Inspanning is belangrijker dan geluk

Inspanning is belangrijker dan geluk

Laatste update: 31 augustus, 2016

Het is bekend dat om iets te bereiken dat je met je hele hart en ziel wil, je altijd eerst het initiatief moet nemen om er hard voor te werken. Geluk kan onze inspanningen beïnvloeden, omdat we omringd zijn door bepalingen en consequenties van andere acties, maar inspanning zal altijd de belangrijkste factor zijn.

Met de wilskracht die we toevoegen aan onze intelligentie, creativiteit of werk brengen we wat we van plan zijn om te doen binnen handbereik. Het zal ervoor zorgen dat we de projecten waar we het meest naar verlangen kunnen behalen. Geluk kan altijd helpen, maar alleen als we bereid zijn om er ons voordeel mee te doen.

Houding, de beste vriend van inspanning

Denken dat als we hard werken we wel succesvol zullen zijn, is net zo verkeerd als denken dat alleen geluk het harde werk voor ons zal doen. Met andere woorden: het is heel gunstig voor ons om meteen te accepteren dat we kunnen falen ondanks dat we harder dan wie dan ook hebben gewerkt.

“Als je een positieve houding hebt en voortdurend ernaar streeft om je best te doen, zal je na verloop van tijd je directe problemen overwinnen en merken dat je klaar bent voor grotere uitdagingen.”

-Pat Riley-

Vliegen

De waarheid is dat we niet altijd het resultaat krijgen dat we verdienen. We moeten ons ook ervan bewust zijn dat we niet alles kunnen krijgen wat we willen, zelfs niet met alle inspanning van de wereld. We hebben allemaal persoonlijke en sociale grenzen; inspanning is een groot deel ervan, maar het is niet alles.

Dit is vooral waarom de houding waarmee we dingen confronteren een belangrijke beslissende factor is: een positieve houding tegenover wat we kunnen bereiken zal ons helpen onze doelen te herkennen en zal ons dichterbij het bereiken hiervan brengen.

Vandaag de dag hebben we meer de neiging om te denken dat iedereen om ons heen alles zonder moeite voor elkaar krijgt, gewoon door geluk. En dat is waarom veel mensen zich neerleggen bij wat het leven ze wil geven. Conformisme ontstaat wanneer je accepteert dat geluk belangrijker is dan inspanning.

“Onze beloning ligt in de inspanning die we doen en niet in het resultaat. Totale inspanning is een complete overwinning.”

-M. Gandhi-

Net als Gandhi al zag, is onze grootste overwinning in de wetenschap dat we ons best hebben gedaan. Het resultaat is belangrijk, maar onze persoonlijke ontwikkeling is dat ook.

Als we niet geloven in onze eigen inspanning om onze dromen te bereiken, leidt dat ertoe dat je genoegen neemt met het zijn van een persoon die je eigenlijk niet wil zijn, een persoon die zijn volledige potentie niet heeft bereikt.

Dromen

Discipline en educatie van kinderen: de sleutel tot de waardering van inspanning

Een van de funderingen van deze opvattingen kan worden gevonden in de manier waarop je het discipline om hard te werken aan kinderen leert en bijbrengt. Dit zijn de belangrijkste sleutels tot de individuele en collectieve groei van de maatschappij: het onderwijzen van een kind over de principes van inspanning zal hem of haar de nodige handvatten geven om zichzelf te kunnen verbeteren als volwassene.

“We hebben allemaal dromen, maar om je dromen waar te maken, heb je veel vastberadenheid, toewijding, zelf-discipline en inspanning nodig.”

-Jesse Owens-

Voorbeelden zijn altijd de beste manier om te onderwijzen. Dus als we als volwassenen geloven in de kracht van inspanning boven die van geluk, zullen we dat uitstralen naar onze kinderen. Zo zullen ze leren dat ze hun problemen moeten confronteren, minder grillig en consistenter moeten zijn en de waarde van het verlangen naar verbetering begrijpen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.