Wat is beter, medicatie of therapie?

Wat is beter, medicatie of therapie?
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 27 december, 2022

Wanneer je een arts raadpleegt omdat je last heb van een psychische aandoening of een emotioneel probleem, wat zou er dan moeten gebeuren? Het is een feit dat je waarschijnlijk medicijnen krijgt voorgeschreven of naar een psychiater wordt doorverwezen. Maar in de meeste gevallen geen psycholoog, zelfs niet als je om een ​​verwijzing naar een psycholoog vraagt. Het roept de vraag op: wat is beter, medicatie of therapie? Zijn pillen effectiever dan psychologische therapie?

We nemen de makkelijke weg, één pil om al onze problemen te laten verdwijnen. Maar ze verdwijnen niet. Ze zijn er nog steeds als je stopt met het innemen van de medicatie. Of ben je van plan om het voor de rest van je leven te blijven slikken? Dus, wat is de oplossing?

Lees verder en ontdek waarom cognitieve gedragstherapie beter zou zijn, of op zijn minst de beste aanvulling voor een behandelplan dat met medicijnen kan beginnen.

“Psychologie is, in tegenstelling tot chemie, in tegenstelling tot algebra en in tegenstelling tot literatuur een handleiding voor je eigen geest. Het is een gids voor het leven. ”

-Daniel Goldstein-

Medicatie of therapie: het probleem met psychotrope medicijnen

Het doel van dit artikel is niet om voorgoed een einde te maken aan psychotrope medicijnen. De realiteit is dat er inderdaad tijden zijn waarin ze nutting en nodig kunnen zijn. Het punt is dat ze te snel en te makkelijk worden voorgeschreven.

Werkers in de gezondheidszorg zijn zich bewust van de bijwerkingen van dit soort medicijnen, zowel op de korte als de lange termijn. Maar dat is niet het enige probleem. Hun effectiviteit is twijfelachtig bij het behandelen van bepaalde psychische stoornissen en ze worden alleen voorgeschreven omdat ze op de korte termijn de meest voordelige oplossing zijn, als gevolg van ons gezondheidszorgsysteem

Verschillende pillen, maar wat is beter, medicatie of therapie?

Maar hun kosten op de lange termijn zijn eigenlijk heel hoog. Ze gaan inderdaad bepaalde symptomen tegen, maar ze negeren vaak de oorzaak. Hierdoor worden stoornissen dus chronisch. Zoals je kunt zien, bieden psychotrope medicijnen weinig voordelen, maar een hoop nadelen.

Maar waarom worden ze dan toch zo vaak gebruikt? Aan de ene kant hebben we de financiële belangen van de farmaceutische industrie. Aan de andere kant, heb je de patiënten zelf die willen dat hun ongemak verdwijnt door een pil te nemen. Ze willen het werk niet doen.

Medicatie of therapie: waarom is cognitieve gedragstherapie beter?

Maar als ik het probleem snel en ‘pijnloos’ wil oplossen, waarom is dat dan slecht? Omdat het het probleem niet echt oplost. Laat het me uitleggen. Ja, psychotrope medicijnen kunnen je angst verminderen of je humeur verbeteren tijdens het gebruik ervan. Maar hoe zit het daarna?

Wat gebeurt er wanneer je stopt met het innemen van deze medicijnen? Dat emotionele ongemak steekt opnieuw de kop op. Waarom? Omdat je geen strategieën hebt geleerd om het aan te pakken. Eén ding dat we allemaal weten, is dat het leven ons situaties zal voorschotelen waarin het normaal is om ons slecht te voelen. Als we echter niet leren hoe we onze negatieve emoties kunnen beheersen, kunnen ze van tijdelijk veranderen in zeer langdurig.

“De beste jaren in je leven zijn die waarin je beslist dat je problemen van jezelf zijn. Je schuif niet de schuld op je moeder, het milieu of de president. Je beseft dat je je eigen lot bepaalt.”

-Albert Ellis-

Dat is waar het probleem ligt. Geneesmiddelen kunnen je depressie of angst verlichten, maar het zijn psychologische behandelingen die je het gereedschap geven om zelf je negatieve emoties te beheersen. Hulpmiddelen die je kunt blijven gebruiken, ook wanneer de therapie eindigt.

Vrouw die met een psycholoog praat, maar wat is beter, medicatie of therapie?

Medicatie of therapie: wat doet therapie dat medicatie niet kan?

Naast dat het je toegang geeft tot strategieën om je emoties te beheersen die je je hele leven van dienst zullen zijn, is het ook zo dat therapie geen gezondheidsrisico’s of nadelige bijwerkingen met zich meebrengt. Wat wel het geval is bij psychotrope medicijnen. Bovendien is het financieel gezien een goedkopere optie. Maar het biedt nog meer voordelen dan dat.

Patiënten hebben bijvoorbeeld de neiging om psychologische behandeling beter te volgen dan een medicatieplan. Het herstelpercentage is hoger en het risico op terugval is aanzienlijk lager. Dit zorgt ervoor dat aandoeningen niet chronisch worden.

“Zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling zijn voor de meeste mensen moeilijk. Het vereist meestal veel moed en doorzettingsvermogen.”

-Abraham Maslow-

Denk eens na over het volgende: wat waarderen we doorgaans meer, iets dat gemakkelijk is of iets dat inspanning vereist? Het laatste, toch? Als we zien dat onze inspanning loont, voelen we ons beter. We voelen emoties als vreugde en vervulling. Therapie leert je dus niet alleen om met je negatieve emoties om te gaan, maar stimuleert ook je zelfrespect en je humeur.

Tot slot wordt cognitieve gedragstherapie aanbevolen als de voorkeursbehandeling bij de meeste psychische stoornissen. In sommige ernstige gevallen is ook medicatie nodig, maar bijna altijd in combinatie met een psychologische behandeling.

Afbeeldingen met dank aan Freestocks.org, Drew Hays en Breather. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.