Tien onvergetelijke citaten van Milan Kundera

Tien onvergetelijke citaten van Milan Kundera
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 15 april, 2018

Alle citaten van Milan Kundera zijn kunstwerken. De meeste maken deel uit van zijn prachtige en uitgebreide literaire werk. Niet alleen bevatten zijn romans prachtige plots, ze bevatten ook een diepgaande reflectie op de wereld en de moderne mens.

Milan Kundera werd in 1929 in Tsjechoslowakije geboren. In 1975 verhuisde hij echter naar Frankrijk en in 1981 nam hij de Franse nationaliteit aan. Ondanks het feit dat hij in zijn latere jaren niet meer in zijn vaderland woonde, gaat veel van zijn werk over het leven in Tsjechoslowakije.

Zijn werk geeft blijk van een intelligente schrijver met het vermogen om in het labyrint van het menselijke onderbewustzijn te duiken. Al jaren verwachten mensen dat hij de Nobelprijs voor Literatuur zal winnen vanwege de kwaliteit van zijn schrijven. Hier presenteren we een interessante (hoewel onvolledige) selectie van enkele van zijn beste citaten.

“Hoe zwaarder de last, hoe dichter onze levens bij de aarde komen, hoe reëler en waarachtiger ze worden.”

-Milan Kundera-

Een van de onvergetelijke citaten van Milan Kundera

Deze denker is niet alleen een geweldige schrijver. Hij heeft bewezen een groot filosoof van onze tijd te zijn. Zijn visie op de wereld is zeer realistisch en tegelijkertijd diep ontroerend. Een van zijn grote deugden is weten hoe je onbewuste motivatie vastlegt.

Dit is precies wat veel van zijn citaten weerspiegelen – een grondig begrip van de mens. Dat idee is vastgelegd in deze interessante tekst over onze obsessie voor orde:

“Ons verlangen naar orde probeert de mensenwereld in het koninkrijk van het anorganische te veranderen, waarin alles vooruitgaat en opereert onder een onpersoonlijke orde. Verlangen naar orde is, tegelijkertijd, een verlangen naar de dood. Omdat het leven een permanente verandering van orde is. ‘

Man op de top van een berg

Macht en de wereld

Bijna al het Tsjechoslowaakse werk van Kundera wordt gekenmerkt door thema’s over macht. Hij is zeer kritisch over macht en de moraal ervan. In dit citaat, bijvoorbeeld:

“Want in deze wereld wordt alles van tevoren vergeven en daarom is alles cynisch toegestaan.”

Kundera leefde onder het Sovjetregime. Beperkingen die door het regime werden opgelegd aan gedachten en meningsuiting, hadden een grote invloed op hem. Een ander citaat van Milan Kundera luidt:

“Eén verboden boek in jouw land betekent oneindig veel meer dan de miljarden woorden die onze universiteiten uitspuwen.”

Hij heeft gelijk. Het geheim van wat macht wil bevorderen ligt in de dingen die het verbiedt.

Hetzelfde is waar in dit citaat: “De strijd van de mens tegen de macht is de strijd van het geheugen tegen vergeten.” Macht reproduceert menselijke ondeugd en gemeenheid. Elke machtsfiguur probeert iedereen te laten geloven dat het allemaal bij hem of haar begint. Maar vaak genoeg herhaalt de geschiedenis zich gewoon. Geheugen is het enige dat de cyclus doorbreekt.

Liefde en angst

Liefde is een van de thema’s die aanwezig zijn in al het werk van deze auteur. In De ondraaglijke lichtheid van het bestaan relateert hij het aan een gelukkig toeval. In dit boek schrijft hij:

“Als een liefde onvergetelijk wil zijn, moeten de gelukkige toevalligheden er onmiddellijk naartoe fladderen als vogels naar de schouders van Franciscus van Assisi.”

Veel citaten van Milan Kundera behandelen ook onverschilligheid en vergeten. Het volgende citaat bespreekt het onderwerp op een prachtig poëtische manier:

“In de zonsondergang van de ontbinding wordt alles verlicht door de aura van nostalgie.”

Als iemand, of iets, niet meer bij je is, is de realiteit bedekt met een suggestieve en magische sluier.

Meisje achter beslagen raam

 Angst en de anderen

“De bron van angst is in de toekomst, en een persoon bevrijd van de toekomst heeft niets te vrezen.”

De belangrijkste oorzaak van angst is hetgeen nog niet is voorgekomen. De mogelijkheid dat het kan gebeuren, laat angst toe in ons leven. In werkelijkheid vrezen we echter eerder de producten van onze verbeelding dan het echte leven.

Wanneer we geconfronteerd worden met de wereld, ervaren we altijd een breuk, een verdeeldheid, een vreemdheid. Kundera verwoordt het zo:

“We zullen nooit weten waarom we elkaar irriteren, wat het is dat ons vriendelijk maakt, of belachelijk. Ons eigen beeld is ons grootste mysterie.”

Begrip en kwetsbaarheid

Veel citaten van Kundera hebben het over kwetsbaarheid en mededogen. In feite hebben dieren een bevoorrechte plaats in zijn schrijven. Zowel om wat ze zijn, als om wat ze vertegenwoordigen.

“De ware morele test van de mensheid, haar fundamentele test, bestaat uit haar houding ten opzichte van degenen die eraan zijn overgeleverd – dieren.”

Compassie tussen mensen impliceert ook lijden. Dit citaat maakt het heel duidelijk:

“Want er is niets zo zwaar als mededogen. Zelfs de eigen pijn weegt niet zo zwaar als de pijn die men voelt bij iemand, voor iemand, een pijn die wordt versterkt door de verbeelding en die wordt verlengd met honderd echo’s.”

Met andere woorden, soms doet het meer pijn om een ​​geliefde te zien lijden dan om zelf te lijden.

Mensen die elkaar innig omhelzen

Tot slot, deze citaten van Kundera zijn slechts een klein onderdeel van zijn prachtige werk. Het is niet voor niets dat hij een van de meest bewonderde hedendaagse schrijvers ter wereld is. Hij wist, in tegenstelling tot zovelen, de essentie van onze tijd te vangen. En vervolgens drukte hij het op een prachtige en verbazingwekkende manier uit in zijn schrijven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.