Als je verslaafd bent aan verboden liefde

Als je verslaafd bent aan verboden liefde

Laatste update: 09 augustus, 2018

Sommige mensen noemen een verslaving aan verboden liefde ook wel het Fortunatasyndroom. In dit geval ontleent het zijn naam aan een roman van Benito Pérez Galdós met de titel Fortunata y Jacinta. Het werd geschreven in de negentiende eeuw en werd in de jaren ’70 ook verfilmd. Vanwege de grote psychologische diepgang die de personages hebben, zijn hun namen gebruikt om een ​​bepaald fenomeen in romantische relaties te beschrijven.

De roman vertelt over de stormachtige relaties tussen een man, Juanito Santa Cruz en twee vrouwen: Jacinta en Fortunata. De eerste is zijn vrouw en de tweede is zijn geliefde. Na verloop van tijd wordt Fortunata een prostituee en trouwt vervolgens met Maximiliano. De relatie tussen Fortunata en haar geliefde blijft echter bestaan ​​en ze krijgt zelfs twee kinderen van hem.

Het interessantste aan de roman is niet zozeer de plot zelf, maar de psychologische analyse van elk van de personages. Fortunata vertegenwoordigt vrouwen die bedreven zijn in het hebben van relaties met getrouwde mannen. Mensen die zich als zij gedragen, zouden lijden aan het Fortunatasyndroom, ofwel een verslaving aan verboden liefde.

Degenen die ontrouw zijn, kennen de geneugten van liefde; terwijl de gelovigen de tragedies van de liefde kennen.

Kenmerken van een verslaving aan verboden liefde

We moeten deze verslaving niet beschouwen als een stoornis of een ziekte. In plaats daarvan is het een vrij ongebruikelijke aandoening die alleen bepaalde vrouwen treft. Kort door de bocht voelen deze vrouwen zich meer aangetrokken tot mannen die al getrouwd zijn.

Vrouw die verslaafd is aan verboden liefde

De belangrijkste kenmerken van een vrouw die hier last van heeft zijn:

  • Zeer sterke, onvoorwaardelijke, diepe gevoelens van liefde voor getrouwde mannen.
  • Een onvermogen om aantrekkingskracht te voelen ten opzichte van andere mannen.
  • Altijd bereid zijn om iets te doen voor de man van wie ze houdt.
  • Overtuigd dat het leven geen betekenis heeft zonder deze getrouwde man.
  • Ze voelt dat ze ‘recht’ op hem heeft en dat het goed is dat hij haar verkiest boven anderen.
  • Een verlangen om kinderen te hebben met de man in kwestie.
  • Dubbelzinnig naar de vrouw van de man. Soms is ze empathisch tegenover haar en soms haat ze haar.
  • Constante fantasieën over een toekomst met deze man van wie ze houdt.

Kortom: vrouwen die verslaafd zijn aan verboden liefde, zijn dol op mannen die al een relatie hebben. En toch voelen ze tegelijkertijd dat deze liefde onbereikbaar is vanwege de legitieme partner van de man.

Wat gaat er schuil achter deze verslaving?

De eerste driehoeksverhouding die we in het leven ervaren, doet zich vaak al op zeer jonge leeftijd voor. Freud schreef hierover in zijn zogenaamde oedipuscomplex. Hij zegt dat kinderen de aantrekkingskracht van hun moeder kunnen voelen en dat ze onbewust de plaats van de andere ouder willen innemen.

Twee mensen die stiekem elkaars hand vasthouden omdat ze verslaafd zijn aan verboden liefde

Met andere woorden, de jongen wil de vader en het meisje de moeder (dit wordt het Electracomplex genoemd) verdringen. De oplossing is een incestverbod: de realiteit accepteren en afstand doen van alle incestueuze verlangens. Dit gebeurt echter allemaal onbewust.

Het Fortunatasyndroom duidt op een gebrek aan een oplossing voor het oedipale conflict. Op volwassen leeftijd herscheppen de partners van een persoon enigszins hun eigen vader of moeder, hun eerste grote liefde. De conflicten, verwachtingen en verlangens die zij als kinderen hadden tegenover de ouder van het andere geslacht worden op hun relatie geprojecteerd.

Als het oedipuscomplex zichzelf oplost, zullen de volwassen relaties van een persoon gezonder zijn. Anders zullen ze een beetje lijken op hun eerste driehoeksverhouding. De vrouw zou zich dan meer aangetrokken voelen tot getrouwde mannen, die haar vader vertegenwoordigen. En ze zal voelen dat de andere vrouw de bron is van al haar frustraties, zoals het geval was met haar moeder.

Aspecten om te overwegen

Wanneer een vrouw symptomen van het Fortunatasyndroom vertoont, doen er zich vaak ook andere karaktereigenschappen voor.

  • Slecht zelfbeeld.
  • Problemen met het herkennen van haar eigen gevoelens.
  • Afhankelijkheid.
  • Veel waarde hechten aan de zogenaamde opoffering die ze maakt, het zien als een teken van liefde.
  • Een geïdealiseerd liefdesconcept.
Het gezicht van een vrouw die verslaafd is aan verboden liefde

Vrouwen met het Fortunatasyndroom willen het winnen van de vrouw van de man waar ze van houden. Ze doen het niet bewust; het voelt onmogelijk voor hen om weerstand te bieden. Over het algemeen lijden ze er enorm onder en zijn ze erg gefrustreerd. Wat betreft oplossingen, wordt psychotherapie vaak aanbevolen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.