Vechten tegen verandering is erger dan veranderen zelf

Vechten tegen verandering is erger dan veranderen zelf
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Waarom zijn we zo bang voor verandering als het leven er zo vol van is? Waarom zou je vechten tegen verandering als dit eigenlijk het enige is dat constant is? Het is iets waar we zeker van kunnen zijn. We zijn niet dezelfde persoon als we gisteren waren en, hoe hard we ook ons best doen, we zullen morgen ook niet dezelfde persoon zijn als we vandaag zijn.

Dit komt allemaal door de opeenstapeling van omstandigheden waar we dagelijks aan worden blootgesteld, zelfs als we het ons niet realiseren. Het wordt daarom tijd dat we leren om niet langer te vechten tegen verandering.

Je verzetten tegen nieuwe dingen is niet de manier waarop je je leven zou moeten leiden. Waarom hebben we echter de neiging om te denken dat dingen vroeger beter waren?

Voor de meesten van ons is het een gewoonte om het verleden te idealiseren. Dit houdt echter in dat we de negatieve aspecten negeren en ons alleen maar richten op de positieve aspecten.

Zo herinneren we ons vaak alleen de goede aspecten van onze jeugd. Daarnaast zijn we vaak geneigd om huidige moeilijke en wanhopige situaties te vergelijken met situaties die in onze ogen veel gemakkelijker waren.

Verandering en de hersenen

Ons geheugen is echter absoluut niet betrouwbaar. Het verandert namelijk constant. Herinneringen hebben zelfs een gevoelige periode waarin ze kunnen worden aangepast aan nieuwe gebeurtenissen.

Dit is de reden waarom we dingen altijd mooier maken dan ze zijn en ze vervolgens zo opslaan in ons geheugen. Zodoende kunnen we ze gebruiken als vergelijkingsmodel elke keer dat er iets met ons gebeurt.

Verandering begint aan het einde van je comfortzone.

-Roy T. Bennett-

Met oog op wat we zojuist hebben besproken, zou het niet zo gek zijn om te denken dat onze hersenen gemaakt zijn om ons bang te maken voor zowel goede als slechte veranderingen. Het laat namelijk zien dat onze hersenen zich graag veilig voelen.

Elke verandering houdt echter in dat we onze comfortzone moeten verlaten, wat leidt tot angst. In dit geval is het dus logisch dat onze hersenen vechten tegen verandering, of niet?

Tegelijkertijd kan de hoeveelheid adrenaline die vrijkomt wanneer we worden geconfronteerd met verandering onze hersenen in de war brengen waardoor we verandering associëren met gevoelens van wantrouwen of woede.

We moeten echter niet vergeten dat deze chemische activering juist dient om ons voor te bereiden op en te helpen omgaan met nieuwe situaties.

Alle veranderingen, zelfs de veranderingen waar je het meest bang voor bent, hebben daarom iets melancholisch in zich.

Verander als je hier de mogelijkheid voor hebt

Man die moet kiezen uit twee wegen

Schrijver, dichter en filosoof Henry David Thoreau heeft ooit een zeer specifieke uitspraak gedaan: “dingen veranderen niet, wij veranderen.” De stroom van het leven beïnvloedt ons en transformeert ons op de een of andere manier.

Hoe eerder we dit accepteren, hoe beter ons leven zal zijn. Het helpt ons namelijk om beter om te gaan met de veranderingen die we tegenkomen.

Op die manier komen we niet vast te zitten in het verleden of in de illusie van de toekomst. In plaats daarvan leren we ons eindelijk te richten op het heden.

We zijn niet dezelfde persoon als we vorig jaar waren. Ook de mensen van wie we houden zijn niet hetzelfde. Eigenlijk veranderen we allemaal de hele tijd door. Het is verbazingwekkend om te beseffen dat, ongeacht hoeveel anderen veranderen, we ze toch blijven waarderen, wat er ook gebeurt. We zouden hetzelfde met onszelf moeten doen.

Vechten tegen verandering is een zwakte

Iemands geestelijke gezondheid is afhankelijk van zijn vermogen om te evolueren en zich aan te passen aan zijn omstandigheden. Door standvastig vast te blijven houden aan modellen en primitieve schema’s, zullen we alleen maar angst verzamelen. Probeer daarom niet te vechten tegen verandering, maar er juist van te leren.

Vrouw denkt na bij zonsondergang

Wanneer we ons verzetten tegen verandering, laten we zien hoe graag we in onze comfortzone blijven, waar we onze angsten niet onder ogen hoeven te komen. Veranderen houdt in dat we onzekerheid moeten accepteren en dat dit angst bij ons zal oproepen.

Het geheim van verandering is om al je energie niet te richten op het bestrijden van het oude, maar op het bouwen van het nieuwe.

-Socrates-

Tegelijkertijd kan de angst om te veranderen betekenen dat je geen verantwoordelijkheid neemt voor je problemen. In plaats daarvan ben je geneigd om anderen de schuld tegen voor de fouten die je zelf maakt. Dit is beslist een stuk eenvoudiger dan te moeten dealen met je problemen. Het betekent echter ook dat je niet vooruitkomt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.