ze zijn intens en heel genuanceerd. Maar we weten niet altijd hoe we ze correct moeten kiezen. In feite kennen we allemaal wel iemand of meerdere mensen die altijd gekwetst worden in hun relaties. Die de ene na de andere ramp moeten doorstaan.

Deze rampen overkomen deze mensen omdat ze niet in staat zijn te herkennen welke mensen hun vertrouwen verdienen. Ze verwarren ze voor mensen die hun vertrouwen niet verdienen. Egocentrische mensen die alleen zichzelf dienen om zichzelf zo veel mogelijk te geven.

De relaties die voortdurend ups en downs beleven. Totdat ze op een dag als een gebroken stuk speelgoed wakker worden, vernietigd door hun eigen onvermogen om uit deze spiraal te komen waar ze zich zelf op de een of andere manier in hebben gestopt.

Meisje dat kijkt hoe haar vriend van haar wegloopt

Gekwetst worden in relaties

Ervaring leert ons. Als we ooit iets aanraken en vervolgens onze vingers verbranden, zullen we het in het vervolg niet meer aanraken. Nou ja, misschien niet altijd – er zijn een paar mensen die dat wel zullen doen. Sommige mensen hebben de behoefte om twee keer na te gaan of hun gevoelens wel kloppen … en natuurlijk verbranden ze zichzelf dan gewoon opnieuw.

En echt, het is vaak vanwege hun grote hart dat ze anderen alsmaar een tweede kans willen geven. Tot ze gekwetst worden, net zoals ze aan het begin ook werden.

Stel je echter eens voor dat je niet zo was. Stel je voor dat je iemand was die na zich één keer te verbranden weet dat hij het niet nog eens moet proberen. Helaas kan dit ook weer leiden tot het tegenovergestelde uiterste en ervoor zorgen dat je alles om je heen wantrouwt. Je draagt ​​dikke, hittebestendige handschoenen. Uiteindelijk loop je door het leven met een schild.

Dit soort mensen kunnen wel met anderen omgaan, maar doen dit altijd angstig en oppervlakkig. De handschoenen die ze dragen, voorkomen dat ze de warmte voelen die anderen afgeven. Maar de warmte van liefde is juist goed voor ons.

Wat gebeurt er dan? Welnu, er kunnen twee dingen gebeuren. Ten eerste kunnen we gewend raken aan de handschoenen waardoor we ze voor altijd aan willen houden. Zodoende offeren we echter de warmte van de liefde op. Ten tweede kan het zijn dat we eraan gewend raken, maar op een dag toch de behoefte voelen om ze uit te doen.

Dit verlangen zal heel erg als een sterke emotie werken. Wanneer we het te veel in bedwang proberen te houden of te lang onderdrukken, om te voorkomen dat de energie ons beïnvloedt, wordt het net als een tijdbom. Een die zal afgaan wanneer we het het minst verwachten.

Dus iemand die zeer bang is om die beschermende handschoenen uit te doen, zal het uiteindelijk impulsief doen. Hij zal niet nadenken over hoe heet het voorwerp is dat hij zo graag wil aanraken.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we niet gekwetst worden?

Stel de rest van je zintuigen open. Observeer hoe die persoon anderen behandelt. Iemand die achter hun rug om over anderen roddelt, zal uiteindelijk waarschijnlijk hetzelfde bij jou doen. Iemand die geen rekening houdt met de gevoelens van anderen, zal ook geen rekening houden met die van jou. Iedereen die eraan gewend is om te liegen om zichzelf te beschermen, zal ook tegen ons liegen. Iedereen die anderen ziet als middelen die hij kan gebruiken, zal ons ook op die manier gebruiken als we dit toestaan.

Het punt is om meer over anderen te weten te komen dan wat ze van zichzelf laten zien op sociale media of in hun manier van praten. Het gaat erom dat je de delen die je over ze hebt opgepikt in elkaar kunt laten passen om te zien hoe ze werkelijk in elkaar zitten.

Het belangrijkste is niet om geen genoegen te nemen met het stuk dat ze zelf bedacht hebben. We moeten proberen om zelf een beeld van ze te schetsen. Vervolgens kunnen we op basis daarvan bepalen of dit beeld ons aanstaat en of we het onderdeel van ons leven willen maken. Zo kunnen we voorkomen dat we onnodig gekwetst worden.

Man die een tekening voor zijn gezicht houdt

Voordat we iemand in ons leven laten, is het een goed idee om zijn verhaal te leren kennen. Om ten minste bekend te raken met een aanzienlijk deel van zijn leven. Met wat voor uitdagingen is hij geconfronteerd in zijn leven? Welke uitdagingen heeft hij zichzelf op de hals gehaald? Wat zijn zijn dromen voor de toekomst en wat is hij bereid te doen om deze dromen waar te maken?

Aan sommige mensen zullen we ons verbranden

Er zullen altijd mensen zijn aan wie we ons zullen verbranden, ongeacht hoeveel vertrouwen we hebben in de goedheid van de mens. Of dit nu komt vanwege hun situatie of hun genetica, sommige mensen hebben een enorm destructieve kracht. En helaas zijn sommigen van hen experts in het verbergen ervan. Ze kennen het verhaal van de kikker. De kikker die terechtkwam in een pan met koud water en zich niet op tijd realiseerde dat de temperatuur bleef stijgen en dat hij gekookt zou worden.

Welnu, veel mensen doen zichzelf voor alsof ze ‘koud water’ zijn, en zodra ze ons vertrouwen hebben gewonnen, laten ze de temperatuur alsmaar stijgen. Dus ze beginnen ons bijna te verbranden zonder dat we het ons realiseren. En wanneer we eindelijk besluiten om weg te springen … hebben we al meerdere brandwonden opgelopen.

We moeten ons er daarom van bewust zijn dat mensen voortdurend veranderen, net als de wereld om ons heen. Het punt is niet om paranoïde te worden en constant achterdochtig te zijn ten opzichte van je relaties. Maar het is wel een goed idee om oplettend te blijven, zodat je de veranderingen kunt identificeren, hoe geleidelijk ze ook zijn, en ze niet onopgemerkt blijven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.