Migraine en dopamine: een pijnlijke relatie

Migraine en dopamine: een pijnlijke relatie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 19 augustus, 2023

Hoewel niet iedereen dit weet, zijn migraine en dopamine direct met elkaar verbonden. Wanneer iemand last heeft van migraine, doet er zich een aantal veranderingen voor in zijn hersenen. Een van die veranderingen heeft invloed op de neurotransmitter dopamine.

Wetenschappers hebben dan ook waargenomen dat wanneer iemand een lager dopaminegehalte heeft, hij vaak last heeft van overgevoeligheid. Met andere woorden, hij ervaart pijn door fel licht of harde geluiden.

Tot nog niet zo lang geleden twijfelde men nog enigszins over de relatie tussen migraine en dopamine. Pas ongeveer een jaar geleden publiceerde Alex DaSilva, een professor aan de Universiteit van Michigan, een artikel in het tijdschrift Neurology waarin dit complexe proces werd beschreven.

Dankzij nieuwe diagnosetechnieken en verbeteringen op het gebied van positronemissietomografie (PET) hebben we een nauwkeurig en gedetailleerd beeld kunnen krijgen van elke verandering die ons brein ondergaat tijdens een migraine.

Sterker nog, iedereen die er last van heeft, weet dat migraine gepaard gaat met zowel terugkerende aspecten als vermoeiende aspecten. In sommige gevallen is een geur, aanraking, geluid of zelfs de reflectie van de zon al voldoende om direct intense pijn te veroorzaken.

Deze toestand wordt door buitenstaanders vaak niet zo goed begrepen. Als je zelf nog nooit een migraine hebt gehad, is het moeilijk om te begrijpen waarom een ​​schemerige kamer verlichting biedt of waarom het onmogelijk is om productief te zijn.

Dingen zoals pijnstillers of een paar uur rust zijn niet genoeg om de pijn te verlichten. Een migraine veroorzaakt veel veranderingen in de hersenen die het anders maken dan een simpele hoofdpijn. Laten we deze veranderingen eens analyseren.

En afgeschermd door gordijnen van de afschuwelijke gloed van de dag; Ze zucht voor altijd op haar zwaarmoedige bed; Pijn aan haar zijde, en een schrille pijn in haar hoofd.

-Alexander Pope-

Hersenen waar bliksem inslaat

Migraine en dopamine: een pijnlijke relatie

De Griekse mythologie vertelt ons dat Zeus lange tijd vreselijke hoofdpijn had. Hephaestus verlichtte zijn lijden door zijn schedel te openen met een bijl. Toen kwam Athena, de godin van de kennis, uit zijn schedel.

Aretaeus van Cappadocië, en later Galen, gebruikte deze metafoor om te definiëren wat zij heterochronie noemden, een intense en verwoestende hoofdpijn. Later, in de 17e eeuw, noemde neuroloog Thomas Willis het migraine.

Er is een gegeven dat we niet kunnen negeren. Migraine treft bijna 15% van de bevolking. Bovendien is het volgens het Institute of Health and Biomedical Innovation van de Queensland-universiteit van technologie genetisch bepaald of je er vatbaar voor bent of niet.

Het is daarom zeer waarschijnlijk dat de kinderen van mensen die aan migraine lijden er in de toekomst zelf ook last van zullen krijgen.

Het is dan ook belangrijk om deze toestand verder te onderzoeken om het te voorkomen en effectiever te kunnen behandelen. Om dat te doen, is het ongetwijfeld een goede eerste stap om iets meer te weten te komen over de relatie tussen migraine en dopamine. Laten we daarom eens kijken naar waar deze relatie uit bestaat.

Dopamine en de functie ervan in de hersenen

Dopamine is een van de belangrijkste neurotransmitters in onze hersenen. Het is essentieel voor veel motorische en cognitieve processen.

Bovendien toont een studie in het tijdschrift Nature Neuroscience van de Charité – Universitätsmedizin Berlin dat de hoeveelheid dopamine in de amygdala kan bepalen of je nerveuzer of rustiger bent.

Om de relatie tussen migraine en dopamine te begrijpen, is het tegelijkertijd van belang te weten aan welke functies deze chemische stof bijdraagt:

Neuronen in de hersenen

Bij mensen met migraine is er sprake van fluctuaties in het dopaminegehalte

Professor DaSilva deed de volgende ontdekkingen na het uitvoeren van een reeks tests op een grote groep mensen die aan deze aandoening lijdt:

  • Uit de scans bleek dat er tijdens een migraine-aanval een lager gehalte dopamine in de hersenen aanwezig is. Dit creëert overgevoeligheid. Met andere woorden, stimuli zoals licht, geluiden, geuren, of zelfs een zachte aanraking op de huid kunnen al pijnlijk zijn.
  • Wanneer iemand tijdens een migraine-aanval iets warms tegen zijn lichaam aanhoudt, neemt zijn dopaminegehalte echter juist toe. Deze toename van dopamine veroorzaakt andere symptomen zoals duizeligheid en braken.

Dit alles zorgt ervoor dat experts zich afvragen of migraine gerelateerd is aan een probleem met dopaminefluctuaties. Er zijn momenten waarop het dopaminegehalte afneemt en andere momenten waarop het juist toeneemt. Dit gebeurt wanneer er bepaalde stimuli aanwezig zijn, zoals warmte.

Een lepel kefir

Voedingsmiddelen die tyrosine bevatten en hun relatie met migraine en dopamine

Tyrosine is een niet-essentieel aminozuur dat dient als een voorloper voor de productie van adrenaline en dopamine. Hierdoor is het voor mensen die last hebben van migraine belangrijk om hun consumptie van voedingsmiddelen die tyrosine bevatten te reguleren.

In plaats van voedsel dat tyrosine bevat volledig uit hun dieet te verwijderen, is het echter verstandiger om hun consumptie ervan simpelweg te matigen.

Rekening houdend met het feit dat deze aandoening duidelijke fluctuaties in het dopaminegehalte veroorzaakt, is het noodzakelijk om een zeer hoog of laag gehalte te vermijden. Balans is de sleutel. Het is daarom handig om te weten welk voedsel het meeste tyrosine bevat:

  • Rundvlees, kip, varkensvlees en lam.
  • Zalm, zeeduivel en kabeljauw.
  • Zuivelproducten.
  • Eieren.
  • Sojadranken.

Kortom, er is een duidelijk verband tussen migraine en dopamine. Het is echter goed om te weten dat wetenschappers momenteel nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen om de productie van dopamine te reguleren. Dit zal ze helpen om vroeg of laat een effectieve behandeling te ontwikkelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.