Hoe iemand te helpen die aan een psychotische inzinking lijdt

Tijdens een psychotische inzinking heeft de patiënt steun nodig om zich weer met de werkelijkheid te verbinden en zich begrepen te voelen. In dit artikel weet je hoe je met deze situatie om kunt gaan.
Hoe iemand te helpen die aan een psychotische inzinking lijdt
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 04 juni, 2023

Stel je voor dat je plotseling het contact met de werkelijkheid verliest, prikkels waarneemt die er niet echt zijn, of vreemde en onwerkelijke gedachten ervaart. Dit is wat er gebeurt tijdens een psychose. Het is een schrijnende situatie waardoor de lijder niet goed kan functioneren in zijn dagelijks leven. Gezien de ernst van deze stoornis is het nuttig om te weten hoe je iemand met een psychotische inzinking kunt helpen.

Misschien kom je nooit in deze situatie terecht. Het is echter vermeldenswaard dat zulke episodes ook kunnen worden ervaren door mensen zonder onderliggende psychische stoornis.

Een studie van het Center for Network Biomedical Research wijst op de sterk wisselende incidentie van psychotische inzinkingen in regio’s van vijf Europese landen en in Brazilië. In de Verenigde Staten meldt het National Institute of Mental Health ongeveer 100.000 gevallen van psychose per jaar.

Een psychotische inzinking

Laten we beginnen met te verduidelijken dat een psychose geen stoornis op zich is. In feite is het, volgens de klinische psychologie, een mentale toestand die ontstaat in het kader van verschillende psychische stoornissen. Ze wordt gekenmerkt door een splitsing of verlies van contact met de werkelijkheid. Dit genereert veranderingen in waarneming, gedachten en gedrag.

Het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) noemt verschillende aandoeningen waarbij sprake is van psychose. Bijvoorbeeld schizofrenie, waanstoornis en schizoaffectieve stoornis. Deze publicatie noemt ook de kortdurende psychotische stoornis, ook wel een geïsoleerde psychotische inzinking genoemd.

Een psychotische inzinking omvat de belangrijkste symptomen van een psychose, maar is beperkt tot een periode van een dag tot een maand. In tegenstelling tot wat bij andere diagnoses gebeurt, verdwijnt de episode na deze periode meestal. De lijder keert dan terug naar zijn normale functioneren.

Dit betekent dat een psychotische inzinking meestal wordt ervaren als een incidentele en geïsoleerde gebeurtenis. Het is echter ook mogelijk dat ze terugkomt of ontstaat door een onderliggende psychische stoornis. In beide gevallen zijn de belangrijkste symptomen wanen, hallucinaties en ongeorganiseerd taalgebruik. Er kan ook sprake zijn van catatonisch gedrag.

Wat te doen bij een psychotische inzinking?

Psychose

Tijdens deze episode maakt de lijder zich los van de werkelijkheid en heeft ernstige problemen met het functioneren in de dagelijkse routine. In veel gevallen ervaren ze ook aanzienlijke angst of psychisch ongemak.

Hoe kun je dan iemand helpen die aan een psychotische inzinking lijdt? Volgens een gids (Spaanse link)opgesteld door de Andalusische Gezondheidsdienst (2021), moeten de volgende richtlijnen worden gevolgd.

Let op vroege waarschuwingssignalen

Voordat de psychotische inzinking verschijnt, kan de persoon bepaalde ongewone tekenen en gedragingen vertonen die hem of haar waarschuwen en hem of haar in staat stellen op tijd hulp te zoeken. Daarom is het nuttig om waakzaam te zijn.

Ze kunnen apathie, isolatie, stemmingswisselingen of slaap- en eetluststoornissen vertonen. De symptomen die je alarmbellen moeten doen rinkelen zijn echter vreemde waarnemingen (visueel of auditief), afwijkende overtuigingen of ideeën (zoals denken dat mensen tegen hen zijn), of het gevoel dat alles minder echt is dan voorheen.

