Mindfulness in de sport: hoe beïnvloedt het de atleten?

Mindfulness in de sport verwijst naar een reeks technieken waar sportbeoefenaars veel baat bij kunnen hebben.
Mindfulness in de sport: hoe beïnvloedt het de atleten?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 10 februari, 2024

Pelé is één van de beroemdste voetballers in de geschiedenis. Voor hem is één ding duidelijk. Want volgens hem “draait alles rond de praktijk.” Dan zou het logisch zijn te denken dat dit ook van toepassing is op mindfulness in de sport. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt.

Jonathan García-Allen is een sportcoach en psycholoog. Volgens hem heeft een belangrijk aantal professionele atleten ervoor gekozen om mindfulness in de sport toe te passen. Ze hebben de voorkeur gegeven aan mindfulness in plaats van cognitieve gedragstherapie te gebruiken, die tegenwoordig zo populair zijn. Waar gaat dit allemaal over?

Wat is mindfulness en hoe wordt het in de sport toegepast?

Mindfulness is een techniek die gebaseerd is op het richten van al jouw aandacht op wat je op het huidige moment aan het doen bent. Je doet dit zonder te oordelen en met zo weinig mogelijk filters. Het doel is om je geest methoden aan te leren zodat hij gedachten, emoties, reacties en houdingen kan sturen die in verschillende situaties kunnen optreden. Op die manier probeert mindfulness door middel van positieve houdingen, zelfkennis en vrijheid het bewustzijn te verbeteren.

Het is duidelijk dat deze methode ideaal is om in de sport toe te passen. Want tenslotte vereisen een trainingssessie, een wedstrijd of een confrontatie volledige concentratie om een uitstekende prestatie te leveren.

Mindfulness in de sport

Mindfulness brengt je in een toestand die bekend is als de “flow.” Heb je ooit het gevoel gehad dat je zo gefocust was op een activiteit dat het net leek alsof je aan het zweven was terwijl je het deed? Wel, dat is precies waar atleten tijdens de belangrijkste momenten van hun wedstrijden naar streven. En door middel van deze techniek kunnen ze hierin slagen.

“Als je geen vertrouwen hebt, dan zal je altijd een manier vinden om niet te winnen.”
-Carl Lewis-

Hoe heeft mindfulness in de sport een invloed op mensen?

Uit wat we tot nu toe gezien hebben, kunnen we tot de conclusie komen dat mindfulness voor alle soorten profielen doeltreffend is. Het is dus logisch te denken dat atleten geen uitzondering zijn. Ook zij kunnen profiteren van de voordelen en de positieve effecten van deze techniek. Hoe denk je dat mindfulness een invloed heeft op atleten?

  • Mindfulness is een doeltreffende techniek om het motivatieniveau van een atleet te verhogen. Uiteraard zal dit essentieel zijn om de beste prestatie te leveren.
  • Ook het niveau van activatie is voor elk individu van cruciaal belang. Hoe meer gefocust en actiever een atleet is, hoe doeltreffender hij in zijn opdracht zal zijn.
  • Deze techniek helpt ook om de optimale stressniveaus op te wekken. In dit soort situatie moeten we stress niet beschouwen als iets negatief. Want het is duidelijk dat je tijdens een wedstrijd stress nodig hebt. En dat is waar mindfulness een rol speelt. Het versterkt de stress om het beste niveau te behalen. Dit zal de bekwaamheid van een atleet verhogen.
  • We willen ook vermelden dat deze techniek erin slaagt om de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van een individu te vergroten. Het is logisch dat het essentieel is voor een goede wedstrijd dat een atleet volledig op zijn vermogens vertrouwt.
  • Bovendien is mindfulness erg nuttig wat betreft het interpreteren van succes en falen. Een atleet kan misschien zijn carrière beëindigen wanneer hij geen succes meer heeft. Dan kan het gebeuren dat hij voortdurend een gevoel van mislukking ervaart. Maar met een verstandige en evenwichtige kijk op de dingen zal zijn oordeel een punt van samenhangend gezond verstand bereiken.
  • Deze methode werkt ook als een doeltreffend hulpmiddel om een team van atleten te verenigen. Want mindfulness kan een optimale groepssfeer laten ontstaan. Dit zal positieve effecten hebben op de interpersoonlijke relaties binnen een groep mensen.

Mindfulness in de sport als een beheerder van emoties

Zoals je kan zien, kan mindfulness die op de goede manier wordt toegepast, een erg doeltreffende techniek in de sport zijn. Het laat het vertrouwen bij de atleten tot uiting komen zodat ze een optimaal prestatieniveau halen. Op die manier aanvaarden mensen hun emoties en gedachten. Ze besturen ze op natuurlijke wijze en hebben de behoefte niet om ze te veranderen of te verwijderen.

Deze techniek probeert zelfkennis en een toestand van emotionele sturing te verwezenlijken. Dit zal een doeltreffende beheersing mogelijk maken en niet een verwijdering. Zo komen we in “de flow.” Het is het moment waarop alles vloeiend begint te gaan en in volmaakte harmonie lijkt. Het is een toestand waarin de activiteiten die je uitvoert, precies helemaal geen inspanning nodig lijken te hebben.

Mindfulness in de sport

Bovendien is dit de sleutel: het bereiken van een toestand van krachtige aanvaarding in het huidige moment. Mensen laten zich meeslepen en genieten van het moment in het heden, in plaats van erover te denken en te proberen om alles onder controle te hebben. Dit gedrag vergroot de concentratie, houdt negatieve gedachten op afstand en maakt grotere sportprestaties mogelijk.

En dat is hoe we weten dat mindfulness in de sport een heel nuttige en doeltreffende techniek kan zijn om de prestatie van atleten te verhogen. Want je bevindt je in een toestand van emotioneel evenwicht waarin alles zonder inspanning stroomt. Je brengt het beste uit jezelf tot uiting. Dit zal niet alleen een uitdaging zijn maar ook een toestand waarvan je ook kan genieten.

“Mijn kracht is dat ik evenwichtiger en rustiger ben dan de meeste andere renners.”
-Miguel Indurain-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.