Je emoties uitdrukken: hoe doe je dat op een goede manier?

Je emoties uitdrukken: hoe doe je dat op een goede manier?
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 25 september, 2022

Als je je gelukkig voelt, dan is het gemakkelijk om te glimlachen en anderen te tonen dat je in een positieve stemming bent. Maar wanneer je ernstig bent, dan wordt de interpretatie veel subjectiever. Denken anderen dat je moe bent? Verdrietig? Geërgerd? Dat is de reden dat het zo belangrijk is dat je leert om je emoties uitdrukken op de beste manier.

Een stem geven aan je gevoelens geeft anderen de mogelijkheid om empathie voor jou te voelen. Dit zorgt er ook voor dat ze je beter kunnen leren kennen. Bovendien helpt het hen om te weten wat ze moeten doen. Het voorkomt ook misverstanden of woede. Je emoties uitdrukken helpt je om moeilijke situaties aan te pakken en verbetert je zelfkennis. Hier zijn enkele belangrijke adviezen die je kunnen helpen.

Je emoties uitdrukken: hoe doe jij dat?

Ga op zoek naar de oorsprong

Bundels van gewaarwordingen en gevoelens in woorden omzetten is ingewikkeld. Vaak zijn we ons niet bewust van wat aanvankelijk onze slechte stemming veroorzaakt heeft. Dus moeten we om te beginnen onszelf de vraag stellen wat er gebeurd is dat ons humeur zo heeft beïnvloed. Wat heeft ervoor gezorgd dat we ons zo voelen?

Probeer je enkele minuten te ontspannen. Maak je hoofd leeg zodat je kan herkennen wat de oorzaak is van deze verandering in je gemoedstoestand. Ontdek wat de aanleiding is dat je al deze emoties ervaart. Sluit je ogen als je denkt dat het kan helpen, en denk na. Wat is de oorzaak dat je verrassing, vreugde, afkeer, minachting of angst voelt?

Vrouw die verdrietig is

Breid je emotionele woordenschat uit

Je zegt misschien gewoon “ik voel me slecht” of “ik voel me goed.” Dat is beter dan niets. Maar het helpt niet veel om je emoties uit te drukken. Probeer om specifieker te zijn. Wees nauwkeurig in het gebruik van de woorden om te benoemen wat je voelt. Hoe concreter je bent, hoe beter je zal begrijpen wat je voelt.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je kwaad op je baas bent omdat hij jou tegenover je collega’s in een slecht daglicht gesteld heeft. Wanneer je het aan een andere persoon vertelt, kan je woorden gebruiken als “beschaamd,” “machteloos,” “geërgerd,” “kwaad” of “vernederd.” Dit zal het voor de andere persoon gemakkelijker maken om je te begrijpen en om te weten hoe hij je kan helpen.

Maak ook gebruik van emotionele werkwoorden. Dit zijn enkele voorbeelden: “ik merk,” “ik neem waar,” of “ik voel,” in plaats van “ik denk,” “naar mijn mening” of “ik geloof.” Want het laatste werkwoord verwijst niet naar je innerlijke toestand maar naar je geestelijke verwerking.

“Proberen niet aan je gevoelens te denken” werkt niet

Stel je voor dat je partner het niet leuk vindt dat iemand zijn haar aanraakt. Elke keer dat je het doet, breng je hem in een slecht humeur. Als hij je niet vertelt dat hij het niet leuk vindt, dan is het normaal dat jij het zal blijven doen. Voor jou is het een gebaar van genegenheid maar hij voelt ergernis. Uiteindelijk zal iets het evenwicht overschrijden en je partner zal ontploffen. Jij zal dan niet begrijpen waarom.

Je zal denken dat hij overdrijft. Bovendien zal je de oorzaak van hun ongemak toeschrijven aan een andere situatie. De gevolgen zullen dus niet verwacht zijn. Zijn angst, woede en ergernis zullen zich dan tegen jou keren. We zien in dit voorbeeld dat stilzwijgen niet de beste keuze is. Proberen er niet aan te denken en het vermijden laat ons ongemak en de rusteloosheid van de mensen rond ons alleen maar langer duren. Het kan zelfs tot conflicten leiden.

