Partnerkeuze, hoe kiezen we een partner?

Partnerkeuze, hoe kiezen we een partner?

Laatste update: 28 oktober, 2017

Er zijn slechts weinig ervaringen in het leven zo vervullend en hartverwarmend als geliefd worden door je partner. Aan de andere kant, kan een gebrek aan affectie enorm veel leed veroorzaken. Deze afwezigheid van liefde is zelfs de oorsprong van veel mentale problemen.

In het begin van een relatie kun je je gevoelens nauwelijks inhouden. Het leven krijgt een speciale betekenis en je hebt de motivatie en het vertrouwen om alles aan te kunnen wat het leven voor je voeten gooit. Maar het blijft niet zo rooskleurig, en op een gegeven moment zullen zich conflicten voordoen, en begin je je bewust te worden van de keuze die je gemaakt hebt.

“Liefde is niet naar elkaar kijken; het is samen dezelfde kant op kijken.”

-Antoine de Saint-Exupéry-

Partnerkeuze lijkt een spontaan proces. Naarmate de tijd voorbijgaat begin je je echter af te vragen of je je wel overal van bewust was toen je de keuze maakte. Niemand wil het bij het verkeerde eind hebben als het aankomt op partnerkeuze, veel mensen raken uiteindelijk echter teleurgesteld over hun keuze als blijkt dat hun partner toch niet zo ideaal is als hij in eerste instantie leek.

Het idealiseren van je partner

We kunnen met zekerheid zeggen dat mensen, wanneer ze een partner kiezen, in de meeste gevallen onbewust ontzettend hoge verwachtingen hebben. De partner moet aan al deze verwachtingen voldoen, zelfs al zijn veel van deze verwachtingen niet realistisch. Mensen negeren vaak de wat minder romantische aspecten, zoals de verschillen tussen elkaar, de verplichtingen die de relatie met zich meebrengt, en de moeilijkheden die relatieproblemen omvatten.

Gezicht Van Een Vrouw Getoond Bovenop Een Vijver

Diep vanbinnen hoop je dat de ander in al jouw behoeften zal voorzien, hier kun je niets aan doen, dit is het gevolg van verschillende onderbewuste mechanismen. Je projecteert je behoeften en onvervulde verlangens op de partner en verwacht dat hij al je problemen voor je zal oplossen. Iedereen ontkent dit natuurlijk, maar iedereen doet het.

Als we een lijst zouden maken van wat mensen zoeken in een partner, dan zouden we wel even bezig zijn. We willen dat onze partner verantwoordelijk, hardwerkend, vriendelijk, gezond, respectvol, tolerant, steunend, goedgehumeurd en aantrekkelijk is. We zouden eindeloos door kunnen gaan, maar je begrijpt vast wat we bedoelen. De vraag is, waarom, als we zo duidelijk weten waar we naar op zoek zijn, maken we alsnog de verkeerde keuze?

De mentale context is belangrijk bij partnerkeuze

Het is belangrijk om te overwegen hoe het geestelijk met jou gesteld was toen je de keuze maakte. Mensen die emotioneel minder intelligent zijn, zijn geneigd om de deugden van de andere persoon te overdrijven, wat een emotioneel risico inhoudt. Deze houding komt voort uit slecht gestuurde behoeften en een intolerantie voor eenzaamheid, wat betekent dat de poging om een band met de andere persoon te vormen al vanaf het begin mislukt is.

Over het algemeen heeft het proces van partnerkeuze zijn oorsprong in een stel onderbewuste emoties die zijn afgeleid van onze relatie met onze ouders, vooral gedurende de kindertijd, alsook de relatie tussen onze ouders. Dit is bepalend voor onze mentale structuur en ons mentaal functioneren.

Schim Van Een Man In Het Bos

Ons hele leven wordt gemarkeerd door deze eerste banden. Ouders die hun kinderen aanmoedigen om een sterk vermogen te ontwikkelen om na te denken, door te zetten en te leren brengen emotioneel gezondere kinderen groot.

Kinderen die daarentegen worden opgevoed door ouders die hun zoektocht naar kennis, nieuwsgierigheid en creativiteit verbieden of belemmeren, brengen in hun volwassen leven banden tot stand die gebaseerd zijn op angst, gelieg, jaloezie en haat. Wat voor ouders had jij? Hoe was hun relatie met elkaar? De antwoorden op deze vragen kunnen je clues geven over je partnerkeuze.

De invloed van ervaring op partnerkeuze

Het is het waard om op te merken dat er zich tegenwoordig nieuwe vormen van relaties en liefde aan het ontwikkelen zijn. Trends bestaan echter niet in het onderbewuste. Bij mensen heeft het overlevingsinstinct altijd voorrang op al het andere. Het zoekt en verlangt, streeft naar eenheid, brengt leven voort, en voorziet ons van de omstandigheden om te creëren en op te bouwen.

Als het aankomt op levenservaring, zal het verleden altijd als het heden worden beschouwd door het onderbewuste. Wat we tevens uit onze ervaringen kunnen afleiden is dat mensen banden tot stand brengen op basis van de soort hechting die zij vanaf hun geboorte hadden met hun ouders.

Stel Staat Met Hun Voeten In Het Water

Deze relaties worden tevens beïnvloed door hoe intens de ervaring is en door de typen instincten, zowel levens- als doodsinstincten, die overheersen in elk persoon.

Deze combinatie van factoren zullen bepalen tot wie jij je aantgetrokken voelt. Hoe beter je de relaties die je gedurende je eerste levensjaren had kent en begrijpt, hoe vrijer en gezonder je huidige relaties zullen zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.