De invloed van positief denken op geluk

De invloed van positief denken op geluk
Adriana Díez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Díez.

Laatste update: 27 december, 2022

We willen altijd meer en meer. We denken dat we gelukkig zullen zijn wanneer we een betere baan krijgen, wanneer we verhuizen naar een ander huis. Of wanneer we vaker op vakantie gaan of wanneer we meer geld verdienen. Als je nog niet gelukkig bent, dan zal je dat waarschijnlijk ook niet zijn wanneer er een van deze dingen met je gebeurt (als ze al gebeuren natuurlijk). Positief denken kan echter wel bijdragen aan je geluk, waarom probeer je het niet?

Mensen die niet in staat zijn om te genieten van wat ze al hebben zijn slaven van hun ambities. We willen wanhopig gelukkiger worden, maar weten niet hoe we dit moeten bereiken. Lees verder en ontdek hoe positief denken je hierbij kan helpen.

Hieruit wordt een veel voorkomend probleem duidelijk dat zich zowel bij mensen als in verschillende situaties voordoet. We hebben geleerd ambitieus te zijn, steeds meer en meer te willen, geen genoegen te nemen met wat we krijgen en altijd te streven naar beter. Maar wat vergeten we? Dat het doel niet de top is, en dat het bereiken van de top nutteloos is als we onderweg niet van de uitzichten hebben genoten. Gelukkig zijn gaat over het hier en nu. Omdat we, wanneer we de top eenmaal bereiken, er niet lang zullen zijn.

“Als je niet tevreden bent met alles wat je hebt, zul je niet blij zijn met alles wat je mist.”

-Erich Fromm-

Ik heb het niet over conformisme of voor altijd in je comfortzone blijven vertoeven. Ik wil meer en ik weet dat ik het kan bereiken, maar ik zal de uitdaging met een glimlach tegemoet treden en ik zal hierdoor in staat zijn om toe te voegen aan hetgeen ik al heb. Als ik me volledig voel met wat ik heb en nog steeds meer wil, zal ik de sleutel tot succes hebben gevonden, tot mijn succes. Het draait allemaal om positief denken.

“Hoop wordt niet gevonden in het wanneer, maar in het wachten.”

-Carlos Andreu-

Vrouw die aan een zonnebloem ruikt, want positief denken draagt bij aan geluk

Positief denken en visualisatie

In 1967 voerde de Australische psycholoog Alan Richardson een interessant experiment uit waarmee hij de kracht van visualisatie benadrukte. In de eerste fase van het onderzoek vroeg hij de mensen die er deel van uitmaakten om een aantal keer op de basket te gooien, terwijl hij noteerde hoe vaak ze scoorden. Later verdeelde hij deze groep mensen in drie subgroepen. Het idee was om te bestuderen hoe hun schiettechniek zou veranderen in de komende twintig dagen.

De eerste groep oefende twintig minuten per dag, maar de tweede groep oefende helemaal niet. De derde groep oefende ook niet, maar de leden probeerden wel twintig minuten per dag te visualiseren hoe ze de bal in de basket gooiden.

Nadat de twintig dagen waren verstreken, mat Richardson de vaardigheden van de spelers opnieuw. Hij kwam tot een verrassend resultaat. De eerste groep was in staat geweest om zijn prestaties met 24% te verbeteren. De tweede groep verbeterde helemaal niet. Maar de derde groep, de deelnemers die hun doel alleen maar hadden gevisualiseerd, verbeterde met 23%. Positief denken had een groot effect.

Het belang van een goed imago

Een ander experiment, uitgevoerd door Daniel Gilbert, een professor aan de universiteit van Harvard, liet ons zien hoe we konden genieten van de situaties die ons twee keer zo gelukkig maakten. In zijn experiment werd een groep mensen uitgenodigd om gratis te dineren in een goed restaurant. Iedereen mocht zelf bepalen op welke dag hij zou gaan. De mensen die het diner langer uitstelden, waren degenen die aangaven dat ze meer plezier hadden beleefd aan de ervaring. Ze genoten niet alleen van de avond, maar vonden het ook leuk om na te denken over hoeveel ze ervan zouden genieten.

Wat kunnen we concluderen uit deze experimenten? Dat het erg belangrijk is om een goed beeld van onszelf te hebben. Of van de dingen die we hopen te beleven in de toekomst. Door doelen te stellen, van dingen te genieten, doelen te bereiken en uitdagingen het hoofd te bieden, kunnen we onze hersenen trainen om deze uitdagingen gemakkelijker te maken.

Sommige theorieën beweren dat door iets sterker te willen, we dichter bij het bereiken ervan zijn. Dit is echter niet waar we het over hebben. Wat ons dichter bij het doel brengt, is om de procedure die nodig zal zijn om dit doel te bereiken, mentaal te repeteren. Dit is iets dat atleten die snelheidstests uitvoeren heel goed weten. Tijdens de warming-up repeteren ze de race mentaal keer op keer opnieuw. Ze visualiseren het resultaat door middel van positief denken.

Het feit dat iets in gedachten oefenen vergelijkbare effecten heeft als het in het echte leven beoefenen, is te danken aan enkele heel speciale neuronen: de spiegelneuronen.

Gelukkige vrouw in een zonnig veld

Maakt hetgeen je al hebt je gelukkig?

We kunnen ons hele leven op zoek zijn naar geluk, net zoals iemand die op het strand op zoek gaat naar verborgen stukjes metaal of in het zand zoekt naar goudklompjes. We kunnen ervoor kiezen om alleen dit te doen. Of we kunnen proberen een balans te vinden waarbij onze dromen zeer belangrijk zijn, maar onze positieve emoties eveneens. Dit zijn de emoties die ontstaan ​​wanneer we stoppen en een stap terug doen om te beseffen wat we hebben bereikt.

Deze balans zal ons niet alleen helpen om ons beter te voelen. Het zal het ons ook gemakkelijker maken om op een andere manier met onze ambities om te gaan. Het helpt ons om ze te zien als iets dat wenselijk en toegankelijk is, maar niet absoluut noodzakelijk. Het zal er niet voor zorgen dat we geen motivatie hebben om door te gaan. Het zal echter de impact die eventuele tegenslagen kunnen hebben verminderen. Kun je iets bedenken dat meer waard is dan geluk?

“Geluk is als een truc waar je naar op zoek bent, en als je hem hebt, besef je het niet. Het is retrospectief, je beseft het later. Je kunt overal geluk vinden, maar je moet weten hoe je het kunt krijgen en weten wanneer je het hebt.”

-Stephane Brosse-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.