Terrorisme in Barcelona: als goede mensen slechte dingen overkomen

Terrorisme in Barcelona: als goede mensen slechte dingen overkomen

Laatste update: 21 mei, 2018

Als goede mensen met onrechtvaardigheid en tegenslagen te maken krijgen, verliest het leven zijn ritme en logica. Maar wat goede mensen nooit zullen verliezen is hoop.

Zelfs wanneer slechtheid hen naar beneden duwt, zal het goede hen altijd terug omhoog brengen. Er is een gouden ketting om ons allemaal heen die ons vroeg of later zal veranderen in sterkere, dappere mensen.

Ze zeggen dat terrorisme een wapen heeft dat verder gaat dan levens eisen en chaos verspreiden. Het is het inboezemen van angst bij de mensen.

Die angst geeft hen macht over hun slachtoffers. Zo zijn ze er zeker van dat de terreurdreigingen onze manier van leven veranderen en onze behoefte om ons veilig te voelen blootleggen.

“Terroristen proberen ons te manipuleren en ons gedrag te veranderen door angst, onzekerheid en polarisatie te creëren”
– Patrick J. Kennedy –

17 Augustus jongstleden ervoeren we datzelfde gevoel. Het was na twee nieuwe terroristische aanvallen in Barcelona en in Cambrils, Spanje.

Wederom werden er levens geëist. De levens van prachtige, goede mensen. Kleine kinderen. Vaders en moeders. Van grootouders, vrienden en burgers van 19 naties die een gewone namiddag doorbrachten op een van ‘s werelds prachtigste straten.

Het kwaad moest zijn gezicht weer laten zien. En ook al is het niet nieuw of uniek, ook al zijn er zoveel mensen die dagelijks sterven onder dezelfde omstandigheden over heel de wereld, het is meer dan dat.

Hoe moeten we reageren op zulke situaties? Psychologen die gespecialiseerd zijn op het gebied van terrorisme hebben een idee. Jeff Greenberg, Sheldon Solomon en Tom Pyszczynski waarschuwen ons dat deze dingen ons op een erg specifieke manier veranderen..

Man hangt gedenkteken op marktkraam

Goede mensen komen samen in slechte situaties

Tegenwoordig zijn alle sociale media gevuld met foto’s van katten. Waarom? Een grote groep twitteraars heeft samengewerkt voor één gemeenschappelijk doel: om te voorkomen dat de foto’s van slachtoffers verder werden verspreid. Laten we in plaats daarvan foto’s van katten delen, riepen ze op.

Ze wilden ook het mogelijke filteren van informatie, dat wellicht bruikbaar is voor terroristen, vertragen. En het gaat verder dan één aanval: mensen laten solidariteit zien, een prachtige betrokkenheid bij hun buren.

De burgers van Barcelona bieden mensen die het nodig hebben een plek om te verblijven, het vervoer is gratis en bedrijven droegen ook hun steentje bij.

Deze situatie helpt ons iets in te zien. Ondanks de chaos, tragedie en horror, zijn het uiteindelijk de daden van generositeit die ons verheffen. Die ons laten zien dat, meer dan dat we dachten, de wereld voornamelijk bewoond wordt door goede mensen.

Dit is precies wat experts zeggen, waaronder degenen die we hierboven noemden.

Expert aan het woord

Dokter Jeff Greenberg is een psycholoog aan de Universiteit van Arizona. Hij legt uit dat na een terroristische daad zoals deze, we een cultureel overlevingsmechanisme in gang zetten.

Er zijn weinig momenten die ons zo fragiel en kwetsbaar laten voelen als deze gebeurtenissen. Niets is zo verwoestend als het gevoel dat ons gevoel van veiligheid bedrieglijk is. Of dat terrorisme net zo willekeurig is als dat het onvoorspelbaar is.

Maar in deze contexten, ver van haat of een wraakvolle houding voeden, gebeurt er iets zeer interessants met mensen. We voelen een groter gevoel van gemeenschappelijkheid. 

En bovenal zoeken mensen naar manieren om de stabiliteit te herbouwen – en nog veel meer dan slechts het herbouwen van een afgebrokkeld gebouw.

Drie vredesduiven

Waar ze voornamelijk naar op zoek zijn is om hun emotionele stabiliteit en vertrouwen in wie ze zijn te herstellen. Een maatschappij die nog altijd in vrede en respect gelooft.

Mensen die, ook al zijn ze getroffen door een verschrikkelijk kwaad, blijven vertrouwen op de goedheid van de mensheid.

Leren om onze reactie op terrorisme te minimaliseren en te maximaliseren

Psychologen en psychiaters die gespecialiseerd zijn in de psychologie van toerisme suggereren dat we in deze situatie twee soorten reacties zouden moeten uitoefenen.

Lees verder om te zien wat deze reacties zijn.

Laten we proberen te minimaliseren…

  • Laten we proberen om onze blootstelling aan beelden van de aanslag te minimaliseren, maar niet de informatie. De meeste media zullen proberen de toegang tot de ergste beelden van de aanslag te controleren. Maar vroeg of later zullen we iets zien dat een grote impact op ons zal hebben. Dus laten we dit vermijden. Laten we foto’s van katten verspreiden
  • We moeten ook onze gedachten van haat minimaliseren. Het is daarnaast essentieel om het gevoel van angst zoveel mogelijk te minimaliseren. We kunnen terrorisme niet laten zegevieren
Robot plukt ster van tak

Laten we proberen te maximaliseren…

  • Laten we onze daden van steun en generositeit proberen te maximaliseren
  • Onze donaties. Of het nu door sociale media is of door berichten van steun of zelfs door onze aanwezigheid, door te helpen (onderdak bieden, bloed doneren..)
  • Positiviteit. We zullen niet langer slachtoffers zijn maar in plaats daarvan oprechte steun, solidariteit en gemeenschappelijkheid aanmoedigen

Helaas overkomen goede mensen ook slechte dingen. Maar er is een verschil voor mensen die begrijpen dat geweld een vorm van taal en onderdrukking is.

Ze begrijpen dat goedheid geen overgave kent en nooit opgeeft. We zullen opnieuw opkomen voor onze waarden en vrede zal de vlag zijn waar we mee zwaaien. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.