Stilte is een luxe, weet jij waarom?

Stilte is een luxe, weet jij waarom?

Laatste update: 26 april, 2018

Stilte is een luxe. Wie had ooit gedacht dat we dat zouden zeggen? Stilte is een luxe waar maar zeer weinig mensen van genieten. We kunnen alleen maar leren om te genieten van stilte als we leren te ontsnappen aan de routines die ons verhinderen om tijd voor onszelf te hebben. Deze routines leggen ons vast en maken ons bang voor eenzaamheid en totale stilte.

Onze omgeving is zo lawaaierig dat we ons hebben aangepast, waardoor we zijn gaan denken dat alleen zijn en stilte negatief zijn. Stilte kan mensen zelfs angstig maken. Om te begrijpen wat de implicaties van dit soort angst zijn, is het verstandig om onszelf bepaalde vragen te stellen.

Zonder het te beseffen, vermijden we het om op een bewuste manier stil te zijn. We zoeken naar lawaai, zelfs als we de kans hebben om er vanaf te komen. Daarom moeten we ons afvragen waarom we zo bang zijn voor stilte. Waarom voelen we ons alleen als er geen lawaai om ons heen is?

Zetten we de radio aan als we alleen zijn omdat we er niet tegen kunnen als er geen lawaai om ons heen is? Zoeken we drukke, levendige plaatsen op omdat de eenzaamheid en stilte thuis ons kwellen? Het zou zelfs nooit opkomen in de mensen die dit doen om naar yoga te gaan of om te mediteren. Het zou namelijk veel te stressvol zijn om stil te zitten en helemaal geen kik te geven!

Stilte is een luxe maar onze geest heeft stilte nodig

De waarheid is dat het bereiken van deze stilte geen gemakkelijke taak is. Een beetje stilte in onze routine brengen kan zelfs een behoorlijk gecompliceerde uitdaging zijn. Veel van onze verlangens, ambities of interesses bestaan op plekken ​​waar er lawaai is. Of het nu een extern of intern geluid is, het is als een onophoudelijke stroom van gedachten die nooit lijkt te eindigen.

Er zijn talloze studies over dit onderwerp geweest. De meeste van deze studies vergelijken de levens van mensen die in grote steden wonen met de levens van diegenen die op het platteland wonen. De verschillen zijn duizelingwekkend. Mensen die wonen of werken op plaatsen met veel lawaai en mensen die iedere nacht gaan slapen met de eindeloze drukte van de stad in hun oren, hebben meer kans op bepaalde gezondheidsproblemen. Dus stilte is een luxe geworden.

Man die op een winderige dag in de duinen zit

Problemen met de bloedsomloop, stress en angst zijn enkele van deze problemen. Als we op zoek gaan naar de belangrijkste oorzaken van deze problemen, zullen we vaak zien dat ze te wijten zijn aan het feit dat we gewoon niet stoppen en even ontspannen. Na jaren achter elkaar op dezelfde manier te hebben gehandeld, is onze automatische piloot er aan gewend geraakt om van de ene stimulus naar de andere te springen.

Stilte is niet onaangenaam en stil zijn zou ons niet nerveus moeten maken. Dit zijn slechts overtuigingen die proberen iets te rechtvaardigen dat we niet willen ervaren. Maar waar zijn we eigenlijk bang voor?

Onze geest heeft het echter nodig om af en toe stil te zijn. Want alleen dankzij de afwezigheid van lawaai kunnen onze neuronen effectief groeien. Bovendien bevrijdt het hebben van een ontspannen geest en lichaam ons van de zorgen die gewoonlijk een opeenstapeling van problemen en spanningen zijn veroorzaakt door geluiden van buitenaf. Als er lawaai is, kunnen we onszelf niet horen denken; en als dit gebeurt kunnen we simpelweg geen heldere en duidelijke geest hebben.

Stilte is een luxe: lawaai en onrust verwijderen ons van onszelf

Er is ons verteld dat ‘lawaai en rusteloosheid ons van onszelf verwijderen.’ Wie van ons maakt tijd vrij om zichzelf te leren kennen? Wie van ons besteedt dagelijks een paar minuten aan meditatie of gebed om zijn geest te kalmeren en te ontspannen? Hoeveel mensen proberen om te gaan met de gedachten die we vaak proberen te negeren? Of doen hun best om die schadelijke en verraderlijke gedachten te beheersen die zo opdringerig zijn en zo’n ongemak veroorzaken? Het is een ingewikkelde situatie. Er zijn zoveel dringende taken die we moeten afhandelen en tijd voor onszelf kan altijd worden uitgesteld tot later…

Bovendien houdt stil zijn veel meer in dan meditatie beoefenen of gewoon onze geest leeg maken. Dit is een volkomen misleide overtuiging. Het idee is om niet langer op de automatische piloot te leven en gewoon te genieten van het leven op dit moment. We hoeven niets speciaals te doen. Gewoon genieten van een goede maaltijd, de smaken waarderen en genieten van het geluid van de vogels tijdens het maken van een wandeling is al genoeg.

Eenden die vliegen bij zonsondergang

Leven we of bestaan ​​we?

Dit is waar leven om draait. Constant omgeven worden door lawaai is namelijk geen echt leven, het is gewoon bestaan. En waar bestaan ​​we voor? Om gewoon te doen wat we moeten doen, zonder er echt van te genieten. We zorgen niet voor onszelf of verwennen onszelf niet genoeg. Noch geven we onszelf het belang dat we verdienen. We worden meestal geleid door motieven, redenen en oorzaken die niet eens van onszelf zijn en die van buitenaf komen.

“Sommigen vinden stilte ondraaglijk omdat ze te veel lawaai in zichzelf hebben.”

Robert Fripp

Laten we niet weglopen voor de stilte. Waarom zouden we de televisie niet even uitzetten en een boek pakken? Waarom zouden we niet gaan sporten in het park zonder naar muziek te luisteren? In ons dagelijks leven worden we blootgesteld aan constant lawaai. Waarom blijven we overgeleverd aan de genade van dit lawaai als we eindelijk tijd voor onszelf hebben? Zijn we bang om contact te maken met onszelf en de wereld om ons heen? Waar proberen we aan te ontsnappen? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.