Vijf voordelen van mandala's

Vijf voordelen van mandala's

Laatste update: 19 juli, 2018

Het woord mandala komt uit het Sanskriet, en het betekent ‘heilige cirkel’. Mandala’s zijn cirkelvormige symbolen die deel uitmaken van veel verschillende culturen. Het boeddhisme, hindoeïsme, christendom en een aantal inheemse stammen gebruiken ze allemaal als een soort van artistieke uitlaatklep om mensen te helpen zichzelf te vinden.

Een aantal culturen gelooft zelfs dat mandala’s verbonden zijn met onze levensenergie. In oosterse culturen geloven mensen bijvoorbeeld dat een bepaalde kleur bij een bepaald chakra hoort. Chakra’s zijn energiekrachten die verbonden zijn met ons lichaam en onze omgeving, en ze hebben invloed op ons welzijn. Daarom zijn mandala’s zo goed voor je welzijn, omdat ze chakra’s bevatten. Uiteindelijk zijn het mythische technieken die je veel verschillende voordelen kunnen opleveren.

“Een mandala is de psychologische uitdrukking van het geheel van de zelf.”

-Carl Jung-

Mandala’s brengen een gevoel van ontspanning met zich mee

Het ontwerpen en kleuren van mandala’s kan je helpen je aandacht te focussen. Daarom is het inkleuren ervan heel goed om tot rust te komen als je gestrest bent en je geest wakker wilt maken. Hier zijn enkele voordelen van mandala’s:

 • Ze helpen met het vinden van balans.
 • Ze brengen rust en kalmte.
 • Als je ernaar kijkt, krijg je een gevoel van kalmte.
 • Ze helpen bij concentratie.
 • Ze maken het makkelijker om mindful te zijn.
 • Wat ze ook doen is gedachten opzij duwen en je creativiteit de vrije loop laten.
 • De manier waarop alle vormen en ontwerpen zijn ingedeeld geeft je een gevoel van evenwicht.
Kleurpotloden

Mandala’s zijn ontworpen om je te helpen je van je zorgen los te maken. Dat komt omdat ze het gemakkelijker maken om je op het huidige moment te concentreren. Het is ook de reden waarom ze zo’n krachtig ontspanningsmiddel zijn.

Diepe verbinding

Mandala’s maken het gemakkelijker om verbinding te maken met de meest intieme delen van jezelf. Dat helpt je op het pad van zelfkennis. Ze zijn een geweldig hulpmiddel om na te denken over je plaats in de wereld, en je relatie met andere mensen.

Deze artistieke figuren helpen je om jezelf te verweven met de sterkste energieën binnenin jezelf en het universum. Ze doen dit door gebruik te maken van alle energieën die uit de vormen en kleuren stromen.

Mandala’s zijn ook een soort meditatie die je kan helpen je aandacht te richten. Ze brengen harmonie, omdat energieën door al hun vormen en kleuren heen stromen. Deze energieën kunnen negatieve dingen in positieve dingen ombuigen, en balans in je leven brengen.

Je moet ook niet vergeten dat mandala’s van het midden naar buiten gaan. Dit is wat je zal helpen om verbinding te maken met jezelf, jezelf te bevrijden, jezelf opnieuw op te bouwen en een relatie met jezelf aan te gaan. Dit alles gebeurt dankzij de verschillende kleuren en vormen die je uitkiest voor de mandala.

Blauwe mandala

Creativiteit en mandala’s

Mandala’s zijn een artistiek soort vrije expressie. Met andere woorden, je kunt ze tekenen zoals je wilt. Als je de vormen niet zelf wilt maken, kun je natuurlijk boeken en tijdschriften kopen en de voorgetekende vormen inkleuren. Zoals je kunt zien, zijn er veel mogelijkheden.

Het interessante aan mandala’s is hun sterke link met creativiteit. Ze geven je de absolute vrijheid met de kleuren en vormen. Met andere woorden, ze maken het makkelijker om creatief te zijn en zijn een bron van nieuwe ideeën. Bovendien symboliseert elke vorm en kleur onbewuste aspecten over jou. Hier zijn enkele van hun betekenissen:

 • Rood. Passie, sensualiteit, kracht en agressiviteit. Het eerste chakra.
 • Oranje. Plezier, glorie, ijdelheid, vooruitgang en energie. Het tweede chakra.
 • Geel. Geluk, wilskracht en nieuwheid. Het derde chakra.
 • Groen. Hoop, gemak en natuurlijkheid. Het vierde chakra.
 • Blauw. Rust, ernst, respect en communicatie. Het vijfde chakra.
 • Paars. Meditatie, creativiteit en beweging. Het zesde chakra.
 • Wit. Vrede, harmonie, goedheid, fijngevoeligheid en verlegenheid. Het zevende chakra.
 • Zwart. Diepte, mysterie, autoriteit, waardigheid, veiligheid, verdriet en rouw.
 • Cirkels. Dynamiek en verbinding met de kosmos.
 • Kruizen. Bewust en onbewust, een samenvloeiing van hemel en aarde.
 • Driehoeken. Transformatie en vitaliteit.
 • Vierkanten. Stabiliteit en evenwicht.
 • Doolhoven. Op zoek gaan naar je persoonlijke centrum.