Communiceer je gevoelens en niet je gedachten

Wanneer we gevoelens willen uitdrukken, gebruiken we het werkwoord “voelen.” Als we gedachten overbrengen, dan gebruiken we de woorden “voelen dat.” Het verschil is subtiel en bevindt zich in het al of niet toevoegen van het woord “dat.” We geven een voorbeeld. “Ik voel me bang” (gevoel) of “ik voel dat angst me verlamt” (gedachte) zijn twee verschillende manieren om je emoties uit te drukken, maar die brengen een verschillende boodschap over.

In dit laatste geval rationaliseren we een emotie of hoe we op een situatie moeten reageren. Het betekent dat we de gebeurtenis die aan de oorsprong ligt van onze gevoelens, al op een cognitieve manier verwerkt hebben. We leggen dan niet langer de effecten uit die een situatie op ons heeft, maar de mogelijke gevolgen.

Je emoties uitdrukken

Neem emotionele verantwoordelijkheid

Als je jezelf begint te verklaren met “jij geeft me het gevoel,” dan beschuldig je niet alleen de ander, maar je geeft hen ook de macht over je gevoelens. De verantwoordelijkheid voor je gevoelens is persoonlijk. Je kan het niet aan anderen geven. Want die verantwoordelijkheid naar anderen toeschuiven is niet alleen niet ethisch. Het is ook niet echt mogelijk. Bovendien kan dit problemen creëren met de mensen om je heen.

Spreek vrijuit

Hoe voel je je nadat je iets hebt uitgesproken waarover je al heel lang aan het piekeren bent? Alsof iets vrijgemaakt is, toch? Spreken is therapeutisch en verlossend. Talrijke studies hebben aangetoond dat de mensen die proberen te vermijden om te communiceren hoe ze zich voelen, een groter risico hebben om kanker te krijgen (Chapman, Fiscella &Kawachi 2013).

We zijn menselijke wezens. We kunnen het dus niet laten emoties te voelen. Want het ligt in onze aard. De beste manier om onszelf te respecteren is om te leren hoe we met onze emoties kunnen leven. Aanvaard ze en probeer ze te begrijpen.

Als je één keer probeert je emoties uit te drukken, dan zal het de volgende keer gemakkelijker zijn. Uiteindelijk zal het iets normaals en een dagelijkse gewoonte worden. Als je hierin slaagt, dan zal je een groot emotioneel voordeel op anderen hebben.

Je emoties uitdrukken zal de kwaliteit van je relaties verhogen. Niet alleen met anderen, maar ook met jezelf.

Man zoent vrouw

Je emoties uitdrukken op een gezonde manier

Wanneer we hardop uitdrukken wat we voelen, dan kan de intensiteit van het ongemak dat de emotie veroorzaakt dalen. Dit komt omdat door onze gevoelens een stem te geven de activiteit van onze amygdala vermindert. Dit zal op zijn beurt de emotionele reactie laten verminderen (Lieberman e.a, 2007).

Weten hoe je je emoties kan uitdrukken, verhoogt ook je psychologische kracht en je vermogen om de confrontatie met moeilijke momenten en situaties aan te gaan (Kross e.a, 2009). Het bereidt jou mentaal voor zodat je weet hoe je op vreemde gebeurtenissen moet reageren.

Het is geen eenvoudige opdracht. Maar wanneer je tijd investeert in je emoties uitdrukken, dan zal dit de kwaliteit van je interpersoonlijke relaties verbeteren. Het is een inspanning die onafgebroken introspectief werk en een volledige aanvaarding van jezelf vereist.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Barrett, L. F., Mesquita, B., Ochsner, K. N., & Gross, J. J. (2007). The experience of emotion. Annual review of psychology58, 373.
  • Lieberman, M. D., Eisenberger, N. I., Crockett, M. J., Tom, S. M., Pfeifer, J. H., & Way, B. M. (2007). Affect labeling disrupts amygdala activity in response to affective stimuli. Psychological Science18(5), 421-428.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.