Praten met vreemden en hoe het ons minder geremd maakt

Praten met vreemden en hoe het ons minder geremd maakt

Laatste update: 28 oktober, 2021

Soms voel je je minder geremd tijdens het praten met vreemden dan wanneer je met vrienden of familieleden praat. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat vreemden je zien zoals je bent. Ze idealiseren je niet en praten zichzelf geen leugens aan over jou. Dit geeft een heel bevrijdend gevoel wanneer we ons proberen uit te drukken of in verhouding te brengen met een ander.

De Canadese onderzoeker John Helliwell bevestigt dat praten met vreemden erg bevredigend is. Het verhoogt de hoeveelheid geluk en tevredenheid die je ervaart. Om specifiek te zijn: praten met vreemden verhoogt ons zelfvertrouwen omdat het als een handeling uit nederigheid en vriendelijkheid gezien wordt.

Ja, we kennen allemaal het zinnetje, “niet met vreemden praten, hè!” nog wel uit onze jeugd. Dit was tot een zekere leeftijd heel logisch. Volwassenen vertelden je dit zodat je gevaar kon vermijden. Echter, volgens een studie gepubliceerd in de Journal of the Mental Health Environment produceert een gesprek met een vreemde een gevoel dat vergelijkbaar is met dat van welzijn.

Praten met vreemden verloopt vaak makkelijker

Nog een andere studie, gepubliceerd in Psychological Science, constateert iets heel interessants. Kinderen vanaf de leeftijd van drie jaar kunnen zelf betrouwbare mensen van onbetrouwbare mensen onderscheiden. Ze kunnen herkennen op wie ze wel en op wie ze niet moeten afstappen. Vanaf de leeftijd van zeven, kunnen ze dit in principe al met dezelfde nauwkeurigheid doen als volwassenen.

Zoals we kunnen zien, kent praten met vreemden verschillende positieve psychologische effecten. Deze verschillen van de effecten die we ondervinden wanneer we met mensen omgaan binnen onze eigen sociale cirkel. Laten we dit eens van wat dichterbij bekijken.

“Gerechtigheid is onpartijdigheid. Alleen vreemden zijn onpartijdig.”

-George Bernard Shaw-

Praten met vreemden maakt ons productiever

Sheen S. Levine, een professor aan de Singapore Management University, constateert dat één van de dingen die bedrijven vaak een concurrerend randje geeft niet alleen de verzameling van kennis is. Het is ook het gebruik van performatieve connecties. Daarbij draait het om het volgende: spontane communicatie tussen collega’s die elkaar helemaal niet kennen. Hierbij wordt belangrijke kennis gedeeld zonder dat hier iets voor in ruil verwacht wordt.

Volgens Elizabeth Dunn, een psycholoog bij de University of British Colombia, verbetert het praten met vreemden ons subjectief welzijn. Dit is direct van invloed op onze productiviteit. Wanneer we tegen vreemden praten en zij naar ons luisteren, draagt dit bij aan de versterking van onze identiteit. Hierdoor voelen we ons alsof we een waardevolle bijdrage kunnen leveren: dat iemand oplet en ons waardeert.

“Alles zal geproduceerd worden in grotere aantallen, met betere kwaliteit en met meer gemak wanneer elke man een enkel vak uitvoert die overeenkomt met zijn gaves. Dit moet hij op het juiste moment doen zonder zich met andermans zaken te bemoeien.”

Plato

We praten liever met vreemden omdat zij niks van ons verwachten

We praten waarschijnlijk liever met vreemden omdat zij ons zien zoals we zijn, niet hoe zij graag willen dat wij zijn. Praten met mensen waar we al een persoonlijke relatie mee hebben beïnvloedt onze emotionele staat — op een goeie manier als het om een gezonde relatie gaat. Dan nog is het zo dat om onze gevoelens van irritatie en woede te beheersen, praten met vreemden effectiever is.

De meesten van ons gedragen zich op één van twee manieren in een slechte bui. We halen uit naar anderen binnen onze sociale cirkel omdat we weten waar we mee weg kunnen komen. Het alternatief is dat wanneer we praten met vreemden, bijvoorbeeld iemand die we op straat tegen komen, we ons vriendelijker en beleefder gedragen.

Twee mensen met hun honden op een brug

Emotionele schakelaar

Een CBS News artikel genaamd Talking To Strangers Can Boost Your Happiness Level (Praten met Vreemden kan je Geluksniveau Verhogen) inspireerde de University of British Colombia professor Elizabeth Dunn om een experiment hierover uit te voeren. Zij kwam erachter dat wanneer mensen met vreemden praten, ze zich een stuk aangenamer gedragen dan dat ze rondom mensen doen waar ze zich op hun gemak bij voelen. Dit droeg bij aan het verbeteren of bekrachtigen van hun emotionele staat. Ook voelden ze zich hierdoor deel van een gemeenschap.

Praten met vreemden dient dus als een emotionele schakelaar. Het helpt ons emotionele afstand te bewaren waardoor we onze gevoelens beter kunnen reguleren. Daardoor kunnen we vervolgens de situatie weer vanuit een ander perspectief bekijken.

Zoals we kunnen zien heeft het praten met vreemden een aantal psychologische gezondheidsvoordelen. Niet alleen geeft het ons het gevoel dat we sociaal diepgeworteld zijn, maar we voelen ons er beter en waardevoller door. Het geeft ons ook een goede kans om onze sociale vaardigheden te verbeteren, de verbintenis met anderen aan te gaan en geeft ons het gevoel dat we deel uitmaken van de gemeenschap.

“Vrienden zijn die rare wezens die ons vragen hoe het met ons gaat en wachten op ons antwoord.”

-Ed Cunningham-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.