“Stroom mee met wat er ook kan gebeuren, en laat je geest vrij. Blijf gecentreerd door te accepteren wat je doet. Dit is het ultieme.”

Chuang Tzu

Mandala’s als decoratie

Je kunt ook gebruik maken van mandala’s om je huis of je werkplek te decoreren. Hier zijn een aantal ideeën voor het gebruik ervan als decoraties:

 • Verf mandala’s op stenen en gebruik ze als ornamenten.
 • Naai een mandala en gebruik deze als deken.
 • Hang een wandtapijt met een mandala aan de muur.
 • Doe ze in decoratieve frames.
Inpakpapier met mandala's erop

Therapeutische voordelen van mandala’s

Mandala’s zijn erkend door de psychologie als een therapeutisch hulpmiddel. De Zwitserse psycholoog Carl Jung zei dat ze voorstellingen van onze geest zijn. Hij dacht dat ze het makkelijker voor ons maakten om ons te concentreren op onbewuste dingen binnenin ons en deze te transformeren en te internaliseren. Hij zei ook dat we dingen die we denken en voelen in mandala’s projecteren.

Er zijn ook meerdere verschillende takken van de psychologie die hun voordelen hebben erkend. Transpersoonlijke psychologie ziet mandala’s als een soort oefening voor diepe verbondenheid. Cognitieve psychologie en gedragspsychologie zien het als een hulpmiddel om zaken als geheugen, aandacht, perceptie en visuomotorische coördinatie te verbeteren.

Er is een aantal andere situaties waar mensen ook gebruik maken van mandala’s. Mensen gebruiken ze bijvoorbeeld in de ergotherapie omdat de cognitieve stimulatie mensen helpt hun dagelijkse activiteiten te doen. Mensen gebruiken ze ook in educatieve omgevingen om leerlingen te helpen met concentratie, aandacht en discipline.

Zoals je kunt zien, zijn er veel voordelen die je  van mandala’s  kunt krijgen. Ze zijn als kunstwerken die je kunnen helpen ontspannen en je geest kunnen bevrijden. Ze hebben ook een enorm creatief potentieel. Dus waarom probeer je het niet?

“Alles wat in je mandala verschijnt, is een voertuig voor jouw ontwaken. Vanuit dit oogpunt is ontwaken voortdurend binnen handbereik.”

-Pema Chödrön-

Wellicht ook interessant voor jou
Hoe de kleur van je muren je emoties kan beïnvloeden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe de kleur van je muren je emoties kan beïnvloeden

De kleuren in onze omgeving beïnvloeden ongetwijfeld de manier waarop we onze emoties organiseren. Kleur en gevoel zijn namelijk nauw met elkaar ve... • Añaños, E., Estaún, S., Tena, D., Mas, T.M., y Valli, A. (2008). Psicología y comunicación publicitaria. Barcelona, España: Bellaterra.
 • Celina Emborg – Artista Visual – Taller de pintura. Mandalas, Arte abstracto. (n.d.). Retrieved December 9, 2022, from Celina Emborg website: https://emborg.com.ar/
 • Constanzo Baeza, M., Pino Duarte, Y., & Placencio Naranjo, K. (2019). Mandalas: una técnica ancestral para desarrollar la atención y la concentración con estudiantes con TEL mixto de una escuela de lenguaje de Maipú.
 • Da Rós Albano, A. (2014). Mandalas, entre lenguaje y dispositivo de comunicación. Facultad de Ciencia Política y Relaciones Internacionales.
 • Dahlke, R. (2004). Mandalas, como encontrar lo divino en ti. Un libro para encontrar la meditación y el dibujo y coloreado de los distintos mandalas. Barcelona, España: Robbin Book.
 • Farelo López, P. (2019). El dibujo como metodología educativa: el arte de los Mandalas. Universidad de Valladolid.
 • Jung, C. (1972). Concerning Mandala Symbolism. In Mandala Symbolism: (From Vol. 9i Collected Works) (pp. 71-100). Princeton: Princeton University Press. https://doi.org/10.1515/9781400886043-005
 • Martínez Cruz, M.C. (2008). Los mandalas: esos grandes desconocidos, 1(3), 1-7.
 • Molas, Silvia. (2021, March 2). Taller de Mandalas. Retrieved December 8, 2022, from website: https://silviamolas.com/es/taller-de-mandalas/
 • Vazquez, B. (2019). “EL EFECTO DE LA TÉCNICA DE LAS MÁNDALAS EN EL NIVEL DE ATENCIÓN DE LOS ESTUDIANTES DE LA I.E.P. 71001 ALMIRANTE MIGUEL GRAU DE PUNO, 2018” [Tesis, ]. http://renati.sunedu.gob.pe/handle/sunedu/744004

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.