Schuldgevoel en zorgen zijn nutteloze emoties

Schuldgevoel en zorgen zijn nutteloze emoties

Laatste update: 13 december, 2016

Ons leven zit vaak vol schuldgevoel en zorgen, twee emoties die helemaal niets goeds aan ons leven toevoegen, maar waar we vaak veel meer belang aan hechten dan we zouden moeten.

We voelen ons vaak schuldig over de dingen die we gedaan hebben, dingen waar we niet tevreden mee zijn nu we weten welke gevolgen ze hebben veroorzaakt. Tegelijkertijd maken we ons zorgen over wat we zouden kunnen en moeten doen, vaak zelfs zo erg dat het ons ervan weerhoudt actie te ondernemen.

“Schuld ligt niet in het sentiment, maar in de toestemming.”

-Bernardus van Clairvaux-

Weet je echter wel wat je allemaal misloopt door zo veel belang te hechten aan deze twee emoties?

We weten dat we schuldgevoel en zorgen niet geheel uit de weg kunnen gaan. Het is echter wel belangrijk om je ervan bewust te zijn hoeveel energie en tijd je verspilt aan deze twee, uiteindelijk, nutteloze emoties.

Nutteloze emoties kunnen jou immobiliseren

Zowel schuldgevoel als zorgen immobiliseren jou en zorgen er tegelijkertijd voor dat je een hoop tijd verliest. Beide zorgen ervoor dat je het huidige moment misloopt. Schuldgevoel zorgt ervoor dat je tijd verliest door na te denken over iets dat al gebeurd is en helaas niet kan worden opgelost. En je zorgen maken zorgt ervoor dat je onbeweeglijk blijft, stilstaat, terwijl je nadenkt over een toekomst die nog moet komen, maar die altijd een hoop angst bij je opwekt.

Jezelf rot voelen of jezelf zorgen maken zal geen verandering brengen in iets dat al gebeurd is of iets dat nog moet komen. Waarom hechten we dan zo veel waarde aan deze twee emoties? Waarom blijven we ze zo belangrijk maken, terwijl we al lang weten dat ze niets positiefs toe kunnen voegen aan ons leven?

Iedereen wordt beïnvloed door deze twee emoties. Je kunt overal wel depressieve en pessimistische mensen vinden die zichzelf voortdurend schuldig voelen over dingen die ze in het verleden hebben gedaan en zich zorgen maken over dingen die nog geen plaats hebben gevonden.

Zorgen

Waarschijnlijk ben je zelf geen uitzondering op deze groep. Daarom is het noodzakelijk om deze emoties te kunnen identificeren, om je er bewust van te worden en te proberen hun aanwezigheid te verminderen. Op die manier kun je de gevolgen die deze emoties kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld angst, voorkomen.

Angst is een manifestatie van schuldgevoel en zorgen. Het zorgt ervoor dat je jezelf ellendig en hopeloos voelt en tegelijkertijd dat je geobsedeerd raakt door iets dat reeds gebeurd is of iets dat zou kunnen gebeuren.

Leer van het verleden, geef je toekomst een nieuwe richting

Zodra we deze emoties in onszelf geïdentificeerd hebben, zodra we ons bewust zijn van het gevoel dat ze ons geven en het gegeven dat ze niets meer voor ons kunnen doen dan ons angst bezorgen, is het tijd om te proberen een oplossing voor deze emoties te bedenken.

Schuldgevoel zou ons niet moeten kwellen, maar ons eerder bewust moeten maken van de kans om te leren van een fout die we in het verleden hebben gemaakt. Dit zal helpen ervoor te zorgen dat we niet alsmaar in dezelfde val lopen, dat we vooruitgang boeken en vooruit blijven gaan in ons leven.

Niemand is vrij van schuldgevoel. We maken namelijk allemaal weleens fouten. Denk echter niet dat dit iets negatiefs is! Helemaal niet zelfs. Fouten maken zorgt ervoor dat we betere mensen worden, zo lang we deze fouten maar zien als een kans op persoonlijke ontwikkeling, een mogelijkheid om te groeien.

Vooruit Kijken

In het geval van zorgen, levert geobsedeerd raken door wat er in de toekomst kan gebeuren ons werkelijk helemaal niets op. Pas wanneer het moment aanbreekt, moeten we in actie komen en kijken hoe de situatie zich uitpakt.

Denken over wat er zou kunnen gebeuren voordat het überhaupt gebeurt, is nutteloos. Alles kan uiteindelijk namelijk heel anders verlopen dan je in eerste instantie had verwacht. Dit kan natuurlijk zowel positief als negatief zijn. Je weet vast wel een moment te bedenken waarop de dingen niet zo verliepen als jij had gehoopt dat ze zouden verlopen.

Het verleden kan niet worden aangepast; de toekomst is nog onderweg. Daarom zouden we bereid moeten zijn om ons verleden en onze toekomst op een andere manier onder ogen te komen. Niemand zegt dat je deze gevoelens niet mag voelen, maar je kunt ervan leren.

We zijn allemaal emotionele wezens die op zo’n manier met hun gevoelens om moeten leren gaan dat we ervan kunnen profiteren. Zelfs de meest negatieve gebeurtenis kan een kans zijn om te leren en een beter mens te worden.

Sluit jezelf daarom niet af en leg ook niet te veel stress op jezelf door jezelf de schuld te geven van of je zorgen te maken over iets dat je niet kunt veranderen. Gedane zaken nemen geen keer en we zullen nooit weten wat er zal gebeuren tot het gebeurt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.