Wees beschikbaar en empathisch

Om iemand met een psychotische inzinking te helpen, moet je begrip hebben voor de situatie waarin ze verkeren en hoe ingewikkeld en schrijnend die voor hen kan zijn. Meestal zullen ze zich verward en gedesoriënteerd voelen, waardoor ze zich onvoorspelbaar kunnen gedragen.

Onthoud dat voor hen alles wat ze voelen en meemaken echt is. Als je daarom suggereert dat dit niet zo is, kunnen ze defensief worden of zich afsluiten.

Je moet proberen rustig te praten, met korte en eenvoudige zinnen, in een besloten omgeving, met weinig afleidende prikkels. Spreek je bezorgdheid uit zonder hen te veroordelen of aan te vallen. Probeer ervoor te zorgen dat ze zich begrepen voelen en interesse te tonen in hoe ze zich voelen.

Vergemakkelijk hun contact met de werkelijkheid

Je moet de lijder helpen weer contact te krijgen met de werkelijkheid. Aardingsoefeningen kunnen nuttig zijn. Dit wordt voorgesteld door de non-profit organisatie Mental Health America (Engelse link).

Deze oefeningen bestaan uit het gebruik van de vijf zintuigen om weer contact te maken met het hier en nu. Bied ze bijvoorbeeld een warme maaltijd of drank aan, laat ze voorwerpen zien die ze in detail kunnen observeren, laat ze aan verschillende oliën ruiken, of praat over het weer of hoe hun houding op dat moment is.

Bied ze praktische hulp

Naast het emotionele moet je misschien aanbieden om ze te helpen met diverse taken. Denk aan zaken zoals het begeleiden naar bepaalde afspraken en activiteiten, ze eraan herinneren dat ze hun medicijnen moeten innemen, of ze ondersteunen bij hun besluitvorming. Vergeet niet dat het voor de persoon in deze situatie moeilijk is om normaal te functioneren en zijn gewone taken uit te voeren.

Zoek professionele begeleiding

Een psychotische inzinking is moeilijk te beheersen en vereist altijd de begeleiding van een gezondheidswerker. Tijdens de acute fase kan het zelfs nodig zijn de hulpdiensten in te schakelen.

Zeker op de middellange en lange termijn is de interventie van psychiatrie, klinische psychologie en andere specialismen essentieel om terugval te voorkomen of de progressie van de ziekte onder controle te houden (Center for Addiction and Mental Health, 2015).

Zoals gesteld in een publicatie van het Early Psychosis Prevention & Intervention Center, kan de lijder terughoudend zijn om medicijnen te nemen, psychotherapie te ondergaan of een ziekenhuisopname te accepteren. Daarom kunnen hun familieleden helpen door hen de voordelen daarvan te laten inzien en hen tijdens het proces te steunen.

In feite zou je, als je een familielid bent van iemand die aan een psychotische inzinking lijdt, voor jezelf professionele zorg kunnen zoeken. De situatie kan immers ook voor jou verontrustend en stressvol zijn. Daarom kan begeleiding en een veilige ruimte om erover te praten nuttig zijn.

Een lijder aan een psychotische inzinking helpen vereist kennis en kalmte

Ten slotte moet je, om een lijder aan een psychotische inzinking te helpen, goed geïnformeerd zijn over het onderwerp. Begrijpen wat psychose is, hoe een uitbraak zich kan manifesteren, en wat de oorzaken zijn, zal helpen om de angst te verlichten die je voelt bij de onzekerheid over wat er gebeurt.

Ook rustig blijven is de sleutel, vooral als de patiënt dicht bij je staat. Dat is namelijk de enige manier waarop je gemoedsrust en veiligheid aan hem of haar kunt overbrengen.

Om dit te bereiken raden we je aan een professional te raadplegen die je de essentiële informatie kan geven, je twijfels kan wegnemen, eventuele mythes kan ontkrachten en je kan steunen terwijl je je dierbare helpt. Wellicht ook interessant voor jou

Wat is een gewone psychose precies?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat is een gewone psychose precies?

Een gewone psychose is een term die werd voorgesteld door Jacques-Alain Miller om te verwijzen naar stille en verhulde psychoses.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.